Firma – og grupperejser

10 spørgsmål til professoren – om Kina

Hvad skal jeg se i Kina? Hvad skal jeg spise? Hvilken valuta bruger de? Hvordan søger jeg visum? Hvornår er det bedste tidspunkt at rejse? Spørgsmålene er mange, når turen går til Kina, og vi har samlet de spørgsmål sammen, som vi oftest bliver stillet. Vores vidende produktchef og Kina-ekspert Josefine Gudmann giver dig her svarene, så du trygt kan pakke kufferten og begive dig mod “Riget i midten”.

1. Hvad skal man se i Kina?

The million dollar question, når man gerne vil besøge Kina. Kina er jo enormt, og kinesisk kultur strækker sig tusindvis af år tilbage i tiden, så det kan godt føles lidt uoverskueligt at prøve at udvælge få seværdigheder. Men hvis du aldrig har været i Kina eller måske kun været på et par besøg i landet, så vil jeg anbefale dig i hvert fald at besøge Den Himmelske Freds Plads, Den Forbudte By og hutongerne i Beijing. Især vil jeg fremhæve et besøg i hutongerne, hvor du kommer helt tæt på ”den jævne kineser”. Og så er Terrakottahæren, Ming-gravene og Den Kinesiske Mur også virkelig ærefrygtindgydende. I Shanghai skal du opleve ”det gamle Kina” omkring den smukke park Yu Garden.

2. Hvad er Kina kendt for?

Hvis man ser på det store historiske billede, så er Kina især kendt for sin tusindårige historie med krigslystne kejsere og storslåede dynastier. Kinas historie er grusom, men utroligt fængslende. Og så kan man heller ikke sige Kina uden at sige silkeproduktion, stolthed og en stærk kulturel selvforståelse. Går man lidt længere frem i tiden, så forbinder de fleste også Kina med kommunisme, Formand Mao og et brutalt samfund, hvor enkeltpersoners trivsel har måttet vige for kollektiv økonomisk fremgang. Og så er Kina jo i dag et land, der buldrer frem på verdensmarkedet. Mange af de ting, som vi omgiver os med her i vesten, er ”made in China”.

Terrakottahæren - en hær af soldater, heste og vogne i ler - Risskov Rejser
Terrakottahæren – en hær af soldater, heste og vogne i ler, som skulle bruges hinsides

3. Hvilken strøm bruger de i Kina?

Ligesom i Danmark bruger de 220 volt vekselstrøm. De bruger dog et forvirrende væld af forskellige strømstik, så hvis du vil være sikker på at have elektricitet på rejsen, så tag et adapter-sæt med flere valgmuligheder med.

4. Hvad spiser man i Kina?

Kinesiske restauranter i Danmark er ikke en 1:1-afspejling af, hvad ”rigtig” kinesisk mad går ud på. Lige så stort Kina er geografisk, lige så vidt spænder kinesisk madkultur. Og det er vildt interessant, hvordan de forskellige egnsretter og tilberedningsmetoder er en direkte spejling af de pågældende områders historie.

Man kan overordnet sige, at der findes fire slags kinesiske køkkener: Beijing-køkkenet, det kantonesiske køkken, Shanghai-køkkenet og Sichuan-køkkenet. I Beijing skal man prøve peking-and med sprødt skind og hoisin-sauce, mens det kantonesiske køkkens wokmad er virkelig lækkert. Shanghai ligger tæt på kysten, så her skal man prøve at spise deres seafood – jeg foreslår dampet krabbe eller reje-dumplings. Og Sichuan-køkkenet er kendt for at være rigtig stærkt, især for os vesterlændinge!

Med til et kinesisk måltid hører også en masse skikke, som for tilrejsende godt kan komme som pudsige overraskelser. På en Kina-rundrejse med dansk rejseleder undgår du at støde de lokale, fordi rejselederen har helt styr på, hvad der er kutyme i de pågældende restauranter. Når du har fået de gode tips og tricks, er det helt festligt at spise med de lokale, og skikkene er halvdelen af fornøjelsen ved måltidet.

Shanghai-køkkenet er kendt for sin seafood – her et udvalg af dumplings med forskelligt fyld

5. Hvilken valuta bruger man i Kina?

I daglig tale kaldes møntfoden yuan eller CNY, men officielt hedder den renminbi, som betyder ”folkets penge”. 1 yuan svarer ca. til 1 dansk krone, så deer er ikke nogen komplicerede regnestykker at holde styr på, når man står på et marked og prutter om prisen. Af kontanter bruger man primært sedler, men mønter findes også. Dem bruger man mest til byttepenge. Du kan hæve kontanter på dit kreditkort i de store banker, og der er hæveautomater på de store hoteller og i shoppingcentre.

6. Hvilken styreform og religion har de i Kina?

Kina er en etpartistat og folkerepublik og styres af Kinas kommunistiske parti. Formand Mao står stadig som en stærk kultfigur i det moderne, kapitalistiske Kina. Officielt er Kina ateistisk, men de har også – i hvert fald fra officiel side – religionsfrihed. I praksis kontrolleres religionerne, så de ikke får mobiliseret så mange mennesker, at de kan blive en trussel mod partiet.

Den Himmelske Freds Plads
En af de to løver, som bevogter Den Himmelske Freds Plads i Beijing, og et portræt af den hedengangne Formand Mao

6. Hvad kendetegner Kina som rejseland?

Kineserne er venlige! De har generelt let til smil og latter, og mange vil meget gerne føre en samtale med vesterlændinge, fordi det kan være en god måde at øve sig i at tale engelsk. Kineserne er dog også stolte af deres eget sprog, og det giver altid god stemning, hvis du formår at sige et par enkelte gloser på kinesisk. I kinesisk kultur er det vigtigt at opføre sig kontrolleret og anstændigt, også selvom man føler sig uretfærdigt behandlet. De helt store følelsesudbrud fører sjældent til, at man får sin vilje, så ofte kan det være en god idé at træde et skridt tilbage og lade ens rejseleder rede trådene ud. 

8. Hvordan søger man visum til Kina?

Der er visumpligt, når du rejser til Kina. Når du rejser med Risskov Rejser, modtager du ca. seks uger inden afrejse en officiel invitation til at besøge landet, og det anbefales, at du søger om visum en måned før afrejse. Vi har indgået en aftale med en visumspecialist, som gør det muligt at ansøge om gruppevisum. Det gør, at man ikke behøver at møde op personligt på ambassaden i København for at ansøge.

Yangshuo i det sydlige Kina, som om foråret står friskt og frodigt

9. Hvornår skal man rejse til Kina?

Det kan godt være rigtig koldt i Kina i vintermånederne, så jeg vil anbefale at rejse mellem marts og november. I foråret er vejret behageligt med temperaturer mellem 15 og 20 grader, og blade og blomster er begyndt at spire, og sneen i bjergene er begyndt at smelte. Det betyder flotte brusende vandfald og floder, når man f.eks. rejser til Yuangshuo i det sydlige Kina. I sommerperioden fra juni til september er Kina præget af solskin og høje temperaturer – nogle gange over 30 grader – mens efteråret byder på lidt lavere varme. Her skifter trækronerne farve fra frodiggrøn til alle nuancer af gul og rød og gør f.eks. Yu Garden i Shanghai utroligt smuk og farverig.

10. Hvad er tidsforskellen mellem Danmark og Kina?

Når vi i Danmark har sommertid, lægger man 6 timer til i Kina, mens man lægger 7 timer til, når vi har vintertid. Jeg vil i øvrigt anbefale dig at prøve at tilpasse dig Kinas døgnrytme, lige så snart du har mulighed for det på flyet til Kina. Så skal du ikke bruge en stor del af din ferie på at vænne dig til døgnets gang i Kina.

Josefine Gudmann
Josefine Gudmann og tolk i Sichuan-provinsen

Vil du med til “Riget i midten”?

Hvis du har fået smag for Kina, kan du finde en oversigt over vores spændende Kina-rejser her.

Du er også altid velkommen til at kontakte os på 70 22 66 00 eller verden@risskovrejser.dk, så hjælper vores dygtige rejseeksperter dig med at finde den rejse, der matcher dine ønsker.

YouTube

Trustpilot