Firma – og grupperejser

Den ultimative guide til Finland

Højt mod nord ligger fantastiske Finland. Med sin friske natur, spændende gastronomiske oplevelser og særlige kultur, er Finland bestemt et besøg værd.  

Læs med i dette indlæg for at lære meget mere om, hvad Finland har at byde på som din kommende rejsedestination. Her kan du få et indblik i: 

  • Finlands natur og klima
  • Finlands fantastiske dyreliv
  • Byer og seværdigheder
  • Finlands spændende madkultur

Finlands natur og klima

Naturen i Finland består primært af skovområder og vand. Med sine omkring 187.000 søer, er Finland det land i verden, som har flest søer. Landet er generelt ret fladt med lange kyststrækninger – ligesom herhjemme i Danmark. Omkring 70 % af Finlands areal består af skovområder. Det finske folk gør derfor rigt brug af deres skovressourcer og høje kvalitet af træ. Dette betyder også, at Finland kan kalde sig for verdens næststørste eksportør af papir og karton. 

Klimaet i Finland er generelt meget lig det skandinaviske vejr. Her oplever man kolde vintre og varme somre.

Finlands fantastiske dyreliv

I den nordligste del af Finland finder du området Lapland. Her bor der flere dyr end mennesker. Du vil derfor have rig mulighed for at opleve Finlands fantastiske dyreliv. På grænsen mellem Finland og Rusland ligger byen Ruhtinansalmi. Her kan du tage på bjørnesafari og spotte brune bjørne i den finske natur på Arola Farm.

I Lapland er der også mulighed for at fodre rensdyr på nogle af de mange rensdyrfarme. Det bosiddende folk i Lapland gør også meget ud af slædehundekørsel. Der vil derfor også være rig mulighed for at spotte nogle af de fantastiske og søde slædehunde på din rejse.

Byer og seværdigheder

I den nordlige del af Finland kan du besøge byen Rovaniemi, som ligger i den finske del af Lapland. Med sin position helt oppe ved Polarcirklen, byder Rovaniemi på en fantastisk natur og flotte landskaber. I dette område har du også mulighed for at besøge Julemandens landsby. Her kan du besøge julemandens postkontor som hvert år modtager tusinder af breve fra børn rundt omkring i verden. Her vil der også være mulighed for at sende julekort til dem man holder af. Vælger du at besøge Rovaniemi om sommeren, er dette ingen hindring. Julemandens landsby har nemlig åbent året rundt. Derudover er der også mulighed for at tage på juleshopping i nogle af de hyggelige butikker, der er at finde i byen. 

I den nordlige del af Finland kan du også besøge savværket Pölkky Oy. Savværket er Nordfinlands største savværk og er kendt for at producere noget af det bedste træ i verden.

Derudover har du også mulighed for at tage til den finske nationalpark Riisitunturi. Her kan du tage på vandretur på den cirkulære sti Riisin Rääpäsy. Stien strækker sig 4,3 km og der vil være rig mulighed for at opleve noget af den skønne natur, som Finland har at byde på. 

I den vestlige del af landet ligger Finlands tredjestørste by, Tampere. Her kan du bl.a tage en tur op i Nordens højeste bygning kaldet Näsinneula-tårnet. Tårnet er ikke mindre end 168 meter højt og blev bygget i 1970-1971. Her er du garanteret en af de  smukkeste udsigter, der er at finde i landet. Derudover har du også mulighed for at booke bord i tårnets roterende restaurant. Her kan du nyde et dejligt måltid mad med smuk panoramaudsigt. Lyder 168 meter lige lovligt højt for dig? Så har du også mulighed for at besøge det 26 meter høje tårn Pyynikki. Her er du også garanteret en smuk udsigt udover landskabet. 

Derudover kan du gå på opdagelse i nogle af de mange flotte kirker, som er at finde rundt om i Tampere. Her kan du bl.a besøge den ortodokse Alexander-Nevskij-kirke. Kirken blev bygget i år 1899 og senere restaureret i 1918. Med sine seks tårne og flotte udsmykning i russisk-romersk stil, er Alexander-Nevskij-kirken helt klart et besøg værd. Du kan også besøge Tampere-katedralen, som blev bygget mellem årene 1902-1907. Katedralen blev bygget i nationalromantisk stil af arkitekt Lars Eliel Sonck og er kendt for sine fresker, som er malet af kunstneren Hugo Simberg. 

I den sydlige del af Finland finder du hovedstaden Helsinki. Med sine omkring 1.000 søer og små skovområder byder Helsinki på en dejlig harmoni mellem byliv og natur. Hovedstaden er også rig på design og kultur. Her kan du bl.a besøge Senatstorvet, der byder på fantastisk arkitektur. Her kan du f.eks se statuen af Zar Alexander II, som står som et symbol for Ruslands indflydelse på Finland i 1800-tallet. I dette område kan du også besøge den skønne markedsplads kaldet Kauppatori. Her kan du købe et væld af friske råvarer, blomster og souvenirs. 

I Helsinki kan du også finde nogle af de smukkeste kirker. Her ligger bl.a Helsinki domkirke som blev bygget i 1830-52. Kirken blev bygget til ære for hertug Zar Nikolaj I. af Rusland. Dengang hed kirken Skt. Nikolajs-kirken, men skiftede så derefter navn til Tuomiokirkko efter Finlands uafhængighed i år 1917. 

I Helsinki kan du også besøge klippekirken, kaldet Temppeliaukio, som er en af hovedstadens mest særlige seværdigheder. Kirken er nemlig blevet bygget ind i den solide, finske klippegrund og har med sine rå vægge, kobbertage og fantastiske lysindfald tiltrukket mange turister året rundt. 

Finlands hovedstad byder også på et væld af museer. Her kan vi anbefale Finlands Nationalmuseum, Ateneum Museet og Helsinki By Museum. Er du til moderne kunst, så er Kiasma-museet et besøg værd. 

Ved Finlands sydkyst kan du også besøge landets andenstørste by kaldet Espoo, som grænser op til hovedstaden Helsinki. Her kan du bl.a. andet tage en tur til Nuuksio Nationalpark og nyde den dejlige natur og de flotte søer. Er du interesseret i at lære mere om Finlands fantastiske natur, så er naturcenteret HALTIA et besøg værd. Her kan du udover at lære om Finlands natur, også spise på deres restaurant eller shoppe i deres museumsbutik. Derudover er der også mulighed for at spadsere på nogle af de mange udendørs skovstier nær museet. 

Er du mere til moderne kunst, så er kunstmuseet EMMA et besøg værd. Her mødes moderne kunst med Finlands fantastiske kunstskaber indenfor træudsmykning. Museet er i øjeblikket det største kunstmuseum i Finland, og du kan derfor bruge mange timer her. I Espoo kan du også besøge nogle flotte kirker. Her kan vi f.eks anbefale Espoo Katedralen og Sankt Herman af Alaska-kirken, som blev opført som hyldest til munken Herman af Alaska.

Finlands spændende madkultur

Finsk madlavning er generelt baseret på fiberrige ingredienser, der er fundet i naturen. Det finske folk gør meget ud af at bruge de ressourcer, de har i naturen, som f.eks bær, svampe og roer til deres madlavning. 

Helt tilbage til før 1800-tallet var det finske køkken delt op i tre madlavningsmetoder baseret på de finske regioner. I det nordfinske køkken lavede man primært mad over åbent bål. I de sydvestlige regioner lavede man primært mad i et åbent skorstenskøkken. Og i de østlige regioner blev maden primært lavet i lukkede ovne. Disse madlavningsmetoder kan stadig ses i de forskellige regioner den dag idag. 

Ferskvandsfisk er en vigtig råvare i det finske køkken. Specielt laks, aborre og gedde bliver flittigt brugt. Her kan vi anbefale en af finnernes favoritretter – nemlig laksesuppen Lohikeitto. 

Udover kød fra grise og køer, så gør det finske folk megen brug af rensdyrkød i deres madlavning. Her kan Poronkäristys anbefales. Retten består af mørt, sauteret rensdyrkød som normalt serveres med grøntsager og kartoffelmos. 

Det finske folk gør også megen brug af forskellige oste i deres madlavning. En af de mest traditionelle desserter i det finske køkken hedder Leipäjuusto. Desserten består af et stykke ost, som er blevet grillet på panden. Retten serveres normalt med friske tyttebær fra de finske skove. 

Lyder en ferie til Finland som noget for dig? Så læs mere om, hvad du kan glæde dig til på vores rundrejser til Finland, som er spækket med både kultur, historie og kulinariske oplevelser. 

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot