Firma – og grupperejser

Canyonlands i USA – “Det røde land”

Lad det bare være sagt med det samme: Man bliver aldrig færdig med hverken ”Det røde land”, de mange nationalparker eller hele USA som rejseland. Rasmus Schønning og hans kone Anne-Vibeke, kendt fra TV-programmet Anne-Vibeke Rejser, oplevede ”Det røde land” sammen med deres to børn på en kør-selv-ferie.

I staterne Utah og Arizona er der en perlerække af nationalparker og seværdigheder, der får en til at måbe, fordi den ene er mere fascinerende end den anden. Kodeordene er en bolig med hjul, og et ur, der tikker. Læs med her, når Rasmus Schønning tager på en rejse gennem seks af de smukkeste røde nationalparker.

1. Arches – den ubeskrivelige

Ca. en halv dags kørsel syd for Yellowstone ligger en af USA’s mest særprægede nationalparker. Et 300 km2 stort område uden for byen Moab med flere end 2.000 naturlige sandstensbuer, der er skabt gennem millioner af års erosion. Arches er ideel til korte vandreture og picnic i den smukke natur. Den mest kendte stenbue er den 20 meter høje Delicate Arch, som gennem tiden har dannet kulisse til blandt andet en af Indiana Jones-filmene. Solnedgangen ved Delicate Arch skal simpelthen opleves.

Arches National Park - Risskov Rejser
Double Arches i nationalparken Arches

2. Canyonland – den overraskende

Ved siden af Arches ligger nationalparken Canyonland, som består af et utal af canyons og mesaer, der er høje stejle klipper med en helt flad top. Canyonland bliver gennemskåret af både Colorado-floden og Green River samt mange bifloder. Området var for 3-4.000 år siden beboet af Pueblo-indianerne, og man kan i dag stadig se indhuggede graveringer i stenene, som stammer fra Pueblo-indianernes tid. Når du ikke forbi Grand Canyon, er Canyonland en mindst lige så stor oplevelse uden så mange turister.

Canyonland ved solnedgang

3. Monument Valley – den klassiske

Hvis der er et sted i USA, der skriger westernfilm, er det uden tvivl Monument Valley på grænsen mellem Arizona og Utah. Det ca. 13 km2 store ørkenlandskab med sine enorme sandstensformationer har dannet baggrund for over 100 film, heriblandt de kendte westernklassikere ”Vestens hårde halse”, ”Diligencen” og ”My Darling Clementine”. Hvis du er fan af westernfilm, er det helt sikkert et must på listen over steder, der skal besøges. Pga. vejforholdene kan du ikke køre helt ind i nationalparken i autocamper, men må benytte dig af guidede ture i firhjulstrækkere. Er man eventyrlysten og vil opleve en autentisk stemning, tager man naturligvis turen på hesteryg.

Camping ved Monument Valley
Monument Valley set fra bagsædet af bilen

4. Antelope Canyon – den besynderlige

I Arizonas Navajo-reservat ikke langt fra byen Page finder du Antelope Canyon. Antelope Canyon består af en meget smal kløft, der er skåret gennem bjerget. Vandet har med stor kraft skabt nogle yderst fantasifulde formationer, og blot en gåtur ind gennem kløften er uforglemmelig. Formationer, lys og farver ændres konstant alt efter solens kraft og hældning. Midt på dagen er oplevelsen størst. Kun et begrænset antal besøgende får lov at komme ind hver dag, så der skal bestilles billet i god tid.

Antelope Canyon
Antelope Canyon med de fantastiske røde stenformationer - husk kameraet!

5. Horseshoe Bend – den betagende

Ikke langt fra Antelope Canyon bugter Colorado-floden sig gennem landskabet. Stedet kendes bedst for sit hesteskoformede Horseshoe Bend som bedst ses fra udsigtspunktet på toppen af de lodrette klipper 300 meter over floden. Det er kun muligt at tilgå Horseshoe Bend ved at vandre en lille kilometer fra parkeringspladsen. Du er ikke i tvivl om, hvornår du er nået til udsigtspunktet. Der er ingen afspærring, og klippevæggen ned til floden er nervepirrende lodret. De fleste lægger sig på maven for at kigge ned.

Horseshoe Bend, hvor Colorado-floden bugter sig gennem landskabet

6. Grand Canyon – den velkendte

Grand Canyon går af gode grunde for at være et af verdens syv vidundere. For næsten 2 mia. år siden blev Grand Canyon dannet af den 2.700 km lange Colorado-flod. Det er et natursceneri man næsten ikke kan rumme, når man ser det. Det er så ubeskriveligt stort, og oplevelserne her er mange. Den 446 km lange kløft er op til 1,8 km dyb og på det bredeste sted er der 29 km mellem den nordlige og sydlige kant. Alene disse afstande gør, at man kan bruge lang tid her. Der er talrige udsigtspunkter, hvor man kan komme helt ud til kanten og få et sug i maven. Et af de mere specielle steder i den sydlige del er udkigstårnet fra 1933, som stadig kan benyttes, hvis man vil endnu højere op. Grand Canyon kan også opleves fra bunden, hvor man kan sejle i kano, rafte og vandre. Disse aktiviteter kræver god forberedelse og planlægning, men det er også en hel speciel oplevelse at stå i bunden og kigge op af Grand Canyon. Det er nemt at komme til Grand Canyon South Rim i bil eller autocamper.

Grand Canyon, hvor der er utallige muligheder for gode udsigter over det imponerende landskab

 

Få ekstra rejsetips til denne tur med et klip fra tv-programmet Anne-Vibeke Rejser:

YouTube

Trustpilot