Se mere: privatlivspolitik
Påskefrokost. Gækkebreve. Påskeæg. Påskeharer. Påskeliljer og gul påskepynt. Med påsken følger et væld af traditioner. De fleste af os kender de danske påsketraditioner, men rundt om i verden fejres påsken på forskellig vis. I Australien har de for eksempel skiftet chokoladeægget ud med en helt særlig lokal variant, og i Italien eksploderer påskesøndag i et lykkebringende festfyrværkeri!
Og hvad gør de mon i Peru?
Rejs med og oplev nogle af verdens påsketraditioner her i blogindlægget, og lad dig samtidig inspirere til nye, spændende rejsemål – eller til en ægte globetrotters påskefejring!
God påske!
I Australien må påskeharen vige pladsen for den lokale berømthed påskepunggrævlingen. Her er kaniner nemlig en skadedyrsplage, og derfor har australierne opfundet påskepunggrævlingen eller den såkaldte “Easter Bilby” som et alternativ til påskeharer og chokoladekaniner.
Vidste du i øvrigt, at påsken i Australien ligger i efteråret? Ikke fordi højtiden er flyttet, men fordi forår og efterår ligger modsat vores på den sydlige halvkugle.
Drømmer du om at opleve Australiens enestående dyreliv med alt fra påskepungrævlinge til koalaer og kænguruer? Så tag med dansk rejseleder Down Under:
I katolicismens højborg Italien er påsken en af årets vigtigste højtider, og helligdagene fejres derfor med stor entusiasme og mange traditioner. I mange italienske byer og landsbyer kan du opleve religiøse processioner, hvor en statue af Jesus eller Jomfru Maria bæres gennem gaderne af præster og troende.
En af de største og mest spektakulære påskefejringer i Italien foregår dog i Firenze og tiltrækker hvert år både lokale florentinere og tusindvis af besøgende fra hele verden. Her fejres påskesøndag nemlig med et brag uden lige ved “Scoppio del Carro” eller “Eksplosionen af Vognen”.
Hvide okser trækker en prægtigt dekoreret vogn gennem byens gader. Vognen er fyldt med fyrværkeri, og når vognen når frem til byens katedral, Santa Maria del Fiore, tændes der for et sandt festfyrværkeri. Eksplosionen af fyrværkeriet symboliserer Jesu opstandelse og fejrer dermed påsken på yderst festlig manér.
Fejringen af “Scoppio del Carro” har rødder tilbage til det 12. århundrede og har været en fast tradition i Firenze siden da.
Men påsken markeres også på ægte italiensk, så smagsløgene frydes af kulinariske perler fra det berømte italienske køkken. Vil du fejre påske på italiensk, skal du derfor mæske dig i lammeretter, påsketærter og påskekagen Colomba di Pasqua formet som en due. I nogle byer kan du også komme i den helt rette påskestemning, når du trisser rundt på lokale påskemarkeder og fristes af mad- og håndværksprodukter.
Er du nysgerrig efter flere af Italiens traditioner og seværdigheder? Så drøm dig af sted på en af vores mange rundrejser til støvlelandet:
Hvert år løber amerikanske børn rundt på en vild jagt efter skjulte chokoladeæg, der er omhyggeligt gemt af påskeharen. Æggejagten er en af de mest populære påsketraditioner i USA – og faktisk så populær, at selv Det Hvide Hus i Washington D.C. hvert år arrangerer en æggejagt for børn i området. I alt fra klassiske amerikanske forstæder til lokale byparker i metropolen New York kan du opleve amerikanske familier med ivrige børn med kurve under armen på vej ud for at lede efter årets påskeæg.
Traditionen menes at være startet i Tyskland, men spredte sig hurtigt og fandt sin vej til USA, da en tilstrømning af tyske indvandrere ankom til Pennsylvania i begyndelsen af det 18. århundrede.
I øvrigt er der rundt om i verden forskellige bud på, hvem der leverer påskeæggene! I Australien er det som bekendt påskepunggrævlingen, mens det i Frankrig er flyvende klokker, der kommer med lækkerierne.
Skal du opleve landet Over There, der er som ét stort farvestrålende påskeæg fyldt med alle de bedste rejseoplevelser?
I Andesbjergene er lamaer en vigtig del af kulturen, og med deres styrke og bløde uld har de traditionelt været en nøglekomponent i lokalbefolkningens livsstil og overlevelse. De bruges som transportdyr til at bære udstyr og varer op og ned ad bjergene. Lamaernes uld bruges også til at fremstille tøj og andre tekstiler, som er kendt for deres blødhed og varmeegenskaber. Derudover bidrager de til at holde vegetationen nede og sikrer, at de skrøbelige økosystemer i bjergene forbliver sunde.
På grund af lamaernes vigtige rolle i Peru, drømmer mange rejsende derfor også om at se de venlige, langhalsede og nysgerrige dyr på en tur til de peruvianske bjergtinder.
Og til påske kan du være heldig at opleve lamaerne på en helt ny måde! For her kan du sågar opleve lamaerne optræde i traditionelle påskeoptog og parader. I Peru fejres påsken nemlig gerne med bravur med processioner, ceremonier og religiøse festivaler – og her er lamaen altså også inviteret med som æresgæst og pyntet med klokker og farvestrålende tekstiler. Det kan du for eksempel være heldig at overvære i Huamanga-provinsens hovedstad Ayacucho, der er særligt kendt for sin fejring af påsken.
Skal du også opleve Perus lamaer? Så tag med dansk rejseleder til Peru og Sydamerika:
Verden er fuld af sjove, skøre, farverige og populære påsketraditioner. Og kan du med stempler i passet og kufferten inden for rækkevidde bryste dig af at være en vaskeægte globetrotter? Ja, så kan du heldigvis nyde påskedagene med familie og venner – med masser af sjove udenlandske påsketraditioner.
Vil du hellere have inspiration til påsketraditioner på en rejse, hvor du kan opleve påsketraditionerne på egen krop?
Så se alle vores rejser hen over påsken i vores rejsekalender:
Find din påskeferie i vores rejsekalender
Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på tlf. 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.