Se mere: privatlivspolitik
Da Danmark atter blev frit. Således lyder mange overskrifter i denne uge, hvor vi fejrer, at det er 75 år siden, at Tyskland kapitulerede, og Danmark igen kunne kalde sig frit. Sidenhen har vi heldigvis ikke oplevet en lignende tid herhjemme, men rundt omkring i verden har mange folkeslag siden 1945 kæmpet for selvstændighed, bedre rettigheder og en lysere fremtid. I dette blogindlæg dykker vi ned i nogle af de fascinerende historier.
I mange landes bagage findes historier om krig, ødelæggelse og uretfærdigheder. Men heldigvis suppleres disse ofte også af historier om heltemod og fædrelandskærlighed. På mange af vores rundrejser bliver disse historier i den grad nærværende, når vi besøger stederne, hvor dramaerne udspillede sig.
Mandelas 18 år på Robben Island
Hvis der er et navn, der er uløseligt forbundet med Sydafrika, så må det være Nelson Mandela. Han kæmpede utrætteligt gennem hele sit liv for en bedre fremtid for landets sorte indbyggere.
Det hvide apartheidstyre var nådesløs og brutal overfor Mandela, hvilket bl.a. førte til en fængselsstraf på hele 27 år. Han tilbragte 18 af disse år i det berygtede fængsel på Robben Island, som vi besøger på vores rundrejser i Sydafrika.
Det flugtsikrede fængsel ligger på en forholdsvis flad klippeø, hvor bl.a. sorte politiske fanger gennemlevede en umenneskelig tilværelse. Fængslet er i dag museum for frihedskampen mod apartheid, og tidligere fanger viser rundt og giver en nøgtern og medrivende beskrivelse af livet bag fængslets mure.
Besøget på Robben Island giver et unikt indblik i apartheidtiden, der definitivt sluttede, da Nelson Mandela blev Sydafrikas første sorte præsident i 1994 – tankevækkende når man står i fængselsgården og ser hans fængselscelle.
Cu Chi-tunnelerne i Vietnam
I 1975 sluttede en lang og opslidende krig i Vietnam, hvor det kommunistiske styre i Nordvietnam bekæmpede amerikanerne og sydvietnameserne. Efter næsten 20 års krig forlod den sidste amerikaner den 30. april 1975 vietnamesisk jord.
Krigen blev dermed en sejr for Nordvietnam og Viet Cong, men sejren var dyrekøbt. I alt mistede USA 58.000 soldater og mellem 2 og 5,7 millioner vietnamesere blev dræbt.
I Vietnam er krigen og følgevirkningerne deraf stadig allestedsnærværende, selvom det er 45 år siden, krigen sluttede. Et af de steder, hvor historien virkelig kommer ind under huden, er ved Cu Chi-tunnelerne.
Disse tunneler, som ligger 75 km fra Ho Chi Minh City, blev bl.a. brugt som skjulested for Viet Cong under Vietnamkrigen. Der er tale om enorme udgravninger i hele 3 etager og ned til 10 meters dybde – og så har de en samlet længde på over 200 km.
I tunnelerne finder man både sovesale, køkkener og hospitaler, og de slyngede sig langt ind under fjendens linjer. På den måde blev tunnelerne også brugt, når der skulle laves overraskelsesangreb på amerikanerne.
Du kan besøge dette fascinerende bygningsværk på bl.a. rejserne Vietnam fra nord til syd og Vietnam – Ha Long, højland og Mekong
I denne video kan du på halvandet minut få et indtryk af, hvordan livet var i tunnelerne.
49 år med Castro ved magten
Terrorist eller frihedskæmper og revolutionær? Svaret på det spørgsmål afhænger selvfølgelig af øjnene, der ser. Det er dog et faktum, at Fidel Castro i perioden 1959 til 2008 var leder af Cuba, og i denne periode kæmpede han hårdt med bl.a. omfattende amerikanske sanktioner og invasioner – bl.a. invasionen af Svinebugten, som var et forfejlet amerikansk forsøg på at vælte Castro af pinden.
Cuba bliver populært også kaldet Castros Cuba – og det med god grund. Over alt i landet finder man billeder af lederen og hans revolutionære slogans.
Du kan komme helt tæt på Fidel Castros Cuba på vores rejser til øen – se dem her
Bomben i Hiroshima
Mens vi fejrede vores frihed d. 4. maj 1945, så var 2. verdenskrig langt fra slut i Stillehavet. I Japan nægtede kejseren at overgive imperiet til USA til trods for, at krigen kun gik én vej.
I august 1945 valgte USA at bruge et nyt våben med en hidtil uset kraft for at få stoppet krigen. Kl. 8.15 den 6. august fløj et amerikansk bombefly over Hiroshima. Med sig om bord havde de Little Boy. Da den 3 meter lange bombe ramte japansk jord, blev byen omdannet til et inferno af ild. Over 70.000 mennesker døde som følge af eksplosionen.
På rejsen Kejseriget Japan besøger vi Hiroshima, byens krigsmuseum og ikke mindst mindeparken for de mange ofre, som bl.a. huser den berømte bygning A-bomb Dome.