Firma – og grupperejser

Guide: Sådan søger du visum til New Zealand – og andre praktiske ting, du bør vide

Vi har lavet en guide til dig, der skal af sted på en fantastisk ferie i New Zealand! Læs med her, hvis du vil have styr på reglerne om visum til New Zealand og andre praktiske ting, der er værd at vide, inden du rejser Down Under til Nord- og Sydøen.

Pas og visum til New Zealand

Er du dansk statsborger og rejser på et dansk nationalitetspas, skal du inden den 1. oktober 2019 ikke have visum, hvis der er tale om en turistmæssig rejse, der varer mindre end tre måneder.

Ved indrejse i New Zealand fra 1. oktober 2019 og frem kræves ETA-godkendelse. ETA-ansøgningen skal udfyldes online og koster omkring 12 newzealandske dollars pr. person. Det er først muligt at lave ansøgninger fra juli 2019. Vores rejseeksperter skal selvfølgelig nok guide dig og hjælpe med relevant information, så din ETA-ansøgningsproces forløber uden problemer.

Bemærk, at du også skal ansøge om ETA, hvis du blot er på gennemrejse.

Husk også at tjekke udløbsdatoen på dit pas, for passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder efter den dato, du planlægger at være hjemme igen i Danmark.

Som med så mange andre ting i livet, så kan der hurtigt ske ændringer, når det drejer sig om pas og visumregler – vi anbefaler derfor altid, at du holder øje med Udenrigsministeriets hjemmeside.

Skal jeg vaccineres, når jeg rejser til New Zealand – og hvad med medicin?

Der er ingen krav om vaccinationer til New Zealand. Hvis du vil være på den sikre side, kan du sørge for, at du har en gyldig vaccination mod difteri, stivkrampe og hepatitis A. Vi opfordrer til at tage kontakt til egen læge eller Danske Lægers Vaccinations Service på www.sikkerrejse.dk for at få rådgivning om, hvilke vaccinationer, der anbefales i forbindelse med din rejse til New Zealand.

Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk desuden at pakke medicinen i håndbagagen.

Alt det angående valuta og kreditkort i New Zealand

Møntfoden hedder newzealandske dollars (NZD). Du behøver ikke at veksle til newzealandske dollars hjemmefra, da alle de kendte betalings- og kreditkort kan anvendes i New Zealand. Der kan ved ankomsten hæves kontanter i hæveautomaterne (ATM), som findes overalt, også i lufthavnene. Da der betales et gebyr pr. hævning, er det bedst at undgå for mange små hævninger. I butikkerne kan der kun hæves det beløb, som varen koster.

Undervejs er det en god idé altid at have kontanter med til mindre indkøb og til drikkepenge. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

Hvad er tidsforskellen mellem Danmark og New Zealand?

Der er kun én tidszone i New Zealand. I princippet er New Zealand 11 timer foran dansk tid, men da New Zealand har sommertid fra oktober til marts, er forskellen 12 timer. I deres vinter mellem april og september er forskellen til gengæld 10 timer på grund af den danske sommertid.

Er det sikkert at rejse i New Zealand?

New Zealand er et af de lande i verden med mindst kriminalitet. Men vi opfordrer selvfølgelig altid til, at du udviser forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande og f.eks. undlader at medbringe værdifulde smykker på din rejse. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen, og vær ekstra opmærksom, når du handler.

Mad og drikke i New Zealand

Det newzealandske køkken forener det bedste fra Asien, Europa og Stillehavsøerne. Udbuddet af friske kvalitetsråvarer er stort, og fisk, skaldyr og kød fra lam og kvæg er ofte på menukortet. Nationalretten er lammekølle med mintsauce, og marengsdesserten pavlova med kiwifrugter er også en typisk newzealandsk ret. De newzealandske vine har i løbet af få år taget verden med storm, og den newzealandske sauvignon blanc har især vundet mange internationale priser. Vinområderne ligger primært i de tørre, solrige regioner på østkysten, men også omkring Auckland, Nelson og Queenstown dyrkes der vin. Newzealænderne er også gode til at brygge øl. De mest populære ølmærker er Steinlager og Kiwi Lager, men der findes også mange mindre bryggerier, der laver udmærket øl.

Drikkevand fra hanen er lige så godt som i Danmark og kan drikkes uden betænkelighed.

Klima og vejr i New Zealand

New Zealands beliggenhed på den sydlige halvdel af jordkloden betyder, at det er sommer i New Zealand, når vi har vinter i Danmark og omvendt. Landet strækker sig over flere klimabælter – fra subtropisk i nord til næsten subarktisk i syd. Det karakteristiske ved det newzealandske vejr er, at det veksler meget inden for små afstande. På Sydøens vestkyst falder der næsten syv meter regn om året, hvorimod der på den østlige side af Southern Alps kun falder 30 cm regn om året. Det gennemsnitlige antal solskinstimer er på 2.400 og er derfor langt højere end Danmarks 1.700.

Tips til at pakke kufferten til din New Zealand-rejse

Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen, så I hver især har pakket lidt af den andens tøj – så har I begge lidt tøj at gøre godt med, hvis den ene kuffert skulle blive forsinket.

En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

Newzealænderne har en meget afslappet livsstil og klæder sig derefter, så det vil være en god retningslinje for dine egne overvejelser om, hvad du skal tage med fra garderoben. Der kan være meget svingende temperaturer i løbet af din rejse, hvis du både opholder dig ved kysten og i bjergene. Medbring derfor tøj til alle vejrforhold. Man kan om sommeren forvente temperaturer på ned til 10-12 °C om morgenen, og senere på dagen op mod 25-28 °C. På eventuelle sejlture har man brug for en varm jakke.

Har du ikke har fået det helt rigtige med, producerer newzealænderne ”outdoor wear” af god kvalitet. Skulle der blive behov for myggespray, kan det med fordel købes i New Zealand, og det gælder også solcreme med høj faktor.

Klassisk forarbejdet jadesmykke fra New Zealand

Idéer til indkøb

På shopping i New Zealand er newzealandsk jade nok et af de mest klassiske køb. Den grønne sten forarbejdes til alverdens pyntegenstande og betragtes som værende hellig. Træfigurer og merinouldtøj er også newzealandske klassikere, og hvis du vil have en lille ting med hjem fra New Zealand til de yngste, så er en Buzzy Bee et kulturelt ikon i landet. Den lille farverige træ-bi med roterende vinger og dinglende antenner har eksisteret i New Zealand siden 1930’erne.

Hvilke toldregler gælder ved rejser til New Zealand?

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra New Zealand, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside – men generelt gælder det, at det, du tager med hjem, kun skal være til eget brug, og at det selvfølgelig ikke må være ulovlige souvenirs.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Derudover er New Zealand meget striks med, hvad der indføres af eksempelvis madvarer og animalske produkter, hvorfor det er en god idé at lade varer blive hjemme, hvis du er i tvivl, eller huske at deklarere dem inden din ankomst, så du ikke ender med at få en bøde.

Vi sidder klar til at hjælpe dig med de spørgsmål, du måtte have til din rejse. Uanset om du rejser til New Zealand med dansk rejseleder, eller skal på eventyr på egen hånd i bil eller ferie i autocamper, så sørger vores rejseeksperter for at hjælpe dig hele vejen – både før, under og efter rejsen.

YouTube

Trustpilot