Firma – og grupperejser

Cubas ukuelige livsglæde

Columbus’ ankomst med spanske kolonisatorer til følge. Frihedskrige mod den spanske kolonimagt. Diktatur under Morales – og dernæst diktatur under Batista. Opslidende revolution. Strikst regeret kommunistisk styre. Og alligevel hører du konstant latter, musik og livlig samtale på en rejse til Cuba!

Det kan undre, at en så barsk og omtumlet historie ikke har sat sit sorte præg på den cubanske mentalitet – men cubanerne er alt andet end et underkuet og deprimeret folkefærd. Med godt humør, benhård overlevelseskraft, humor og strejf af melankoli, har cubanerne formået at bevare den livsglæde, der uvægerligt springer i øjnene som det første, når man besøger øen.  Og der findes ikke en bedre måde at opleve den berømte livsglæde og gæstfrihed på, end hjemme hos cubanerne selv!

Oplev cubanernes hjertevarme i et casa particular

casa particulares

Alle hoteller på Cuba har siden revolutionen været ejet af staten. I 1997 blev det på grund af øget turisme og mangel på værelser muligt for private at søge om tilladelse til at leje deres ledige værelser ud. Og det blev starten på de såkaldte casa particulares og en økonomisk succes, der samtidig er hyggelig.

Staten tjener godt, da de opkræver en afgift fra udlejerne. Det kommer de cubanske familier til gode med den ekstra indkomst, da de må beholde overskuddet, når først, de har betalt statsafgiften – hvilket kan mærkes i et husholdningsbudget, der normalt er funderet på en gennemsnitlig månedsløn på 140 kr. Og for den rejsende er fordelene også klare, da man får en helt unik chance for at møde cubanerne på hjemmebane.

Cubansk kvinde med cigar

Livshistorier fra en 94-årig bisabuela

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvor social du vil være, når du bor på et casa particulare, men de cubanske ”værtsfamilier” fortæller gerne om deres liv og om Cuba generelt. Og det giver dig en oplagt mulighed for at få svar på nogle spørgsmål, som kun en cubaner kan give dig.

Rasmus Alstrup fra Risskov Rejser boede en sommer i casa particulares på sin Cuba-ferie, og i Cienfuegos fik han en vidunderlig snak med familiens bisabuela, oldemor, der med sine 94 år kunne fortælle om tiden før og under Batista, og om revolutionen igangsat af Castro, der er hendes store helt. 

”På trods af en livshistorie med mange skår, var oldemorens øjne spillevende og latteren brød frem konstant. Og det var virkelig et møde, der personificerede den kontrastfyldte cubanske folkesjæl, der på trods af modgang, revolutioner og statskontrol er fyldt med en ukuelig livsglæde,” fortæller Rasmus.

Vil du gerne prøve det selv? Så kan du glæde dig til nogle dage i Trinidad på vores to rundrejser med dansk rejseleder, Cuba Grande og Farverige Cuba, hvor du netop indkvarteres på et casa particulare.

YouTube

Trustpilot