Firma – og grupperejser

Balkan – med krigskorrespondenten, der blev rejseleder

Kroatien, Serbien, Bosnien-Hercegovina og Montenegro. Det er fire lande, som for mange vækker minder om ufattelige krigshandlinger – men landene er meget mere end det. Arrene efter krigen i 90’erne er dybe, men på trods af de nylige, grufulde handlinger ser mange indbyggere her mod lysere tider i fællesskab. Steen Ramsgaard dækkede krigen i 1991-95 for TV-Avisen og så dengang på første hånd de sønderbombede frontlinjebyer. Steens kendskab til Balkan stikker derfor dybt, og når du rejser til Balkan med Steen som rejseleder, får du et helt enestående indblik i området. Vi har taget en snak med Steen om Balkan, som nok gemmer på dramatik og uroligheder, men som også er hjem for ufatteligt skøn natur, fantastiske vine og umådeligt gæstfrie folkefærd.

Balkan er et af de mest fascinerende områder i Europa, og det skyldes til dels områdets komplekse befolkningssammensætning, fortæller Steen: ”Det tidligere Jugoslavien har siden 500-tallet oplevet utallige indvandringer, besættelser, folkeforflytninger og indblanding fra forskellige udenforstående stormagter. Det har betydet, at området historisk set har været et utroligt broget kludetæppe af forskellige befolkningsgrupper. For at forstå, hvordan det kunne gå så galt i start-90’erne, må man derfor se årsagerne til krigshandlingerne fra et større perspektiv.”

Steen (th.) på reportagetur i Bosnien i en pansret mandskabsvogn for TV-Avisen i 1994

Fejder og forsoninger

Og sporene fra krigen i 90’erne er tydelige: ”Når man rejser rundt på Balkan i dag, kan man tydeligt se, at forsoningsprocessen mange steder slet ikke gået i gang endnu,” fortæller Steen og tilføjer: ”Men man kan nogle steder i udbredt grad se, hvordan de forskellige befolkningsgrupper nu er begyndt at leve side om side efter de yderst brutale begivenheder, de hver især har været igennem. Mange steder er folk vitterligt begyndt at leve sammen, gifte sig ind i hinandens førhen stridende familier og have en fælles hverdag. Det sker på tværs af religiøse og etniske skel, som det jo faktisk skete gennem århundreder inden 90’erne,” fortæller Steen.

Hængebro i Mostar. Her stod broen indtil 1993, hvor den blev skudt ned af kroatisk artilleri

Balkans storslåede natur

Balkan er langt mere og andet end dramatisk historie, påpeger Steen: ”Jeg har lige fra første færd syntes, at Balkan har noget af den flotteste natur i Europa: Kroatiens Adriaterhavskyst, Bosniens bjerge, Makedoniens klostre og kirker og Montenegros ’sorte bjerge’. Mange ved ikke, hvilket fantastisk natur-skatkammer, der gemmer sig på Balkan. Hvis man vil opleve storslået og varieret natur, er Balkan virkelig et must.”

Broen Stari-Most, Bosnien-Hercegovinas mest berømte bro.
Broen Stari-Most, Balkans mest populære bro

Spis og drik som en rigtig Balkan-boer!

Mange ved ikke, hvilke skønne gastronomiske oplevelser, der venter på Balkan. Steen fortæller entusiastisk: ”Jeg er virkelig begejstret for det balkanske køkken! Salte oste, røgede og lufttørrede skinker, velkrydrede kødretter og søde kager. Her bliver der virkelig kræset for smagsløgene. Man får mange af de samme retter på tværs af landegrænser og religioner, og mange retter er tydeligt inspireret af de italienske naboer mod sydvest og de tyrkiske mod syd.” Steen tilføjer: ”Og hvis man er glad for fisk og skaldyr, kan man i øvrigt glæde sig til at besøge Adriaterhavskysten. Her finder man nemlig et væld af lækre, friske fiskeretter.”

Og det er ikke kun på tallerkenerne, at de gode smage skal findes, fortæller Steen: ”Vin fra Balkan er helt uretmæssigt overset, og det er simpelthen en skam. Jo længere sydpå, man kommer, jo bedre bliver den. Rødvin fra Makedonien og Montenegro anses for at være de bedste vinområder her, men Kroatien er også rigtig godt på vej til at kunne konkurrere på lige fod på rødvinsmarkedet. Hvis man er mere til hvidvin, er Kroatien endog rigtig godt med.”

Adriaterhavet er et mekka for seafood-elskere

Balkansk brændevin – et blakket ry

Enhver serbisk familie med respekt for sig selv har en god flaske hjemmelavet sjlivovitsj til at byde deres gæster: ”Sjlivovitsj er en brændevin, som kan findes på det meste af Balkan, men den er ligefrem nationaldrik i Serbien,” fortæller Steen og uddyber: ”Her i Danmark har den et ret skidt ry, fordi en rigtig kunstigt smagende version af den blev fragtet hertil under Titos tid i 70’erne. Det er brandærgerligt, for i den hjemmelavede version smager den simpelthen herligt. Og den fås i opgraderede versioner, som ikke smager sprittet, men med udtalt frugtsmag og blide undertoner af f.eks. vanilje og egetræ. Man må ikke snyde sig selv for en god sjlivovitsj, når turen går til Serbien,” understreger Steen.

Serbisk sjlivovitsj – en herlig blommevin

Balkans imødekommende folkefærd

På en rundrejse til Balkan med Steen ser du med egne øjne, hvad områdets dramatiske historie betyder for indbyggerne selv. Her finder du nemlig mennesker, der på trods af en grum fortid byder velkommen med åbne arme: ”Borgere på Balkan er umådeligt gæstfrie. Da jeg efter krigen vendte tilbage dertil, var det forbløffende at se, hvor hurtigt de havde rejst sig og var klar til at vise deres hjem frem, både på godt og ondt. Det er et virkelig spændende område at tage på rundrejse i,” fortæller Steen og understreger: ”Det er uden tvivl et af mine yndlingsområder at vise frem for mine rejsegæster. På rundrejsen til Balkan er det min fornemmeste opgave at give et helstøbt indblik i Balkans kulturer, religioner, politik, historie, natur, køkkener og befolkning. Jeg glæder mig allerede til næste gang, vi skal afsted!”

Vil du med Steen til Balkan? Så læs mere om rundrejsen Den store Balkan-rejse her.

I 2016 udkom Steen Ramsgaards bog “Krigen i Europas baggård” på forlaget Lindhardt & Ringhof. Han er desuden medforfatter af bogen “I Bosnien”, der udkom 1995 på forlaget Tiderne Skifter.

YouTube

Trustpilot