Firma – og grupperejser

Kender du nordlys-myterne?

Nordlys er noget af det mest magiske, man kan opleve. En kulsort stjernehimmel, hvor bugtende striber af grønne, lilla og rødlige nuancer danser hen over stjernerne, er noget af det smukkeste i verden. Vi har taget en snak med vores IT-medarbejder Jon S. Bjørgvinsson, som har Risskov Rejsers rekord for antal ”nordlys-ture”. Flere gange end han kan tælle, har han set nordlyset danse over himlen – og han glæder sig allerede til næste gang.

Jon er vokset op dels på Island, dels i Tromsø i Norge, så han har været ekstremt heldig med at leve side om side med nordlyset, da det er nogle af de bedste lande at observere de lysende himmelfænomener fra. 

Myter om nordlyset i hele verden

Nordlyset er et fænomen, som vi med nutidens naturvidenskabelige briller kan forklare. Engang var der udbredte myter og forklaringer om nordlyset blandt forskellige befolkningsgrupper. Jon fortæller en særlig myte, som han husker fra sin barndom på Island: ”Man sagde engang, at kvinder ville blive fri for deres fødselssmerter, hvis de så nordlys under fødslen. Jeg kan forestille mig, at det har været ret omstændeligt at bugsere en kvinde i fødsel ud under åben himmel i minusgrader. Så jeg vil da virkelig håbe for de her kvinder, at nordlyset virkede bare en lille smule lindrende,” griner Jon.

Så langt væk som i Japan er der også gamle myter om nordlyset, selv om det uhyre sjældent optræder på den japanske nattehimmel. En fremtrædende myte her var, at børn undfanget under nordlys ville vokse op og blive særligt kloge, smukke og dygtige.

Går man tilbage til vikingetiden, var myterne noget mere krigeriske. De gamle vikinger forklarede nordlyset med, at det var genskin fra de kvindelige krigsgudinders skjolde og rustninger. Når nordlyset blafrede han over himlen, var det tegn på, at et stort slag var på vej. En anden vikingeforklaring på nordlyset var, at det viste broen Bifrost, som ledte de faldne krigere til efterlivet i Valhalla.

Også Grønland byder på myter om nordlyset, hvor opfattelsen i gamle dage var, at de blafrende lys var de afdøde sjæle som spillede bold med hvalroskranier. Men man skulle vare sig for at fløjte, når “spillet” var i gang, for ellers ville nordlyset komme og tage dig! 

Mon denne japanske baby er undfanget ved nordlys? Så er den efter sigende ekstra smuk, klog og dygtig

En tidlig nordlys-start

Mange danskere fatter først interesse for det fantastiske lysfænomen som voksne, men Jons ”nordlys-karriere” begyndte tidligt: ”Da jeg var 6 år, så jeg nordlys for første gang. Mine forældre kaldte på mig ude fra haven, hvor de stod og kiggede op mod det grønne lys på himlen. Dengang forstod jeg nok ikke helt, hvor fantastisk det var, men det kom til mig senere,” smiler Jon.

Jon dengang nordlys bare var noget, der "var der"

Det hypnotiserende nordlys

Da Jon var barn, var nordlyset bare noget, der var der, men i dag er han mere bevidst om, hvor heldig han er at have oplevet fænomenet: ”Der er noget helt hypnotiserende over at stå og se op på nordlyset. Det varer ofte kun et par minutter, men nogle gange er man heldig at kunne se det i flere timer,” fortæller han og tilføjer: ”Men uanset hvor lang tid det varer, bliver man ikke træt af at se på det.”

For at se nordlys, skal himlen være helt fri for skyer og så mørk som muligt. Hvis man gerne vil have det fulde udbytte af nordlyset, gælder det derfor om at komme uden for de større byer, hvor ”lysforureningen” er størst.

På Norge-rundrejsen Himmelsk nordlys og snelandskaber rejser du fra Tromsø til Tamok-dalen, hvor landskabet i den frostklare nat kun oplyses af stjernerne på himlen, som ofte får følgeskab af det dansende nordlys. Og på rejsen Nordlys over Island, venter der to naturskønne nordlysudflugter ude i naturen under åben himmel. 

Nordlys

Myterne og videnskaben

Jon kan godt lide de gamle myter, men nutidens forklaring på lysene er mindst lige så interessant, fortæller han:

”Engang var man nødt til at bruge sin fantasi for at skabe mening med de her enorme lyssværme, der lige pludselig bredte sig over himlen. I dag ved vi, at nordlyset opstår, når solens elektrisk ladede partikler støder sammen med molekyler og atomer i atmosfæren,” fortæller Jon. Han fortsætter: ”Selv om videnskaben i dag kan forklare nordlys, så er det stadig en virkelig overvældende oplevelse. Ofte bliver folk, som ser det allerførste gang, meget rørte. Mange får den der følelse af at være helt lille i forhold til verdens enorme naturkræfter.”

Med rensdyrslæde i Tromsø, Norge

Vil du også gerne se nordlyset?

Du kan klikke dig ind på vores rejser til Norge eller vores rejser til Island, hvis du drømmer om at opleve det magiske nordlys med manér. Du er også meget velkommen til at kontakte os på 70 22 66 00 eller skrive til os på verden@risskovrejser.dk, hvis du vil vide mere om vores spændende nordlys-rundrejser med dansk rejseleder. 

YouTube

Trustpilot