Firma – og grupperejser

Derfor er vinen fra New Zealand i verdensklasse

Over 80 lande masseproducerer i dag vin, men få gør det så godt som vinbønderne i New Zealand. I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvorfor de newzealandske vine igen og igen kåres som nogle af verdens bedste.

Du kender sikkert følelsen. Den følelse man får, når solen skinner, kødet syder på grillen, man åbner en god og kølig flaske hvidvin og tager den første tår. Åh, smagen af sol og sommer.

Hvis du drikker en sauvignon blanc, og synes den smager fantastisk, så er den højst sandsynlig fra New Zealand. De er nemlig ofte blevet kåret som dem, der producerer verdens bedste hvidvin på netop den drue. Men vinproduktionen på øerne er meget mere end blot en enkelt god drue. Faktisk laves kvalitetsvine med mange forskellige sorter overalt på øen. Forklaringen skyldes New Zealands geografiske placering og dermed også det underfundige og meget foranderlige klima.

Her ses en vinmark i Marlborough-distriktet i New Zealand

Klimaet spiller en afgørende rolle

Til trods for at New Zealand rent geografisk ikke er særlig stor, så er klimaet utrolig varieret. Nordøen er generelt kendetegnet som varmere end Sydøen, hvor det ofte kan være en smule køligt. Faktisk findes verdens sydligst beliggende vingård på New Zealands Sydø.

Da New Zealand er relativ smal, ligger landets vingårde aldrig mere end 120 km fra havet. Det gør, at druerne altid får tilpas med havbrise, hvilket gør vinen bedre. Samtidig får druerne masser af sol. I det sydligste skinner solen 1.950 timer om året, mens man nordpå får hele 2.400 timer med sol. I Danmark har vi i gennemsnit ca. 1.500 soltimer om året.

Sidste ingrediens til, at druerne vokser perfekt, er selvfølgelig regn, og også her spiller det varierede klima i New Zealand en rolle. I de nordlige egne får de 1.200 mm nedbør om året, mens de sydpå kun får 400 mm. 

Alle disse temperatur- og nedbørsforskelle gør, at hvert område i New Zealand producerer helt unikke vine. Og kan derfor sammenlignes med Frankrig, som også er kendt for, at vinene er meget forskellige fra distrikt til distrikt.

New Zealands vinregioner

På øerne findes mere end 10 vindistrikter, men de ligger så tæt, at man kan besøge dem alle på én ferie. Her følger de meste kendte distrikter samt druerne, som vinene i området laves på.

Hawke’s Bay   sauvignon blanc, chardonnay, merlot, pinot gris

Marlborough – sauvignon blanc, pinot noir, chardonnay

Nelson – sauvignon blanc, pinot noir, pinot gris, chardonnay

Central Otago, Waitaki and North Otago – pinot noir, pinot gris

Auckland – chardonnay, syrah, pinot gris

Canterbury – pinot noir, sauvignon blanc, riesling, pinot gris

Wairarapa – pinot noir, sauvignon blanc

Billedet er fra www.vivino.com

Sådan kommer du tæt på de newzealandske vine

De newzealandske vinbønder elsker at vise deres produkter frem, og over alt er der mulighed for lokale vinsmagninger. Slukker det ikke tørsten efter vinoplevelser, så prøv kræfter med Winery Havens.

Konceptet er simpelt og udviklet af selskabet Maui, som udlejer autocampere. Hvis man lejer en autocamper gennem Maui, kan man skifte campingpladsen ud med en vingård. Mod et beskedent beløb kan man overnatte hos en vinbonde og vågne op til en unik udsigt over vinmarker. Med i prisen følger selvfølgelig også en flaske af husets vin samt en delikatesse kurv. Maui har udvalgt 4 forskellige vingårde, hvor man kan overnatte. Læs mere om dem her

Lyder det som noget for dig?

Vores eksperter sidder klar til at skræddersy den perfekte vinrejse til New Zealand. Skriv til os på verden@risskovrejser.dk eller ring på telefon 70 22 66 00.

Savner du mere inspiration til rejsen?

Se vores rejseforslag til New Zealand her

Se vores forslag til rejser i New Zealand i autocamper her

Se vores forslag til rejser i bil i New Zealand her

YouTube

Trustpilot