Firma – og grupperejser

Kina: Din guide til seværdigheder i Beijing, Shanghai og Xi’an

Som en af verdens ældste civilisationer har Kina – det fjerne land mod øst – gennem flere århundreder fascineret verden med sin mystik. Landet er i dag fyldt med seværdigheder i verdensklasse, og uanset hvor i landet rejsen går hen, er der fantastiske oplevelser i vente. Besøger du Kina for første gang, er byerne Beijing, Shanghai eller Xi’an helt perfekte steder at starte eventyret. Det kan dog være svært at vælge imellem de tre byer, hvor forskellene er helt enorme, specielt hvis du kun har et begrænset antal dage, du kan rejse i. Jeg giver dig derfor mit bud på, hvad du kan forvente af hver af byerne, og hvad du bare SKAL opleve i Beijing, Shanghai og Xi’an.

5 seværdigheder i Beijing – Kinas hovedstad

Den gamle kejserby Beijing byder på utallige smukke og spændende historiske oplevelser, som kan tryllebinde enhver. Som Kinas hovedstad og tidligere kejserby under de to sidste dynastier Ming og Qing forfører byen med alt fra kulturarv til lokal charme og er i sandhed et kontrasternes mødested. Beijing er samtidig hjemsted for nogle af Kinas absolutte højdepunkter, og byen er derfor et must for dig, der besøger Kina for første gang.

1. Den Kinesiske Mur

Den kinesiske mur i Kina

Du kan naturligvis ikke rejse til Beijing uden at opleve et af verdens 7 vidundere, Den Kinesiske Mur. Dette imponerende bygningsværk blev med sine mere end 6.000 kilometer oprindeligt bygget som forsvarsværk for mere end 2.000 år siden for at beskytte landet mod de mongolske stammer i nord. Selv om navnet, Den Kinesiske Mur, antyder, at det er én lang mur, så består den faktisk af flere individuelle mure, der alle er bygget under forskellige kinesiske familieimperier. Og til trods for at muren med sine i alt 21.196 km er verdens længste, kan den ifølge Neil Armstrong og andre astronauter altså ikke ses fra Månen.

2. Den Forbudte By

The Forbidden City,Beijing,China

Midt i Beijing ligger det århundreder gamle, verdenskendte palads, der under Ming- og Qing-dynastierne var hjemsted for Kinas regerende kejsere. Den Forbudte By er nærmest en by i sig selv med sine tårnhøje, ildrøde mure, fine, detaljerede bygninger og kejserlige have. Den helt unikke arkitektur er netop også en af grundene til, at paladset siden 1987 har været på UNESCOs verdensarvsliste. Navnet ”Den Forbudte By” kommer af, at den almene befolkning dengang ikke havde adgang til paladset og byen – det var kun kejseren selv og hans tjenestefolk, vagter og embedsmænd, der havde lov til at træde indenfor i byen. Følger man den kinesiske fortælling, har kejserpaladset eftersigende hele 9.999 og et halvt rum – dvs. et halvt rum mindre end Himlen, der med sine 10.000 rum står som den øverste guddom og altså står hævet over kejseren, der har titlen: Himlens søn. Prøv selv at se, hvor mange rum, du kan tælle dig frem til, når du besøger det gamle kejserpalads.

3. Den Himmelske Freds Plads

Lige ved siden af Den Forbudte By finder du Den Himmelske Freds Plads med Maos ansigt tronende over indgangen. Intet andet sted i verden finder du en større plads end denne i midten af en by. Det var her, at formand Mao i 1949 erklærede oprettelsen af Den Kommunistiske Folkerepublik Kina, hvilket senere gav pladsen stor symbolsk betydning. Du kan også opleve Maos Mausoleum, hvor “den store rorgænger” er stedt til hvile i en krystalkiste.

4. Minggravene

Et stykke uden for Beijing finder du Minggravene, også kaldet Ming Tombs, hvor 13 af de 16 Ming-kejsere i dag ligger begravet i en dal i store gravkamre. Gravkamrene er hver især et symbol på den store betydning, som kejseren og ikke mindst livet efter døden havde i det gamle Kina. Følg den 7 km lange allé hen til gravene, hvor kejseren ifølge fortællingen blev sendt fra himlen ned til jorden, og hvor han igen skulle rejse til himlen efter sin død.

5. Sommerpaladset

Ca. 10 km fra Beijing ligger Sommerpaladset i naturskønne omgivelser ved en stor kunstig sø, som Qing-dynastiets kejsere i sin tid lod udgrave ved håndkraft. Her søgte kejserfamilien hen, når varmen i Beijing blev for voldsom. Som den største kejserlige bygning i Kina består paladset af intet mindre end 3.000 broer og bygninger. Gå en tur gennem den 728 m lange korridor langs søbredden og oplev den flotte udsmykning med 8.000 forskellige motiver fra legender og landskaber fra det sydlige Kina.

6. Himlens Tempel

Dette arkitektoniske mesterværk kaldes også for Temple of Heaven og er et af de helligste steder i verden. Det var her kejseren tog til for at bede til himlen om en god høst i riget, og hvor rituelle ofringer fandt sted. Oplev de imponerende templer, de smukke haver og ekkovæggens magi, hvor du på lang afstand kan høre andres hvisken. 

5 seværdigheder i Shanghai – det moderne Kina

Shanghai er dén by i Kina, der uden tvivl ligner vesten mest. Med en kombination af moderne kultur og en spændende fortid som international by før revolutionen i 1949 er det ikke så underligt, at turister hvert år valfarter til byen for at lade sig forføre af den oplevelsesrige metropol. 

1. Pudong-distriktet

Skyline-udsigten over Shanghai

Et godt sted at starte eventyret i Shanghai er ved Pudong-distriktet. Engang var distriktet fyldt med skibsværfter og rishytter, men efter det kinesiske økonomiske boom blev området omdannet til Shanghais finansielle center, som i dag er hjemsted for et væld af spændende bygninger som f.eks. Perletårnet, Jim Mao Tower og Shanghai World Financial Center.

2. The Bund

Langs den 1,5 km lange boulevard, The Bund, finder du en lang række arkitektoniske perler, der ligger side om side, og du kan følge den fodgængervenlige strandpromenade, der snor sig smukt langs Huangpu-floden. Her kan du nyde udsigten til de gamle gotiske og art déco-inspirerede bygninger på den ene side, mens de moderne skyskrabere skyder op i himlen på den anden side af floden. Ved strandpromenaden finder du også ”Lovers Wall”, der i sin tid blev bygget for at undgå oversvømmelsen fra floden, og som i dag er fyldt med farvede sten og farverige blomster – et meget romantisk sted.

3. Perletårnet

Det 468 m høje radio- og fjernsynstårn kaldet Perletårnet er et af Shanghais helt særlige vartegn. Tårnet er en af de højeste bygninger i Kina og skiller sig væsentligt ud i byens skyline med sine specielle perlelignende kugler. Bygningen har intet mindre end 300 etager, og på 263. sal kan du vove dig ud på det åbne glasgulv og se de det livlige gadeliv direkte under dine fødder.

4. Suzhou

Den idylliske kanalby Suzhou kaldes af mange for ”Orientens Venedig” på grund af de mange hyggelige kanaler, du finder i byen. Området er desuden kendt for at lave den absolut bedste silke i hele Kina. Det er også her, du finder nogle af Kinas smukkeste haver, som alle følger Yin- og Yang-princippet om at skabe balance mellem elementerne i naturen – enhver have opbygges derfor af vand, klipper, bygninger og planter.

5. Hangzhou og Lingyin-templet

Tag på udflugt til nabobyen Hangzhou, som Marco Polo kaldte for ”verdens smukkeste og mest prægtige by” for godt og vel 700 år siden. Dengang var byen verdens største med ca. 2 mio. indbyggere. I dag er den berømt for sin naturskønne beliggenhed ved den smukke Vestsø og sit fredfyldte landskab og kan bedst beskrives med det kinesiske ordsprog: ”I himlen findes Paradiset, og på jorden er der Hangzhou og Suzhou”.

Hovedattraktionen i Hangzhou er uden tvivl det imponerende Lingyin-tempel, som er et af de mest berømte buddhistiske templer i Kina. Templet blev bygget i år 326 e.Kr. med inspiration fra områdets spirituelle omgivelser og ligger i dag omkredset af en malerisk smuk skov ved foden af Lingyin-bjerget. Navnet Lingyin betyder ”sjælens tilflugtssted”, og nogle besøgende siger endda, at de kan fornemme stedets helt særlige spirituelle atmosfære, når de træder indenfor i templet. 

5 seværdigheder i Xi’an – det antikke Kina

Den hyggelige og charmerende by Xi’an er uden tvivl Kinas historiske kejserby. Det er dén by i Kina, der under forskellige navne har været hovedstad i landet længst, og det var også her, den famøse Silkevej endte, hvilket gjorde byen til en smeltedigel af kulturer og religioner gennem mange år.

1. Qins terrakottahær

Den absolutte hovedattraktion i Xi’an er Kejser Qins imponerende terrakottahær. Her står du ansigt til ansigt med mere end 8.000 krigere, der alle er i menneskehøjde og har forskellige ansigtsudtryk. Krigerne blev omkring år 221 f.Kr. begravet sammen med Qin Shi Huangdi – Kinas allerførste kejser – for at beskytte ham i dødsriget og er i dag en helt unik oplevelse.

2. Det Muslimske Kvarter

Det Muslimske kvarter, også kendt som Huimin Jie, er et af Xi’ans ældste kvarterer og centrum for det muslimske samfund i Xi’an. I dette farverige og imødekommende kvarter tilberedes lammespyd og blæksprutte over glødende kul, og på hovedstrøget Huimin Jie kan du købe alt lige fra frisklavede sesamsnacks og te til jadesmykker og terrakottakrigere i miniatureudgave. Besøg også kvarterets store, imponerende moské, der er Kinas største og ældste moské, og som blev bygget i år 742 under Tang-dynastiet.

3. Dumplings og Tang-dynasti-forestilling

Oplev en fortryllende aften med dumpling-festmiddag og et traditionelt kinesisk show. Smag på intet mindre end 15-20 af områdets delikate dumplings, og lad dig herefter blive draget ind i den interessante historie om Tang-dynastiet, der fortælles gennem et farvestrålende show med traditionel musik og dans.

4. Xi’ans bymur

Rundt om Xi’an finder du en 14 km lang og 12 m høj bymur med hundredevis af vagttårne, som blev opført under Ming-dynastiet i 1370 for at beskytte byen mod mongolerne. Det er uden sammenligning den bedst bevarede bymur i Kina, og det er en særdeles hyggelig oplevelse at cykle rundt på toppen af muren, imens du nyder udsigten til den gamle og nye bydel.

5. Den Store Vildgås Pagode

Denne imponerende pagode af træ og mursten blev bygget under Tang-dynastiet for omkring 1.500 år siden og er en af de største buddhistiske helligdomme i Kina. Det var her, man oprindeligt opbevarede samlinger af buddhistiske skrifter hentet af munke i Indien. Bestig den tårnhøje pagode og oplev den forrygende udsigt over byen og Xi’ans gamle bymur fra toppen.

Har du fået lyst til at opleve mere end én af byerne i Kina? Så tag et kig på vores fantastiske rundrejser til Kina, der tager dig til både Beijing, Shanghai og Xi’an.

Vil du blive klogere på vejret og de generelle forhold i Kina? Professoren fortæller dig alt det, du skal vide om Kina i dette blogindlæg.   

YouTube

Trustpilot