Firma – og grupperejser

Aboriginere og maorier – det her SKAL du vide om de indfødte i Australien og New Zealand!

Simon Kirk er rejseleder på en del af vores rundrejser til bl.a. Australien og New Zealand. Hans interesse for fremmede kulturer har givet ham en stor viden om især ur- og oprindelige befolkninger, og den viden deler han med stor entusiasme ud af, når han viser sine rejsegæster rundt i de fjerneste afkroge af verden. Simon er desuden en af de eneste danske rejseledere med en uddannelse fra Darwin universitet, der har certificeret ham til at måtte guide på lige fod med lokalguider i Uluru-Kata Tjuta National Park. Læs med her, når Simon giver dig en smagsprøve på de indfødte, som du kan stifte bekendtskab med på en rundrejse til fantastiske Australien, naturskønne New Zealand eller på en rundrejse, der kombinerer det bedste af Australien og New Zealand.

Mennesket – homo sapiens, som vi kender det i dag – er egentlig ikke ret gammelt. Kun omkring 100.000 år. Ikke meget, når vi nu ved, at jorden er ca. 4,5 milliarder år gammel. Mange steder rundt omkring i verden kan vi finde kulturer, som på den ene eller anden måde har tætte relationer til de kulturer, som eksisterede for mange tusinde år siden.

Som rejseleder på rejser til f.eks. Australien og New Zealand er det mig en stor glæde at kunne vise og fortælle om eksotiske kulturer, som har forbavsende meget til fælles. Ja, jeg er dybt fascineret af disse vore forfædre, og heldigvis har mine rejsegæster det på samme måde, når vi sammen går på opdagelse i de spændende kulturer og lærer meget mere om dem – og på samme tid meget mere om os selv …

Ung aborigin pige i ceremoni

Aboriginere i Australien

Australiens aboriginere (eller aboriginals, som de hedder i Australien) ankom til kontinentet for mellem 50.000 og 60.000 år siden. De var en del af den første udvandringsbølge fra Afrika, og den dag i dag kan vi få et fantastisk indblik i deres kultur og levevis. Deres forhold til naturen er helt enestående. De siger selv: ”We belong to the ground. It is our power and we must stay close to it or maybe we will get lost”.

De var og er et naturfolk, som lever i, med og af naturen. Man kan sige, at naturen er deres supermarked, deres medicinskab og deres isenkræmmerbutik. Træer bruges til redskaber, dyr og planter er deres mad, og planter er deres medicin. Alt findes i naturen, og lige siden de indvandrede på kontinentet har de været i stand til at overleve i den barske australske natur. På en rundrejse til Australien kan du få mere indsigt i deres fascinerende kultur, som virkelig giver stof til eftertanke og sætter vores vestlige levevis i relief.

Maorier i Rotorua, hvor maorikulturen står stærkt - Risskov Rejser
Maorier i Rotorua, hvor maorikulturen står stærkt

Maorier i New Zealand

I New Zealand møder vi en helt anden kultur. Maorierne stammer fra Polynesien og tilhører den anden udvandringsbølge fra Afrika. De ankom til New Zealand omkring år 1250, og deres kultur bærer tydelige præg af at være polynesisk. Deres musik og sange har rigtig meget til fælles med f.eks. Hawaii og Tahiti.

I modsætning til fredsfolket i Australien var maorierne mere krigeriske. Ja, faktisk var de også kannibaler. Hans Falk, danskeren, der kom til New Zealand første gang i starten af 1800-tallet, beskriver i sine dagbøger, hvordan de behandlede deres krigsfanger: Høvdingens hoved blev sat på en træpind ved indgangen til lejren, hans hud – ofte med sirligt ornamenterede tatoveringer – blev flået af hofter og lår og anvendt til f.eks. tobaksdåser. Og nå ja, så spiste mændene i øvrigt det, der kunne spises af ham.

Når vi ser maorierne fremvise deres kultur i dag, viser de, hvordan krigskunsten blev trænet. Smidighed, hurtighed og koordination trænes ihærdigt, og man overraskes over deres evner. På en rundrejse i New Zealand kommer du helt tæt på maoriernes stolte traditioner, som i dag heldigvis kommer knap så blodigt til udtryk, som de gjorde engang.

Et møde med aboriginal-kulturen
Aborigin mand

Nøglen til forståelse

En rejse Down Under er et møde med nutiden, men for at forstå den, skal man beskæftige sig med fortiden. Og netop mødet med aboriginere og maorier er nøglen til at forstå nutiden i Australien og New Zealand.

Vil du stifte nærmere bekendtskab med de indfødte aboriginere, så læs mere om rundrejsen Fantastiske Australien her. Vil du møde maorierne, så læs mere om rundrejsen Naturskønne New Zealand her. På en kombineret Down Under-rejse kan du opleve begge kulturer – læs mere om rundrejsen Det bedste Down Under her. Du er også altid meget velkommen til at kontakte vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at indfri dine rejsedrømme!

YouTube

Trustpilot