Firma – og grupperejser

Canada – et overvældende natur- og kulturland

Det kan til tider synes som om, at Canada har rollen som ”det glemte rejseland”. Canada gør ikke så meget væsen af sig, opfører sig ordentligt og bralrer ikke op som sin storebror, USA. Men der venter virkelig en verden af kæmpestore oplevelser, når du rejser til Canada.

I Canada står storbyerne ikke tilbage for andre af verdens metropoler, og du kan lade dig forbløffe af de enestående landskaber med turkisblå bjergsøer i Rocky Mountains, snedækkede bjergtoppe, frodige skove og prærielandskaber, der er som taget ud af en gammel western.

Kunsten at vælge side

Gør du dig tanker om at rejse til Canada, skal der tænkes grundigt over, hvad du allerhelst vil – for du er højst sandsynligt nødt til at vælge side – altså, mellem den østlige og den vestlige! Det er de færreste, der har flere måneder til rådighed, når kalenderen er sat til ferietid, og så er man simpelthen nødt til at vælge benhårdt fra og til. Især når Canada viser sig at være verdens arealmæssigt næststørste land med en befolkningstæthed på blot tre mennesker pr. km² – hvilket siger noget om, hvor meget uspoleret natur, der er at komme efter i landet.

Canada på egen hånd - det canadiske flag

Et af de steder, hvor man kan møde den bjergtagende canadiske natur er landets første nationalpark, Banff National Park, der ligger i den vestlige side. Naturen er rå og uspoleret med bjerge og blomsterenge, og gletsjersøerne med de eventyrlige farver er et helt kapitel for sig. En af de flotteste er Lake Louise, der oprindeligt hed det betegnende navn, Emerald Lake, på grund af sin dybgrønne farve.

Du kan også besøge Jasper National Park, der er næsten dobbelt så stor som Banff, og er den mest dyrerige af alle parker i Rocky Mountains. Her græsser store flokke af wapitihjorte, hvis indianske navn sigende betyder ’hvid bagdel’, der er søer fyldt med regnbue- og bækørreder, svævende ørne, bjerggeder, elge og – hvis man er heldig – grizzlybjørne, sortbjørne, pumaer og ulve.

Og som om det ikke er nok, så er vejen, der forbinder de to nationalparker, helt fantastisk. Vejen er den 230 km lange Icefields Parkway med de flotteste naturscenerier, der veksler mellem forrevne bjerge, gletsjere, søer og vandfald – med gode chancer for at komme til at se en bjørn eller to i vejkanten undervejs.

Sortbjørn i naturen - Risskov Rejser

Vancouver og Vancouver Island – natur og kultur i skøn forening

Vil du gerne have natur og kultur på samme tid, kan du rent faktisk godt få i både pose og sæk, når du rejser til Canada. Ved at besøge Vancouver får du både smuk natur og sitrende storbypuls sendt gennem nervebanen. Ud over at være en af verdens grønneste og mest økovenlige storbyer, så ligger Vancouver smukt placeret ved Stillehavet og er en af de få storbyer, hvor naturoplevelserne er inden for rækkevidde. Man behøver f.eks. ikke at tage længere end til Stanley Park, der er et 400 ha stort naturområde med strande og udsigtspunkter.

Ligesom USA, har Canada også en rig indiansk historie, da indianerstammer som bekendt levede her, inden de europæiske nybyggeres ankomst til landet. Samme dramatiske forhistorie og nuværende vilkår, som de amerikanske indianere, gør sig gældende i landet, og vil du lære mere om den oprindelige befolkning, kan du bl.a. besøge Vancouver Island, der ligger en kort færgetur fra Vancouver.

Her finder du landets arealmæssigt mindste by, Duncan, der med rette kan kalde sig for ”Totempælenes by”, da der rundt omkring i byen er rejst ikke mindre end 80 totempæle. Byen har et fint museum, og man kan tage med på en gratis ”totemrundvisning” i byen, hvor man får et indblik i vestkystindianernes historie.

Også dyrelivet på øen er fantastisk, og her kan man være så heldig at spotte grizzlybjørne i vejsiden eller se bævere, murmeldyr, hvidhovedede ørne, canadagæs og bjerggeder. Hvis du gerne vil opleve hvaler, er Vancouver Island et must, da det er et af de bedste steder i Canada at se hvaler. Farvandet er levested for spækhuggere, vågehvaler og gråhvaler, som om foråret svømmer i store flokke forbi øen.

Hval ved Vancouver Island - Risskov Rejser

Canadas franske ansigt

Vil du opleve nogle af de andre spændende storbyer, kan du udforske østkysten, hvor du bl.a. finder hovedstaden, Ottawa, og den største by, Toronto. Det er også her på østkysten, man får historien om dengang, området hørte under Frankrig. Lige siden de første franske pelshandlere slog sig ned ved St. Lawrence River i 1600-tallet, har fransk sprog og kultur været dominerende i provinsen Québec.

Rød solnedgang ved Montreal Old Port - Risskov Rejser

I Canada er de to officielle sprog engelsk og fransk, men i Québec-provinsen er det eneste officielle sprog fransk. Montreal er den største fransktalende by uden for Frankrig, og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at man var i Paris, når man bevæger sig rundt i bybilledet, læser menukort og hører folk tale sammen. Québec City er landets ældste by og blev grundlagt i 1608, og er også hovedstaden i provinsen. Quebecs gamle bydel er på UNESCO’s verdensarvsliste og gennemskæres af en 5 km lang bymur, der inddeler byen i en øvre del (Haute-Ville) og en nedre (Basse-Ville).

Den franske indflydelse kan også tydeligt smages her i det østlige Canada, hvor man finder lækre oste, patéer og Québecs nationalret ’poutine’, der er en syndig blanding af pommes frites, smeltet ostemasse og brun sovs – en yderst populær snack, især i de sene nattetimer.

Det canadiske parlament og Rideau-kanalen

Bliv inspireret til din næste rejse til Canada

Er du til rundrejser finder du her en samlet oversigt over vores rundrejser i Canada med dansk rejseleder. Du kan også gå på opdagelse blandt vores kør-selv-ferier i Canada, eller se hvilke autocamper-ferier, vi har i Canada.

Er du til helt spektakulære oplevelser i naturen kan du også læse mere om at tage ud i den canadiske vildmark, læs mere om de eksklusive lodges, du kan bo på, tæt på bjørne og den fantastiske natur. 

YouTube

Trustpilot