Firma – og grupperejser

5 facts om bjørne i Canada

At se vilde dyr i den fri og uforstyrrede natur i Canada er ikke blot en stor oplevelse, men for mange også en livslang drøm, der går i opfyldelse. Det kan være en helt åndelig begivenhed at drage ud i vildmarken og så lige pludselig se en bjørn dukke op mellem træerne. Når man tager ud i naturen i Canada, er det vigtigt at forberede sig. Jeg giver dig derfor her 5 facts om de fantastiske bjørne, så du både undgår at forstyrre bjørnene og kan spotte, hvilken type bjørn, du har fået øje på.

1. Hvor kan jeg se bjørne i det fri i Canada?

De bedste muligheder for at opleve bjørne i deres naturlige omgivelser finder du på decideret ”bjørnesafari”, hvor du i selskab med en dygtig lokalguide finder frem til de steder, hvor bjørnene – afhængig af årstidernes skifte – befinder sig. Disse safarier foregår oftest ude i vildmarken, langt væk fra de store highways. Det kan dog også lade sig gøre at se bjørne, når man kører på de større veje i bl.a. Rocky Mountains. Det gælder f.eks. Bow Valley Parkway og Icefields Parkway, som skærer sig igennem det uspolerede landskab. Og i Whistler er der en fast bestand af bjørne på ca. 50-60 stykker, som kan ses f.eks. fra svævebane og på vandreture.

Sovende grizzlybjørn

2. Hvornår er det bedste tidspunkt at se bjørne?

Grizzlybjørne og sortbjørne vågner fra deres vinterhi omkring april og bevæger sig mod grønne områder for at spise af naturens friske forårsskud, om sommeren søger de efter skovbær, og i slutningen af august begynder de at flokkes omkring fjordene, hvor tusinder af laks søger op langs floderne. Hvis du vil bevidne de nyfødte bjørneunger, der tager deres første legesyge skridt ud i verden med bjørnemor, er det en forårstur, du skal på. Sommeren byder på det mildeste vejr, og her bevæger bjørnene sig længere ind mod land, mens efteråret er det bedste tidspunkt at se bjørnene i stort tal, når de fanger fisk i fjordene. 

Og så er det i øvrigt omkring daggry og og solnedgang, at det er mest sandsynligt at se bjørne.

Sort bjørn, der har fundet en lækker bærbusk

3. Hvordan kender jeg forskel på en grizzlybjørn og en sort bjørn?

”Grizzly” betyder ”grålig eller ”hvidtippet”, men grizzlybjørnes pels kan være i alle nuancer fra blond til rødlig til lys- og mørkebrun og endda næsten sort. Sortbjørne er – på trods af navnet – sjældent blot sorte, men kan have pels i brune og rødbrune nuancer eller en kombination af flere farver. Og i det nordvestlige British Columbia findes de hvide Kermode-bjørne, som også er af arten sortbjørne.

Desuden er grizzlybjørnen kendt som verdens største, men en gammel sort bjørn kan sagtens være større end en ung grizzlybjørn. Forvirret? Det er forståeligt. Det kan nemlig være uhyre svært at vurdere bjørnearter på baggrund af farve og størrelse. Kig i stedet efter bjørnens skuldre. En grizzlybjørns skulderparti er prominent og det højeste punkt, når den står på alle fire. En sort bjørns højeste punkt er dens rumpe. Grizzlybjørne har desuden mere tætsiddende øjne og mindre ører end sorte bjørne.

Det er ikke farven, der afgør en bjørns familiebånd

4. Hvad gør jeg, hvis jeg ser en bjørn fra bilen?

Først: Glæder dig over det fantastiske syn, som ikke er alle forundt! Dernæst: Vær opmærksom på, at bjørne i det fri har brug for at færdes uforstyrret og uden indblanding fra mennesker. Det anbefales at fortsætte kørslen, men hvis du ikke kan tage øjnene fra bjørnen, er det o.k. at holde ind til siden i kort tid. Hvis bjørnen er tæt på, så hold dig inden døre for at forstyrre den mindst muligt. Og lad være med at prøve at komme tættere på bjørnen. Brug i stedet zoom-funktionen på dit kamera for at se bjørnen tæt på.

Bjørne på vejen er ikke er særsyn i bjørnerige Canada

5. Hvad gør jeg, hvis jeg møder en bjørn i det fri?

Når du er på vandretur i det fri i Canadas vilde natur, så sørg for at larme med sang, høj snak eller klap i hænderne. Lad bjørnene vide, at du er der, så de ikke bliver forskrækkede over at se dig. Det er også en fordel at færdes i større grupper à fire personer eller flere og udelukkende at vandre på officielt afmærkede stier. Så kommer du ikke alt for langt uden for lands lov og ret og går kun der, hvor bjørnene er vant til, at mennesker færdes.

Hvis du gerne opleve bjørne i det fri, er der masser af muligheder. Du kan tage på en kør-selv-ferie i det vestlige Canada, f.eks. Grand Tour of Western Canada og se bjørne, men du kan også tage på en decideret ”bjørnetur”, f.eks. bjørnesafari på Vancouver Island, Whistler eller Blue River.

Du er også altid velkommen til at ringe til os på 70 22 66 00 og finde ud af, hvad dine muligheder er for at se bjørne i Canada.

Husk, at det altid er en god idé at orientere sig på Parks Canadas hjemmeside, inden du rejser ud i bjørneland.

YouTube

Trustpilot