Firma – og grupperejser

Din guide: Alt du skal vide om Færøerne

Det grønne ørige bestående af 18 større og mange mindre øer syner ikke af meget, når de dukker frem af skydækket under indflyvningen til Vágar.

Men øriget overrasker – en rejse til Færøerne er én lang naturoplevelse med himmelstræbende fjelde, bølgende grønne landskaber, klippeklædte kyster, dybe fjorde og eventyrlige vandfald, pittoreske bygder og et utal af ynglende fugle og græssende får.

Færøerne er en oplevelse for alle sanserne. Et stykke uspoleret himmerige med et strejf af stolte traditioner og unikke madoplevelser. Vi tager dig i dette blogindlæg en tur rundt på Færøerne og fortæller dig alt, du skal vide om de prægtige øer. 

Glæd dig til at læse om Færøernes:

  • uspolerede natur
  • kultur og stolte traditioner
  • unikke madkultur
  • fascinerende fugleliv
  • spændende attraktioner

Uspoleret natur

Múlafossur-vandfaldet, der springer ud i Atlanterhavet

Færøerne er uden tvivl mest kendt for sin fortryllende smukke og uspolerede natur. Det isskabte landskab består af bølgende grønne landskaber, græsklædte, brune fjelde, afsides bygder og sprudlende vandfald, der på næsten magisk vis springer fra klippeklædte kyster og ud i havet.

Ikke på noget tidspunkt er du mere end 5 km væk fra havet. Mærk den friske vind i håret, se det blå hav slå ind mod de tårnhøje skrænter, lyt til fuglene, der kredser foroven, og mærk, hvordan roen langsomt sænker sig over – ren idyl og et fantastisk afbræk fra den hektiske hverdag derhjemme!

Vejret på Færøerne skifter konstant, og ligeledes gør landskaberne. Det ene øjeblik skinner solen over de brune fjelde, og det næste banker vinden ind fra havet, og fjeldene skifter farve.

Færøerne er ikke blot opsplittet af havet i 18 forskellige øer. De dybe fjorde skærer sig også ind i øerne og skaber en smuk mosaik af mørkt, glitrende vand, forrevne klipper og bløde græstæpper. Som noget helt særligt, bør du opleve Saksun – en tilsandet fjord omgivet af bjerge, hvorfra små vandfald pibler ned ad siderne. Sørg også for at opleve Færøernes højeste fjelde på den nordligste del af øen Eysturoy, hvor ørigets højeste punkt rækker 882 m mod himlen.

Er det øernes fantastiske udsigtspunkter, du drømmer om, skal du begive dig ud til ørigets sydligste forbjerg, Akraberg, hvor det lille hvide fyrtårn poetisk skuer ned mod resten af Europa.

Et særligt betagende sted på Færøerne, hvor øriget nærmest praler med sin nordiske, rå skønhed er ved bygden Gásadalur. Her fra den barske klippekyst springer vandfaldet Múlafossur på magisk vis og sender sine fossende vandmasser 60 m ned i det nordlige Atlanterhav. Det er ganske enkelt uden sidestykke!

Kultur og stolte traditioner

Det færøske flag

Selv om Færøernes natur tager dig til en uberørt verden, har du faktisk ikke forladt Kongeriget Danmark. Trods deres udstrakte selvstyre, er Færøerne nemlig en del af det danske rigsfællesskab.

Ørigets isolerede beliggenhed har været med til at skabe en stærk national identitet, og færingernes stolte traditioner har tydelig rod i gamle skikke, der går helt tilbage til vikingetiden. Ikke mange små samfund er så levende som det færøske – med eget sprog, storladne forfatterskaber og et sprudlende musikmiljø.

De gæstfrie færinger viser gladeligt deres traditioner frem gennem musik, dans, samvær og håndværk, som er helt centrale elementer i deres hverdag. Den famøse kædedans er en levende del af den færøske kulturskat, og selv den dag i dag synges der stadig middelalderlige viser til fester og på helligdage. 

Færøernes unikke madkultur

Traditionelle tørrede og saltede fisk

Er du glad for at smage nye delikatesser? Så er Færøerne det helt rette sted for dig. Her venter nemlig unikke gastronomiske oplevelser, og man kan vist roligt sige, at den færøske madkultur er helt sin egen.

Madkulturen er tæt forbundet med dyrelivet og traditionerne, og har altid været kilden til færingernes overlevelse. Det færøske køkken er i høj grad præget af de naturlige omgivelser, og fisk (særligt tørfisk) og skaldyr spiller en stor rolle i den færøske diæt.

Overalt på Færøerne findes får, og disse spises. Faktisk er fårehoved et af de helt store hits på menuen, når du spørger de lokale færinger. Langt størstedelen af fårekødet hænges til tørre og bliver til enten skærpekød eller ræst, alt efter hvor langt det er i fermenteringsprocessen. I perioden, hvor der slagtes lam, er der også fermenteret lammekød på menuen.

Et paradis for ornitologerne

Gruppe af lunder ved kysten

Færøernes beliggenhed langt fra fastlandet virker som en magnet på ynglende havfugle, og mere end 50 arter yngler på de færøske fuglefjelde, heriblandt de mere kendte lunder, lomvier og de majestætiske suler.

De tæt befolkede fuglefjelde kan bl.a. opleves på en sejltur fra Vestmanna på Streymoy til fuglefjeldet Vestmannabjørgini, og på den vestlige del af øen Mykines med det fantastiske fuglefjeld Mykeneshólmur, hvor bl.a. lunder holder til i stort antal.

Også Nólsoy er et meget vigtigt område for ynglende havfugle, og det er her man finder verdens største bestand af fuglen lille stormsvale.

Foruden det fascinerende fugleliv, vrimler det mildest talt med får på Færøerne. Faktisk er der mere end 70.000 af dem rundt på øerne – langt flere end der er indbyggere.

Der er også masser af grindehvaler, delfiner, marsvin og gråsæler i havet omkring øerne, og intet mindre end 170 forskellige fiskearter er at finde i de færøske farvande såsom laks, sild, makrel og torsk.

Attraktioner på Færøerne

Den færøske hovedstad Tórshavn

Foruden de mange eventyrlige naturoplevelser er der særligt to steder, som alle, der besøger Færøerne, bør opleve.

Tórshavn er med sine ca. 20.000 indbyggere en af verdens mindste hovedstæder. Her får du virkelig fornemmelsen af at træde direkte ind i historien. Selv om byen er moderne, er der stadig mange træhuse med græstørv på tagene.

På spidsen af det flade næs ligger den historiske bydel Tinganes, der blev oprettet af vikingerne omkring år 900 til deres alting. Her kan du slentre i de snævre gader mellem de maleriske røde huse, som rummer lagmandskontoret og andre af det færøske landsstyres administrative funktioner.

I den nordligste del af Eysturoy finder du bygden Gjógv. Her ligger Færøernes højeste fjelde og det højeste punkt på hele 882 m. Navnet ”Gjógv” betyder kløft og ligger ved en lille naturlig havn.

Stedet er ret fantastisk, især på grund af de små farvestrålende træhuse, der huser de cirka 52 indbyggere, og den særprægede landingsplads, der trækker fiskerbådene op på land, så de er beskyttet mod det frådende hav i hårdt vejr.

Lyder Færøerne som noget for dig? Så læs mere om, hvad du kan glæde dig til på vores rejser til Færøerne her.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot