Firma – og grupperejser
Sorrentos pastelhuse

Alt hvad du skal vide om Italien

Italien er et land med et væld af spændende oplevelser for enhver smag, og landet er med god grund et af danskernes foretrukne rejsedestinationer. Udover de varme temperaturer byder landet på utallige historiske og kulturelle skatte, en varieret og smuk natur, en imødekommende og gæstfri befolkning, og så må vi selvfølgelig ikke glemme italienernes formidable gastronomiske egenskaber.  

Det her er altså stedet, hvor der er plads til selvforkælelse og mulighed for at få sol på kinderne samtidig med, at oplevelseskontoen bliver fyldt op.

Glæd dig til at lære mere om:

  • Italiens forskelligartede natur
  • Det charmerende byliv
  • Historiske skatte
  • Udsøgt mad og vin
 

Italiens forskelligartede natur

Udsigt over Italiens nordlige landskaber med Dolomitterne i baggrunden
Udsigt over Italiens nordlige landskaber med Dolomitterne i baggrunden

Det støvleformede land strækker sig over flere klimazoner, men byder både i nord og syd på milde temperaturer året rundt, som vi danskere kan nyde godt af, når vejret bliver lidt for gråt herhjemme.

I den nordlige del finder du alpelandet med bjerge dækket af nåleskove, hvor der er mulighed for vandreture med spektakulære udsigter. Her troner blandt andet Dolomitterne, som er en bjergkæde med brusende floder, smukke dale og snedækkede tinder på over 3.000 meters højde. Det farverige område er beboet af både kronvildt, ørne og enkelte bjørne i Adamello Nationalpark.  

Midt imellem Norditaliens mange bjerge finder du også landets største sø, Gardasøen, der både er ubeskriveligt smuk og fuld af underholdende aktiviteter både over og under vandet. Søen er derfor fuld af forskellige både, folk der windsurfer, snorkler eller bader. Omkring søen er der mulighed for spadsereture langs vandkanten, der er omringet af markblomster, oliventræer, duftende citrus og vinstokke hos lokale vingårde, hvor velsmagende vin bliver dyrket.

Frugttræerne breder sig over hele landet, og hvis du bevæger dig længere ned mod Toscana, der er kendt som landets skønneste region, er landskaberne også beriget med gule korn- og solsikkemarker, bløde bakketoppe og marmorbrud.

I det autentiske Syditalien finder du et subtropisk klima med varme badestrande langs kystlinjen ud til Adriaterhavet, hvor du kan slappe af i fænomenale omgivelser. Heriblandt findes den UNESCO-listede Amalfikyst, der med sine dramatiske klipper langs det rolige hav udgør et kontrastfyldt og unikt landskab.

Det sydlige Italien rummer også nogle fantastiske øer som Capri, der er omgivet af klipper og grotter ud til det safirblå vand eller Middelhavets største ø Sicilien med den aktive vulkan, Etna, på hele 3.323 meters højde, der resulterer i en ubeskrivelig smuk udsigt over øen.

Det charmerende byliv

Der er fyldt med farverige huse ved Sicliens kyster
Der er fyldt med farverige huse ved Sicliens kyster

En lang række af charmende og romantiske byer er placeret rundt i Italiens kontrastfyldte landskaber. Her vil du opleve et sammensurium af sanseoplevelser, der udspringer af duften af pizza, smagen af de friske råvarer, lyden af italiensk musik, følelsen af varme temperaturer samt  den ekstraordinære kunst og arkitektur, der behager synssansen.

I midten af Italien finder du den livlige hovedstad, Rom, også kaldet hjertet af Italien. Byen er den største og mest befolkede by i landet, og den er i dag en god blanding af nyt og gammelt. Her kan du gå på opdagelse i en labyrint af smalle gader, der gemmer på butikker, caféer og lækker italiensk mad. Byen byder også på åbne pladser med imponerende arkitektur i form af smukt dekorerede fontæner og omkringliggende bygninger helt tilbage fra renæssancen og barokken. I sin helhed er der her en helt særlig atmosfære, som må opleves.

Hovedstaden er blot en ud af mange fantastiske byer – beliggende i skønne Toscana har vi Pisa, der er kendt for det hyppigt fotograferede skæve tårn, små middelalderbyer og storbyen Firenze, der synligt har huset nogle af datidens største kunstnere. Og så er der jo Venedig. Byen er fordelt ud over en lang række små øer i det nordøstlige Italien ved en lagune i Adriaterhavet, og med sine mange smalle kanaler med gondoler emmer byen af en helt særlig romantik.

Langs Syditaliens kyst er byerne præget af en unik arkitektur med kegleformede tage og farvestrålende eller helt hvide byer bygget op langs klipperne ud til det klareste vand. Her vil du også kunne støde på lokale markeder og smukke udsigtssteder, hvor du kan nyde solnedgangen med et glas hvidvin.

Historiske skatte

Ruinkomplekset med Forum Romanum, som var Romerrigets politiske og religiøse centrum

Overalt i Italien kan du støde på minder fra den europæiske fortid, der har rødder tusinder af år tilbage i tiden. Rom var i sin tid hovedstad for Romerriget, der var den dominerende magt her i den vestlige verden i mange århundreder. Ruiner fra denne storhedstid kan stadig ses den dag i dag.

I midten af Rom ligger det mægtige amfiteater, Colosseum, der blev bygget helt tilbage i år 80, hvor Romerriget netop regerede verden. Rom er også kendt for at være centrum for den katolske kirke, og du kan her besøge verdens mindste land, Vatikanstaten, der trods sin størrelse indeholder en af verdens største kirkebygninger, Peterskirken. Kirken er pyntet med marmorskulpturer og mosaikker, hvoraf nogle af de smukkeste er skabt af en af renæssancens største kunstnere, Michelangelo.

Rom er dog ikke det eneste sted, der vidner om en storslået fortid. Landet byder på en hel guldgrube af uvurderlige kunstværker, og Italien er prydet med en vidunderlig arkitektur, som giver os indblik i hele den europæiske kulturs udvikling. Michelangelo har nemlig ikke været alene om at berige landet med skulpturer, mosaikker, malerkunst og storartet arkitektur. Geniet Brunelleschis arkitektur var banebrydende og var genstand for forandring under renæssancen, og vi må selvfølgelig heller ikke glemme Leonardo da Vinci – geniet over alle.

Nær Syditaliens største by, Napoli, kan en af Italiens grummeste historier opleves. Her finder du resterne af den gamle handelsby Pompeji, der i år 79 blev begravet af lava og flere meter aske efter et voldsomt og langvarigt udbrud fra Vulkanen Vesuv. Mange af de omkomne kan stadig ses den dag i dag, da blandingen af pimpsten, aske og vand havde en konserverende effekt, der resulterede i en forevigelse af ofrenes dødsøjeblik.

De gamle grækere har også sat deres præg på Italien helt tilbage i Antikken, hvor de koloniserede store dele af landet. Heriblandt var Sicilien underlagt grækernes dominans omkring det 5. århundrede f.Kr, og på øen eksisterer der blandt andet stadig ruiner fra Templernes Dal, som er et berømt græsk arkæologisk fund bestående af 5 templer.

Udsøgt mad og vin

Lækre italienske retter i Roms smalle gader
Lækre italienske retter i Roms smalle gader

Italienske retter er for længst blevet en stor del af mange danskeres egen madplan i hjemmet – og med god grund! Det italienske køkken er noget helt særligt, og selvom det også er lækkert herhjemme, er det vanskeligt at leve helt op til italienernes gastronomiske egenskaber. Desuden er der noget helt særligt ved at nyde et udsøgt måltid med et glas køligt hvidvin i de omgivelser, hvor råvarerne er dyrket.

I Italien er en klassisk middag bygget op omkring i alt fem retter i stedet for tre, så du kommer ikke til at gå sulten i seng:

  • Aperitivo – velkomstdrink
  • Antipasto – appetitvækker
  • Primo piatto – mindre hovedret
  • Secondo piatto – hovedret
  • Dolce – dessert

I Rom kan du få måske verdens bedste pasta og pizzaer, og deres isanretninger er overdådige. Ved Gardasøen kan du smage frisk grillet ørred, der kommer direkte fra den storslåede sø, tilsat citron og krydderurter fra området. I Toscana er det populært med de små tapaslignende forretter med forskellige oste, salami med fennikelfrø, oliven og tomater. I det sydlige Italien er friskfanget fisk også ofte på menuen sammen med lokale grøntsager og olivenolie, og på Sicilien er mandler og rosiner ofte en del af maden samt appelsiner, som dyrkes på øen.

Den italienske vin dyrkes i alle landets regioner, og landet er hjem for nogle af de ældste vinproducerende områder i verden. Italien byder derfor på en stor variation af udsøgt vin, som er en stor del af italienernes stolthed.

Det støvleformede land er i sandhed en uudtømmelig kilde til gode og forskelligartede oplevelser for enhver smag!

Lyder en ferie til Italien som noget for dig? Så læs mere om, hvad du kan glæde dig til på vores rejser til Italien, som er spækket med både kultur, historie, lækker mad og tid til at nyde de lune temperaturer.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot