Firma – og grupperejser
børnehave i New Rest township

En kulturoplevelse, der gør en forskel – besøg i Cape Towns townships

Sydafrikas townships er et resultat af 40 års apartheidstyre, og selv om apartheid officielt blev afskaffet i 1994, lever en stor del af Sydafrikas befolkning stadig under fattigdomsgrænsen i de mange townships. Heldigvis findes der ildsjæle som Pierre og Jenny Toft, der arbejder på at gøre en forskel. Vi har taget en snak med Pierre om, hvordan turisme er med til at hjælpe indbyggerne et skridt på vejen ud af fattigdom.

Når rejsen går til Cape Town, er forventningerne stillet ind på det majestætiske Taffelbjerg, Kap Det Gode Håb og Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet. Fattige townships med rustne blikskure uden rindende vand og el er normalt ikke det, der “sælger”. Men i Cape Town har det vist sig, at turisme kan gøre en forskel.

”Vi har introduceret hundredvis af turister fra det meste af verden til vores townships. Turisterne har åbnet deres hjerter og er rejst hjem med en ny opfattelse af den verden, de troede de kendte,” fortæller rejseleder Pierre Toft. Med en sydafrikansk mor, en dansk far og en sydafrikansk kone har Pierre en særlig tilknytning til landet, hvor han nu har boet i en årrække.

”Alt det, vi tager for givet, skal der kæmpes hårdt for, når man er henvist til ”skyggesiden” i Cape Towns townships. På overfladen er Sydafrika et rigt land, men bedre forhold for Sydafrikas millioner af fattige lader vente på sig.”

Rejseleder Pierre i township
Rejseleder Pierre i township, hvor han hjælper med at forbedre forholdene

Turisme som øjenåbner 

Både Pierre og Jenny arbejder professionelt med turisme samtidig med, at de er stærkt engageret i at skabe bedre forhold for landets fattigste. ”Jeg tager turisterne med til forskellige townships. For de fleste er det i første omgang ret chokerende at opleve de trøstesløse omgivelser. Dén følelse forsvinder dog hurtigt, når de møder indbyggerne, der er et stort smil.”

Et af de større projekter, som Pierre har stået i spidsen for, har været en ny bydel i township’en Gugulethu, hvor der blev bygget murstenshuse. Udvidelse af et dagcenter, der drives af de sociale myndigheder, er et eksempel på et andet projekt. Men indsatsen for at skabe bedre forhold spænder bredt, understreger Pierre. ”De fleste turister har svært ved at forestille sig, hvor meget lykke en brugt symaskine kan gøre. Og at se en skoleklasse få udleveret skolebøger slår alt.”

Pierre overrækker en brugt symaskine til township-beboer

To verdener mødes 

Pierre kommer undertiden ud for, at danskere synes, at det er grænseoverskridende at træde indenfor i et privat hjem. Kan man nu også tillade sig det, spørger mange sig selv. Og hertil har Pierre en værdifuld kommentar. ”Det er vigtigt at være klar over, at indbyggerne i Cape Towns townships opfatter det som en anerkendelse at få besøg – at man har betydning trods det, at man hører til landets fattigste. Og det er min opfattelse, at det er mødet mellem mennesker, der gør den store forskel – både for turisterne og for sydafrikanerne.”

Du kan møde Pierre og indbyggerne i Cape Towns townships på vores rundrejser Eventyrlige Sydafrika og Safari & storbyeventyr i Sydafrika”.

YouTube

Trustpilot