Firma – og grupperejser

Japan – det højteknologiske kejserrige

Som journalist og rejseleder ligger det helt naturligt til Steen Ramsgaard at lade sig suge ind i fremmede kulturer og formidle sine indtryk. Drømmer du om at opleve kontrastfyldte og dragende Japan, så læs med her, hvor Steen dykker ned i, hvad der gør Japan til et helt særligt land at rejse til.

Tokyos 38 millioner mennesker bor på et areal, der er på størrelse med Jylland minus Vendsyssel, Thy og Mors. Alle har rent vand, rigeligt med mad og renere luft end København. Her er mennesker og by overalt. I et af byens mest berømte og filmede fodgængerfelter – Shibuya crossing – står fem millioner mennesker i løbet af en dag og venter på, at lyset skifter til grønt. Og venter, det gør de, for her foregår alt i god ro og orden og efter forskrifterne. Der er ikke noget med lige at løbe over for rødt.

Togene er en national stolthed. De går altid til tiden! Det sørger en hær af togbetjente nemlig for, og de skubber og maser passagererne ind i vognene, så langsommelig af- og påstigning aldrig forsinker. Til gengæld hører man jævnligt om småskader såsom bøjede ribben.

Verdens mest berømte lyskryds, Shibuya, - Risskov Rejser
Fodgængerfeltet i Shibuya-området er et af verdens travleste

Service i verdensklasse og ældre-robotter

Kommer man ned på gadeniveau, kan man som dansker blive noget paf. Her er ingen lange køer eller selvbetjening. Der står en mindre hær af ansatte i hver forretning for at yde en yderst høflig betjening og service i den absolutte verdenstop. I Japan har kunden altid ret i så høj en grad, at selv når hun tydeligvis ikke har det, gør personalet alt for at undskylde og rette op på kundens fejltagelse.

Japan er et af de lande i verden, hvor teknologiske landvindinger og opfindelser har vundet størst indpas i dagligdagen. En stor del af det tunge, slidsomme arbejde med Japans stadigt voksende antal ældre foretages af robotter, der nænsomt løfter og vender sengeliggende ældre. Specielt på det felt har det været nødvendigt at udvikle og benytte højteknologi, for en tredjedel af befolkningen er over 60 år.

Sushi af de bedste råvarer er en japansk stolthed

Høflige buk og perfektioneret gastronomi

Japan er modsætningernes land. Fra højteknologi og masseproduktion ved hjælp af industrirobotter til urgamle ritualer og måder at omgås og gøre tingene på. Japan er det land i verden, der har flest Michelin-restauranter. Her, som i den øvrige fødevarebranche, er det en dyd i sig selv, når man som kunde kan både se og smage, at der er lagt mange arbejdstimer i tilberedningen.

Den høflige og korrekte omgangsform med et synligt buk, hver gang man afslutter en samtale eller bare et køb i en butik, virker i begyndelsen noget overdrevet. Men mange vestlige sociologer og psykologer har peget på, at det er denne ”overdrevne” høflighed og fastholden ved tidligere tiders opførsel, der er årsagen til, at så mange mennesker på så lille et område kan leve et så u-kaotisk liv.

Har Steen vækket din nysgerrighed på en rejse til Japan? Så klik her og læs mere om rundrejsen Japan før og nu, hvor du kommer på en tidsrejse gennem det gamle og det nye Japan, eller klik her og læs om rundrejsen Kejserriget Japan, som dykker ned i japansk kultur og giver dig en unik indsigt i det stolte land. Hvis du drømmer om at kombinere din Japan-rejse med besøg i flere land, så tag et kig på vores krydstogt til Japan, Sydkorea & Kina her.

YouTube

Trustpilot