Firma – og grupperejser

Cambodja – rejselederens 3 vigtigste seværdigheder

Cambodja er overvældende sanseindtryk, farverig mystik og dramatisk historie. Landet bugner af skøn natur og arkitektoniske perler, som gemmer på spændende fortællinger fra en på én gang både svunden og nærværende tid. Men hvad er de vigtigste seværdigheder på en rejse til Cambodja? Vi har taget en snak med rejseleder Morten Djørby, hvis omfattende viden om landet kun overgås af hans brændende begejstring for det.

Morten Djørby har været rejseleder i Sydøstasien i mere end 17 år, og Cambodja er et af de lande, han altid glæder sig ustyrligt til at vise frem for sine gæster: ”Mange danskere tænker først på Thailand og Vietnam, når de drømmer sig væk til eksotiske asiatiske lande. Det har de lande fuldt fortjent, men Cambodja er altså også bare et skatkammer uden lige. Her er der virkelig mulighed for at få aha-oplevelser,” fortæller Morten og fortsætter:

”Landet gemmer på nogle helt fantastiske skatte, som jeg overordnet vil dele i tre kategorier: Den første er fantastisk arkitektur, som er ankerpunkt for helt overvældende fortællinger om fortidens pragt. Den anden er den ufatteligt grufulde historie om Pol Pot-styret. Og den tredje er simpelthen landets befolkning og sjæl,” fortæller Morten og tilføjer: ”Cambodjanerne er bare forfriskende imødekommende, især for sådan nogle vesterlændinge fra det kolde nord som os.”

Morten på flodtømmerflåde

Historien i arkitekturen

Men hvad er det så ved cambodjansk arkitektur, der er så fantastisk? Angkor Wat-templet er, ganske forståeligt, nok Cambodjas mest kendte bygningsværk. Og det skyldes til dels templets størrelse:

”Angkor Wat er bygget af langt flere sten end Egyptens store Giza-pyramide. Faktisk blev der brugt flere sten til at bygge Angkor Wat end til alle Egyptens pyramider tilsammen. Det er enormt, og det krævede også et ufatteligt stort antal mennesker at bygge templet færdigt. I gennemsnit har der hver dag været 20.000 mennesker i gang. Det har krævet rigtig meget muskelstyrke og organisatorisk overblik. Og templet er bare et æstetisk mesterværk uden lige. Hvis du har lavet en liste over steder, du bare skal se, så kan det kun være en fejl, hvis Angkor Wat ikke er på den,” fortæller Morten.

Munke ved Angkor Wat
Munke ved Angkor Wat

Pol Pots grusomheder

Men Cambodjas historie er desværre ikke kun arkitektoniske mesterværker fra fordums tid. Mange har nok hørt om rædslerne under Pol Pots regeringstid i 70’erne:

”Op mod 2 mio. mennesker mistede livet under rædselsstyret. Pol Pot’s filosofi var, at alle byer var et onde, og at alle spor af den moderne verden måtte elimineres. Så kunne alle blive bønder igen og sætte uret 800 år tilbage til Angkors storhedstid, og det ville gøre alle lykkelige. Det siger næsten sig selv, at det var en helt utopisk fantasi uden sammenhæng i den virkelige verden. Og den resulterede i en helt ufattelig tragedie, som man på en rundrejse i landet får et helt unikt indblik i.”

Bag Cambodjas smukke ydre gemmer sig en grum historie

En helt anden verden i Cambodja

Pol Pots styre er heldigvis fortid, og i dag er Cambodja et bekendtskab, som på alle måder er helt anderledes fra Danmark. Morten pointerer, at man i Cambodja lever på en helt anden måde end i vores del af verden:

”Måden man tænker på, prioriterer på, opfører sig på, måden man spiser på, måden man opdrager sine børn, hvordan skolesystemet fungerer, hvordan man bliver gift, hvordan familien er kernen i det økonomiske system, hvordan man tænker affald og miljø osv. osv. Det skal opleves i levende live, hvordan man kan tænke hele sin eksistens ind i en helt anden verdensopfattelse end den, vi kender. Det kan simpelthen ikke forklares, for det skal forstås på egen krop, så at sige.”

Glade børn byer velkommen til Cambodja
Glade cambodjanske børn

Og på en af vores rundrejser til Cambodja kan man virkelig komme helt tæt på den cambodjanske levevis: ”Mange gange på rejsen vil du befinde dig på meget ’lokale’ steder, som ikke er blevet overrendt af turister,” fortæller Morten og pointerer: ”Det er sådan set kun Siem Reap tæt på Angkor Wat-templet, som er turistet, mens der er meget få turister rundt om i landet. Derfor føler man på en rundrejse her, at man får et uspoleret billede af Cambodja, uanset hvor man kigger hen.”

Og det er nu, man skal opleve landet: ”Selv om det stadig er meget tilbagestående på næsten alle områder, så kommer der flere og flere investeringer i landet. Så hvis man vil opleve det autentiske Cambodja, så er det nu, du skal tage afsted,” fortæller Morten.

Drømmer du om et rigtigt rejseeventyr? Så tag et kig på vores helt nye rundrejse Cambodjas kongebyer & flodkrydstogt på Mekong, hvor du både kommer helt ind under huden på den cambodjanske og vietnamesiske kultur.

På rundrejsen Laos & Cambodja oplever du to af de mest uspolerede lande i Indokina.

Du er også altid velkommen til at ringe til os på 70 22 66 00 eller sende os en mail på verden@risskovrejser.dk.

YouTube

Trustpilot