Firma – og grupperejser

Den store jetlag-guide – sådan undgår du jetlag

Jetlag er en gene, som de fleste langvejs-rejsende når at opleve mindst én gang i livet. Heldigvis er der tips og tricks at hente for dig, der overvejer en rejse til den anden side af jorden til f.eks. Australien, New Zealand, USA eller Canada. Som rejseekspert har jeg gjort mig mange erfaringer om bl.a. jetlag. Dem har jeg samlet i en guide til dig her. Hvis du vil undgå jetlag og forberede dig på, hvordan du selv kan forhindre jetlag, så læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan undgå at falde i jetlag-fælden, så du får en drømmerejse uden træthed og ubehag.

Hvad er jetlag, og hvordan føles det?

Jetlag er kort sagt kroppen, der reagerer på at få ændret sin døgnrytme. Når man får jetlag, kan man føle træthed og ubehag, og kroppen kan have svært ved at finde ud af, hvordan og hvornår den skal finde hvile. Men det kan du heldigvis hjælpe den til.

Hvordan undgår man jetlag?

1. Tilpas din døgnrytme til dit rejsemåls døgnrytme

Begynd allerede et par dage før afrejse at vænne din krop til rejsemålets tidszone ved at skyde sove- og spisetider stille og roligt.  Er det nat i rejsemålets tidszone, når du rejser, kan du gøre det endnu nemmere for din krop at vænne sig til rejsemålets døgnrytme ved at lægge dig til at sove på flyet. Og omvendt holde dig vågen på flyet, hvis det er dag, der hvor du rejser hen. 

I dag er de fleste flyselskaber gode til at tænde og slukke lys om bord på flyet, så det matcher rejsemålets naturlige solopgang og solnedgang, og de serverer ligeledes måltider, så de passer til rejsemålets døgnrytme.

2. Sæt dit ur

Det kan virke banalt, men det virker. Ved at sætte dit armbåndsur frem eller tilbage afhængigt af ankomstdestinationens klokkeslæt, forbereder du dig mentalt på den nye døgnrytme. Men husk at vente, til du sidder i flyet – medmindre du selvfølgelig gerne vil risikere at komme for sent til dit fly, fordi du havde glemt, at dit ur ikke længere viste afrejsedestinationens klokkeslæt …

3. Fri bar – eller?

Måske er det en tradition for dig at nyde en drink eller to, når du er på ferie? På de lange udenrigsflyvninger er der ofte fri bar, og det er svært fristende at lade sig rive med og lave en alkoholsmagning med sine rejsekammerater, lige så snart flyets landingsstel letter fra jorden. Selv om det kan være drønhyggeligt at få en lille fjer på med sine medpassagerer, så overvej at holde igen. Alkoholens effekter forstærkes, når du kommer op i de højere luftlag, hvilket betyder en værre omgang tømmermænd.

4. Vand, vand, vand!

Det kan betyde et par ekstra gåture op til flyets toiletter, men du vil takke dig selv for vandindtaget senere. Den luft, som pumpes ind i flyet i flere tusind meters højde er tør, fordi luft i den højde har svært ved at ”holde på vandet”. Ved at drikke mere vand – gerne, hvad der svarer til knap 2,5 dl i timen i flyet – imødekommer du kroppens væskebehov og undgår nemmere hovedpine og træthed, når du står af flyet.

5. Medbring ørepropper og sovemaske

Måske vågner du ved den mindste lyd eller lysstråle, der rammer dine øjne? Det er intet problem, hvis du sørger for at tage ørepropper og sovemaske med. Det er en god idé at teste ørepropperne inden afgang – måske har du sarte ører, som har bedst af bløde ørepropper. 

6. Prioritér et godt ankomsttidspunkt

Nogle mennesker trives bedst med at ankomme sent om aftenen. På den måde kan de ramme hotellets hovedpude hurtigt efter ankomst og vågne veludhvilede op dagen efter. Andre mennesker trives bedre med at sove i flyet og ankomme udhvilede tidligt på dagen. Tag en snak med en af vores rejseeksperter, hvis du er i tvivl om, hvornår det vil være bedst for dig at ankomme.

6. Lag-på-lag

Når man fryser, kan det være svært at falde i en god, dyb søvn. På fly er temperaturen ofte lidt lavere, end hvad du måske vil foretrække, og fordi du på et fly sidder meget stille, skaber du ikke meget kropsvarme selv. Derfor er det en god idé at klæde dig i tøj, som du kan tage af og på efter behov: En varm cardigan, en let jakke, et par tørklæder og ekstra uldsokker. Så undgår du at ankomme til din drømmeferie med en træls forkølelse og træt, fordi du ikke kunne slappe af i kulden.

8. Rejs med flyselskaber med fokus på iltcirkulation

Nu kan det godt komme til at lyde teknisk, men det er faktisk ret simpelt: Kroppen har brug for ilt til at fungere. Ilt får man, når man trækker vejret ind, og ud kommer kuldioxid. I en flykabine genbruges en stor del af luften. Det betyder, at man på en flyvetur vil indånde mere kuldioxid og mindre ilt end hvad man er vant til, og det kan godt gøre en træt og uoplagt. Flere flyselskaber er af den grund begyndt at skifte mere ilt i flykabinen, så flypassagererne kan nyde godt af den iltrige luft. Det kan derfor være en god idé at gå efter flyselskaber, som skilter med at have ekstra høj iltcirkulation på deres fly.

9. Indlæg et stop-over

Ikke nok med, at det er en skøn idé at holde en slags mini-ferie i ferien, så er et stop-over i løbet af din rejse godt mod jetlag. Hvis du f.eks. flyver til Australien, vil et par overnatninger i Singapore, Dubai eller Qatar være oplagt. De ekstra døgn vil hjælpe dig med blidt at akklimatisere til den nye døgnrytme – og så er det bare dejligt at få nye indtryk fra endnu en spændende kultur.

Sådan – det var jo faktisk helt enkelt, hva’? Nu er du godt klædt på til at ankomme veludhvilet til din drømmedestination. Tag f.eks. til fantastiske Australien, frodige New Zealand, enorme Canada eller klassikeren USA

Du er også altid meget velkommen til at kontakte os på verden@risskovrejser.dk eller 70 22 66 00 og få et tilbud på en skræddersyet rejse lige efter dine ønsker.

YouTube

Trustpilot