Firma – og grupperejser

Den store guide til Spanien

I alle årets sæsoner har Spanien altid været en af danskernes favoritdestinationer. Med et væld af fantastiske traditioner, lækker mad, interessante seværdigheder og et varieret klima, byder Spanien på noget for enhver smag. I dette indlæg guider vi dig til de mange oplevelser, som Spanien har at byde på som din kommende rejsedestination. Her kan du få et indblik i: 

  • Spaniens natur og klima
  • Madkulturen
  • Historiske seværdigheder og monumenter
  • De spanske traditioner

Spaniens natur og klima

I Spanien finder du et meget varieret klima og der vil derfor være mulighed for at opleve al slags vejr. Klimaet kan groft deles op i geografiske zoner: Den sydlige del, den centrale del og den nordlige del. 

I den sydlige del af Spanien vil du opleve, at vejret er præget af et middelhavsklima. Dette betyder, at området oplever tørre og varme somre. 

I den centrale del af Spanien vil du opleve, at vejret er præget af et fastlandsklima med store variationer i temperaturen både om sommeren og vinteren. I den nordvestlige del af Spanien er vejret præget af et atlanterhavsklima. Du vil derfor kunne opleve et mere køligt og fugtigt vejr på disse kanter. 

I den nordlige del af Spanien kan du gå på opdagelse i den flotte grønne natur og tage på vandreture langs Caminoen. Her kan du opleve en natur som er udsmykket med lange floder, høje kastanjetræer samt nåle, pinje- og eukalyptusskove. I disse områder kan du også opleve Barosa-vandfaldet, der pryder den friske natur på bedste vis. 

I den nordligste del af Spanien kan du se og opleve den smukke bjergkæde kaldet Pyrenæerne. Bjergkæden strækker sig 430 kilometer langs grænsen til Frankrig og tiltrækker mange turister året rundt. Går turen til Catalonien i den nordøstlige del af Spanien, vil du opleve et lidt anderledes klima med varme somre og milde vintre. Her kan du gå på opdagelse i de mange flotte nationalparker eller tage turen ud til det smukke hav. 

I den centrale del af Spanien kan du opleve varme somre med temperaturer på 30-40 grader og kolde vintre med sne. Mange af områderne i den centrale del af Spanien er ubeboet, og du vil derfor ofte opleve en ro, når du går på opdagelse her. I den centrale del finder man Castilla-La Mancha, som geografisk set er det største område i Spanien med hovedstaden Madrid som centrum. Her kan du gå på opdagelse i de mange bjergområder, tage på ture ude til vingårde, samt opleve mange af de flotte slotte, som Spanien har at byde på. 

I den centrale del af Spanien kan du også finde bjergkæden Sierra de Guadarrama, som ligger nær hovedstaden Madrid. Her kan du gå på opdagelse i de hyggelige landsbyer, som ligger for foden af bjergkæden. 

I den sydlige del af Spanien kan du opleve et markant varmere klima og frodige dale. Her ligger regionen Andalusien, hvor klimaet bliver varmere jo længere du kommer ind i landet, og du vil derfor finde, at vejret er mildere ved kysterne. 

Andalusien er et velbesøgt område og oftest kommer folk for at nyde de flotte strande, det gode vejr og de mange populære byer, som ligger i regionen. Her kan du f.eks besøge den UNESCO-fredede nationalpark kaldet Donaña. Her kan du opleve parkens sjældne dyreliv og billedskønne natur. 

Strandene i Sydspanien er prydet med kridhvidt sand og himmelblåt hav. Der er derfor også rig mulighed for at få gode dykkeroplevelser på disse kanter.

Madkulturen

I det spanske køkken varierer madvaner og råvarer på baggrund af det lokale klima. I de nordlige og køligere provinser i Spanien består maden tit af varme retter lavet på bønner og chorizo. I disse områder spiller friskfanget fisk også en central rolle i madlavningen, da der ikke er langt til havet. Grundet den markant varmere temperatur vil du også opleve, at man i den centrale del af Spanien, og i den sydlige del af Spanien, nyder en iskaffe og kold suppe på menuen til at køle af med.  

Regionerne i Spanien har også deres signaturretter. Her kan du smage bacalao, som er anset som en af de mest traditionelle fiskeretter i Spanien og Portugal. Du kan også bestille den kendte risret paella, som stammer fra Valencia på østkysten. Denne ret er også anset som en af de mest kendte retter og nydes af mange verden rundt. 

Når man snakker om det spanske køkken, kan man heller ikke undgå at snakke om tapas. Tapas består af en masse små retter, som enten nydes som en appetitvækker eller samlet som et stort måltid. Her sætter fantasien ingen grænser, og du vil med sikkerhed altid finde noget på menuen, som gør ganen glad. 

Spanien har også sat sit præg på verdenskortet, når det kommer til gode vine, og der vil derfor være rig mulighed for at besøge nogle af de mange vingårde i Spanien. Hvis du er interesseret i vine, så er den verdensberømte vinregion Rioja bestemt et besøg værd. Regionen spreder sig ud over Baskerlandet og Navarra og her kan du høre om vinens historie samt smage nogle af de mest berømte og eftertragtede vine, der er at finde.

Historiske seværdigheder og monumenter

I den nordvestlige del af Spanien finder du området Galicien. Her kan du tage på vandreture langs den Portugisiske Camino, hvor du blandt andet kan besøge byer som Caldas de Reis og Padrón. Den gamle, romerske by Caldas de Reis er anset som et verdenskendt stoppested for de mange pilgrimsvandrere, som vælger at gå på Caminoen. Her har du mulighed for at dyppe fødderne i nogle af de varme kilder som løber igennem byen eller gå på opdagelse i byens historie. I byen Padrón kan du besøge katedralen Santiago de Compostela, som blev lavet til ære for skytsenglen Sankt Jakob. Padrón spiller en afgørende rolle for pilgrimmene, da det var her, at Sankt Jakobs jordiske rester blev sejlet til.

I den midterste del af det nordlige Spanien, finder du Baskerlandet. Her kan du bl.a. tage til Bilbao og opleve den 7.000 år gamle bydel Casco Viejo. Her kan du også se og opleve Baskerlandets ældste katedral kaldet Santiago de Compostela. Der er også mulighed for at opleve det verdenskendte Guggenheim-museum ved Nervión-floden, der huser ikke mindre end 19 forskellige gallerier. Du kan også besøge byen Burgos, som er anset for at være en af Spaniens vigtigste middelalderbyer. Her kan du besøge den gotiske Burgos-katedral fra 1221 som ligger på UNESCOs liste over verdens kulturarv. 

I den nordøstlige del af Spanien ligger Catalonien, hvor du kan besøge en af Spaniens største byer, Barcelona. Her kan du bl.a. opleve den verdensberømte katedral La Sagrada Familia fra 1882, som tiltrækker mange turister året rundt, eller tage på tur ned ad den verdensberømte gade Las Ramblas. I Barcelona er der også rig mulighed for at opleve, hvordan den verdenskendte arkitekt Antoni Gaudí har sat sit præg på byens mange bygninger. Her kan man f.eks. tage til Park Guell, som er designet og bygget af arkitekten i år 1900. 

Går turen til den centrale del af Spanien, kan du bl.a. opleve hovedstaden Madrid, som emmer af historiske bygninger og museer. Her kan du besøge det royale palads, som er åbent for turister året rundt. Her kan du gå på opdagelse i ikke mindre end 2.000 forskellige rum og lære om det spanske kongerige. 

I midten af Madrid kan du også opleve det egyptiske tempel kaldet Templo de Debod. Templet blev foræret i gave til det spanske folk, da det skulle bruges til at tilbede den egyptiske gud kaldet Amun. Her kan du opleve templets originale og bevarede søjler og buer samt nyde den afslappede atmosfære i den nærliggende park. 

I Madrid kan du også besøge Primada-katedralen. Katedralen stammer helt tilbage fra år 1226 og pryder byen med sit helt unikke udtryk. Her samles en masse besøgende året rundt for at opleve katedralens galleri, og du vil få mulighed for at se og opleve kunstværker af nogle af de mest kendte kunstnere i spaniens historie. 

I den centrale del af Spanien kan du også tage til byen Toledo. I det 16. århundrede fungerede byen som Spaniens hovedstad før det officielt blev ændret til Madrid. Byen er prydet med bygninger fra renæssancetiden, og er en populær destination for mange. Her kan du opleve et bredt udvalg af forskellige museer og kirker samt besøge nogle af de hyggelige restauranter. 

Hvis turen går til de sydøstlige egne af Spanien, kan du opleve byen Valencia. Byen er udsmykket med moderne og gammel kunst, og er derfor et stort tiltrækningspunkt for kunstelskere fra hele verdenen. I udkanten af Valencia kan man besøge Ciudad de las Artes y las Ciencias, som er center for postmoderne kunst. Centeret huser også et operahus, det største akvarium i Europa og koncertsale. Der vil derfor være rig mulighed for oplevelser for enhver smag. I Valencia kan du også tage til den gamle bydel hvor man kan besøge flotte kirker og bygninger som bære præg af spaniens spændende historie, samt nyde en gåtur ved de flotte strande. 

I sydspanien kan du tage til Andalusien. I dette område finder du bl.a. byer som Malaga og Sevilla. I havnebyen Malaga kan du besøge Malaga-katedralen fra det 16. århundrede, der med sit flotte renæssanceudtryk pryder byen på bedste vis. I byen kan du også gå på opdagelse i slottet Castillo de Gibralfaro fra det 10. århundrede og lære om Malagas historie. 

Hvis turen går til den nordvestlige del af Andalusien, kan du gå på opdagelse i den antikke romerske by Sevilla. Her kan du bl.a. besøge verdens største katedral samt opleve kongepaladset Alcázar, som er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. 

De spanske traditioner

Det spanske folkefærd fejrer mange forskellige og traditionsrige begivenheder i løbet af året. En af de største begivenheder bliver kaldt Semana Santa, som betyder ‘Den hellige uge’. Her fejrer det spanske folk deres passion for den katolske kirke i ugen op til påske. Hver region har deres egen måde at fejre Semana Santa på, men fælles for begivenheden er, at byerne fyldes med glade mennesker og flotte optog i hele påsken. 

I Catalonien er castell en meget berømt begivenhed, som finder sted til diverse festivaler. Castell oversat direkte betyder slot, og består af en gruppe af mennesker der en for en kravler ovenpå hinanden for at lave et menneskeligt slot. Begivenheden tiltrækker tusinder af deltagere året rundt, og du vil derfor opleve et spektakulært syn som tilskuer. 

I Valencia fejrer man Fiesta de San José en gang om året. Denne religiøse festival består af optog med store og farverige papmachefigurer for at hylde Sankt Joseph. For at markere afslutningen på festivalen bliver papmachefigurerne sat op i gaderne og brændt. Dette ritual stammer fra middelalderen, hvor tømrerne plejede at brænde rester af træ og andre materialer som hyldest til Sankt Joseph. 

I bydelen Buñol i Valencia kan man opleve et spektakulært syn, hvis man deltager i begivenheden La Tomatina. Her deltager mange af byens borgere i en vaskeægte tomatkamp, hvilket resulterer i, at hele byen bliver badet i saften fra tomaterne. Denne begivenhed har stået på lige siden 1945 og bringer meget glæde og mange grin for både deltagere og tilskuere. 

I august måned forvandler området Grácia i Barcelona sig til en fest. Her er det nemlig tradition, at hver en gade konkurrerer om at pynte deres gade på bedste vis. Beboerne tager konkurrencen meget seriøst, og der er ingen grænser for hvor langt kreativiteten vil gå. Dette kulminerer i en uge-lang festival, hvor folk kan komme og kigge på de flotte udsmykkede gader samt deltage i de mange koncerter og parader, som bliver holdt i nabolaget. 

Det spanske folk elsker at danse og spille musik. Du vil derfor helt sikkert opleve en masse dans og musik, når du spadserer ned ad de spanske gader og stræder. Flamenco er en af de mest kendte danse i Spanien. Dansen i sig selv har et meget temperamentsfuldt udtryk og danserne ses oftest i farverige og smukke beklædninger. Dansen sardana er også en stor del af den spanske kultur. Dansen består af en rundkreds af mennesker, som holder hinanden i hånden. Dansen er oftest praktiseret til diverse festivaler og offentlige forsamlinger som et symbol på den catalanske identitet. I Spanien er dansekulturen meget vigtig, og du vil derfor få en fantastisk oplevelse hvis du oplever et liveshow. 

Der er ingen ende på de store og varierede oplevelser, der venter dig i Spanien – og vi har heldigvis en masse gode rundrejser, der giver dig muligheden for at opleve de største seværdigheder og ikke mindst helt særlige øjeblikke, der giver et fantastisk indblik i det land og område, du besøger. Gå på opdagelse i vores store udvalg af rejser til Spanien

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot