Firma – og grupperejser
Havn med traditionelle både på Malta

Din rejseguide til solrige Malta

Små hundrede kilometer syd for Sicilien ligger det lille land Malta, der består af 7 øer, hvoraf hovedøen Malta og de mindre øer Gozo og Comino er de eneste tre, der er beboede. Selv om Malta ikke er større end Bornholm, er der et væld af store oplevelser i vente.

Mange besøgende valfarter hvert år hertil for ikke blot at nyde de mange solskinstimer og lune temperaturer, men også for at udforske ørigets rige kulturhistorie, der gennem tiden er blevet præget af adskillige nationaliteter.

Læs med i dette blogindlæg, hvor du får en smagsprøve på, hvad der venter dig på solrige Malta. Glæd dig til at få et indblik i:

  • vejret og strandlivet
  • fortællingen om det kulturhistoriske skatkammer
  • de mange seværdigheder
  • den alsidige madkultur

Vejr og strandliv

De gode ferieminder venter under havoverfladen i Maltas krystalklare hav

Uimodståeligt blåt hav og solbeskinnede kyster er nok det, der bedst beskriver Malta. Takket være ørigets beliggenhed i det sydlige Middelhav har Malta et skønt klima hele året rundt med mere end 300 solskinsdage. Det indbyder i den grad til nogle afslappende, solrige dage på stranden.

Temperaturen er behagelig langt ind i efteråret og ligger omkring de 22-24 grader – det er derfor helt perfekt at tage på langtidsferie på Malta på denne tid af året. Også det krystalklare Middelhav er lunt til langt ind i oktober, så er du en vandhund, er det bare med at finde snorkel- og dykkergrejet frem.

Du kan bade i det lune havvand ud for alle tre øer, og uanset om du er til windsurfing, soldyrkning eller til at udforske livet under havets overflade, er der masser af strande at vælge imellem – afsides og uspolerede strande, gyldne sandstrande, strande med rødt sand, skønne bugter og turkise laguner.

I den nordlige del af Malta finder du Golden Bay, Mellieha Bay og Ghajn Tuffieha, der er blandt de mest populære strandområder. Er du til de lidt mindre og hyggelige strande, skal du bevæge dig ud på spidsen af Malta, hvor Paradise Bay og Armier Bay ligger med udsigt til Gozo. 

En dagsudflugt til Gozo kan bestemt også anbefales. Udover at være hjemsted for nogle af ørigets helt store attraktioner, finder du også den smukke strand Ramla I-Hamra, der er stor og helt unik med sin usædvanlige røde farve.

Et kulturhistorisk skatkammer

Fæstningsbyen Valletta med St. Paul's-katedralen hævet over byen

Selv om Malta kun er halvt så stor som Bornholm, er Middelhavsøen et kæmpemæssigt kulturhistorisk skatkammer at gå på opdagelse i. Øens historie strækker sig tilbage til oldtiden og både fønikere, arabere, normannere og briter har hver især sat deres præg på øriget.

I 1530 forærede Karl den 5. øerne til den protestantiske Johanniterorden, der i intet mindre end 250 år styrede og satte deres præg på Malta, bl.a. med opbygningen af fæstningsbyen Valletta. Alligevel er Malta helt sin egen med betydningsfulde mindesmærker fra malteserriddernes tid og stensætninger, der er tusind år ældre end pyramiderne.

Efter at have været under britisk styre fra 1800 til 1964 blev Malta først endeligt til en selvstændig republik 10 år senere. Den mangeårige engelske indflydelse kan stadig mærkes i det lille ørige i dag med bl.a. venstrekørsel, de karakteristiske røde telefonbokse og ikke mindst sproget.

Også i den mere end 3.000 år gamle by Vittoriosa lever historien i krogene, hvilket kan opleves på tætteste hold på en kulturhistorisk rundrejse til Malta. Det var her, det blodigste slag i landets historie fandt sted, da malteserne i 1565 kæmpede mod den tyrkiske hær under Den store belejring.

De maltesiske øer beskrives ofte i dag som et levende museum med historiske pladser, befæstede byer, neolitiske templer og arven fra den britiske belejring. Det føles mildest talt som at rejse en tur tilbage i tiden, når du går på opdagelse rundt i øriget.

Et hav af seværdigheder

En af de smalle, labyrintiske gader i Mdina
En af de smalle, labyrintiske gader i Mdina

Fordelen ved, at Malta blot udgør 316 km2 er, at du kan nå at komme rundt til alle de største seværdigheder på din ferie. En af de absolutte must-see oplevelser er den autentiske by Mdina, der er en af de mindste og bedst bevarede middelalderbyer i verden.

Bag bymuren kan du næsten fare vild i de mange smalle, labyrintiske gader, hvor de flotte palæer troner. Besøg også middelalderbyen Rabat, der er kendt for St. Paul’s Katakomber – en underjordisk labyrint, der blev bygget, da romerne i sin tid beboede Malta.

Er du til opsigtsvækkende naturfænomener, bør du unde dig selv en sejltur til Den Blå Grotte – en grotte bestående af rå klippevægge, der med solens stråler får mineraler og koraller til at lyse eventyrligt op i glitrende blå nuancer i det klare, mørke vand. Det er et helt fantastisk syn!

På rejsen til Malta bør du også slå et smut forbi hovedstaden Valletta. I byens hyggelige, smalle gader finder du et rigt caféliv, og her er mange spændende seværdigheder at udforske som f.eks. Stormesterens Palads, hvor du kommer helt tæt på johanniterriddernes fortid i den overdådige katedral midt i byen.

Den farverige fiskerlandsby Marsaxlokk lokker med sin typiske maltesiske atmosfære og charmerende havnefront med de karakteristiske, farvestrålende både, som du formentlig har set på et væld af billeder fra Malta.

Læs også 10 steder du skal besøge på Malta og bliv klogere på endnu flere af Maltas fantastiske seværdigheder.

En alsidig madkultur

Glæd dig til alt godt fra havet – helt friskfanget

Undervejs på din rejse på Malta vil du hurtigt opdage, at malteserne er glade for fisk, og deres køkken er en lækker blanding af hele Middelhavsregionen.

Et bud på en nationalret er kaninragout, men englændernes 160 år på Malta har også sat sine spor i form af fish & chips og grillmad på restauranterne. Hjemme spiser malteserne anderledes. Her er pastaretter, pizza og kødretter med kanin og lam blandt favoritterne, ligeså er suppen minestra, der er den maltesiske udgave af minestrone fra Italien.

Den mest populære grøntsag er aubergine, og spørger du malteserne, skal den helst serveres fyldt med kødsovs. Brødet på Malta er altid friskbagt – malteserne vil ikke have andet, og de stiller gerne op ved bageren omkring middagstid og venter på det friske, hvide brød.

Øriget har ikke været engelsk for ingenting. På Malta finder du øl i alle afskygninger. Prøv f.eks. det lokale bryg fra Farsons Cisk Lager, en almindelig pilsner, som er både billig og velsmagende.

Sørg også for at smage Kinnie, der er Maltas populære sodavand, som er lavet på appelsiner og en hemmelig krydderurteblanding – og er særdeles velegnet til drinks. Du kan derfor godt glæde dig til at smage på Malta!

Lyder en ferie på Malta som noget for dig? Så læs mere om, hvad du kan glæde dig til på vores rundrejser til Malta, som er spækket med både kultur, historie og tid til at nyde de lune temperaturer.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot