Firma – og grupperejser
Canadas (overraskende) mange ansigter

Canadas (overraskende) mange ansigter

Fra den omgivende verden, men nok især også fra USA’s side, har holdningen i lang tid været, at Canada er kedelig, enfoldig og alt for venlig. Men Canada fortjener nu lidt større anseelse og respekt – for på trods af nationens unge alder har landet på mange måder været på forkant med flere ting.

Det er blandt andet et af verdens mest åbne lande, når det drejer sig om tilflyttere. Denne åbenhed anser canadierne som en så vigtig del af deres DNA, at de som verdens første land indskrev multikulturalisme som officiel politik i deres forfatning.

Canada har også markeret sig stærkt på andre politiske punkter – især i forhold til USA – da landet eksempelvis ikke støttede USA’s invasion af Irak, og under Vietnamkrigen gav de asyl til tusindvis af amerikanske militærnægtere. Men det er vigtigt at understrege, at Canada ikke er anti-amerikansk. De har bare en stor portion skepsis over for den potentielle amerikanske indflydelse, nu hvor hele 85-90 procent af den canadiske befolkning bor inden for en afstand af 300 km til den amerikanske grænse.

Old Montreal med historiske bygninger - Risskov Rejser
Old Montreal, hvor befolkningen overvejende er fransktalende

Verdens mest multikulturelle samfund

Det canadiske liv er dog heller ikke blot liv og glade dage – internt er der både stridigheder mellem den fransktalende og den engelsktalende befolkning, og så skal der også rådes bod på behandlingen af den oprindelige befolkning fra dengang, de europæiske nybyggere kom til landet. Derudover kæmper Canada ofte med sig selv om at finde ind til kernen af en nationalfølelse og er i lidt af en identitetskrise, da landet er et af verdens mest multikulturelle samfund, hvor et hav af nationaliteter lever forholdsvis fredeligt side om side.

Så det viser sig faktisk, at det land, mange gik og troede var et kedeligt land, rent faktisk gemmer på utallige lag og er ret komplekst i sin helhed. For at blive lidt klogere, må vi rejse tilbage til dengang det hele begyndte…

Da Canada blev til Canada

Ser man bort fra den lykkelige viking Leif og hans mange opdagelser, fandt de første europæere deres vej til Canada i slutningen af 1400-tallet. Indtil da havde landet været beboet af naturfolk som indianere og inuitter, men da det viste sig, at havet ud for Newfoundland var fyldt med torsk, begyndte flere og flere europæere at strømme til. Englænderne var nogle af de første, men også franskmændene kom til, dog mere sydligt i området, hvor man i dag finder Québec-provinsen. Franskmændene fik hurtigt startet en lukrativ handel med pels fra bævere. Dengang var der nemlig stor efterspørgsel på bæverskind, da mændenes hattemode fra 1550 til 1850 dikterede en helt særlig filthat (tænk Abraham Lincoln og hans tophat), der i pragtudgaven var lavet af bæverhår.

Totempæle i Duncan - Risskov Rejser
Canada er et af verdens mest kulturelt mangefacetterede lande – men har det enorme land identitets-alsidighed eller identitets-krise?

Fransk og engelsk ping-pong

Tilstedeværelsen af efterkommere fra både England og Frankrig har præget Canada. Og siden etableringen af nationen 1. juli 1867 har der været en evig vekslen frem og tilbage. Det har resulteret i to officielle sprog, fransk og engelsk, så alt skal skrives på de to sprog. Alt efter, hvor man er henne, lægger man ikke mere mærke til det end nogle dobbeltsprogede skilte i ny og næ og en cornflakespakke med to varedeklarationer. Er man derimod i Québec vil man her fornemme, at det ikke er for sjov, når der skelnes mellem fransk og engelsk. Québec er meget hård i sin tilgang til bevarelse af det franske – men på trods af afstemninger om uafhængighed fra Canada er landet fortsat samlet under ét ahornprydet flag.

Historien om landets nationalsang genspejler også meget fint den fransk/engelske udveksling, når den fungerer. Sangen fra 1880 var oprindeligt på fransk, dukkede 20 år senere op i en engelsk version og blev i 1980 den officielle nationalsang. En yderligere krølle, der er med til at sige noget om den helt særlige canadiske inkluderende tankegang, er, at parlamentet i 2016 vedtog en ændring i teksten. Så nu fremstår nationalsangen kønsneutral i ligestillingens navn, som også er et vigtigt fokusområde for premierministeren Justin Trudeau. Ændringen blev, at der nu ikke længere synges ”in all the sons command”, men ”in all of us command”.

Så får du lyst til at istemme canadierne på din rejse dertil, får du her ordene, så du kan synge med!

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all of us command.
With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide, O Canada,
We stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee.
O Canada, we stand on guard for thee.

Bliv inspireret til din næste rejse til Canada

Er du til rundrejser, finder du her en samlet oversigt over vores rundrejser i Canada med dansk rejseleder. Du kan også gå på opdagelse blandt vores kør-selv-ferier i Canada, eller se hvilke autocamperferier vi har i Canada.

Fandt du ikke, hvad du søgte? Så kan du altid ringe 70 22 66 00 eller skrive til verden@risskovrejser.dk, så får du fat i en af vores dygtige rejseeksperter.

YouTube

Trustpilot