Firma – og grupperejser
Panorama af Naples - Italien - Risskov Rejser

Når Napoli slår rod i hjertet – Torben Folkmanns Napoli

Siden rejseleder Torben Folkmann havde sit første møde med Napoli, er hans begejstring og fascination kun vokset for hvert skridt, han har taget i byens historiske gader. Napoli er helt forrygende modsætningsfyldt og fuld af overraskelser på den smukke måde. Og at byen stadig er på kanten til det uopdagede, gør det blot endnu mere fantastisk at tage på oplevelse i byen, synes han. Du kan opleve Napoli på vores rundrejser Sorrento & Amalfikystens herligheder og Langtidsferie – Sorrento & Amalfikysten. Læs med her, når vi tager en snak med Torben om hans følelser for Napoli.

”Indrømmet, det var på rystende ben, jeg første gang tog på opdagelse i Napoli. Rystende ben, fordi rygter og myter sagde, at Napoli skulle man holde sig fra. Mine ben ryster stadig, ja, ligefrem stærkere, når jeg kører ind i byen, men nu af forventningens glæde, fordi jeg endnu en gang skal opleve den helt og aldeles vidunderlige syditalienske metropol, som jeg er blevet afgrundsdybt forelsket i!” fortæller Torben. Og han fortsætter: ”Rygterne viste sig at være helt og aldeles overdrevne. Napoli er en blændende smuk kultur- og storby, mindst lige så tryg og sikker at bo og tage på opdagelse i som andre europæiske storbyer!”

En Danmarkspremiere sammen med Torben Folkmann og Risskov Rejser

Torben er passioneret Italien-ekspert og har sammensat flere af vores populære Italien-rejser. Og med Torben som drivkraft blev det nyeste skud på vores Italien-stamme Napoli. Torben forklarer: ”Napoli har længe – alt, alt for længe – været overset som en af de smukkeste og mest indholdsrige kulturbyer i Italien, netop på grund af sit rygte. I de seneste år har byen været i en smuk udvikling. Og som Fugl Føniks letter Napoli fra sine rygter og myter og er i den grad på en ny og smuk kurs. Det er derfor en stor glæde at se, at Risskov Rejser, som det første danske rejsebureau, tilbyder en egentlig kulturrejse til Syditaliens fantastiske og smukt beliggende hovedstad.”

Laundry in Naples - Italien - Risskov Rejser
Typisk napolitansk smøge, hvor solen kaster sine stråler ned på det nyvaskede tøj

Tiramm’ a campa – ”lad os fortsætte”

Napoli er en by, der lever side om side med en slumrende vulkan, og en by, som op gennem tiden været underlagt mægtige imperiers luner, hvilket også afspejler sig i den helt særlige napolitanske mentalitet. Torben forklarer: ”Mysterier og skæbner, legender, overtro og tro, magi og mirakler … ja, mirakler forventes nærmest dagligt. Blodet flyder stadig på magisk og uforståelig vis to gange om året i kirken San Gennaro, ’Curniciello’, den lille røde amulet, beskytter stadig mod onde ånder og uheld, og klovnefiguren Pulcinella er stadig ’Napolitanita’, det smukke billede på byens og befolkningens komplekse og modsætningsfyldte mentale tilstand.” Torben fortsætter, ”Alle disse modsætninger afspejler sig også i byens livsbekræftende og typisk napolitanske mundheld, baseret på erfaringen med modgang og kræfter, der ikke er til at styre: Tiramm’ a campa – lad os fortsætte.”

pizza margherita
Napoli er specielt kendt for den verdensberømte pizza margherita

Fattigdommens rige køkken

Torben har en bred viden om det italienske kulturliv og landets lange historie, og med sin baggrund som uddannet kok gør han også meget ud af at opleve Italien og de forskellige regioner gennem mad- og vinkulturen. Han forklarer, at Napolis køkken ikke er italiensk, det er napolitansk, helt og aldeles kun sig selv. Og det på trods af, at det er udviklet i en enestående smeltedigel af andre kulturer fra det øjeblik grækerne gik i land for mere end 2.000 år siden. I de følgende århundreder blev den nutidige napolitanske madkultur påvirket, dannet og skabt af de romerske, franske og spanske imperier, som mødte den oprindelige kultur i området.

Oplandets landbrugsområder, Vesuvs fertile lavamarker og Middelhavets svimlende fiskerigdom har gjort Napolis beliggenhed til et enestående spisekammer. Her hentede adelen, feudalstyret og skiftende kongehuse råvarerne til deres overdådige måltider, og her hentede folkets fattigdom inspiration til ”cucina povera” og senere til den unikke streetfood. Gademaden og de enkle retter lever på smukkeste vis stadig i utallige former, som f.eks. den napolitanske brændeovnsbagte pizza fra de historiske pizzerie, som nu er på UNESCO’s Verdensarvliste.

Torben i Napoli - Risskov Rejser
Torben Folkmann på gaden i Napoli

Find din næste rundrejse til Italien her og følg Torben Folkmann på Facebook

Vil du gerne følge med i Torbens spændende liv som rejseleder i Italien og blive inspireret til dine Italien-rejser, kan du melde dig ind i gruppen ”Folkmanns Italien” på Facebook, hvor Torben skriver vedkommende indlæg og poster en masse gode billeder fra sine ture. Du finder siden ved at følge linket til “Folkmanns Italien” her.

Du får nemt et overblik over udvalget af vores Italiens-rejser ved at følge linket til alle de spændende rejser til Italien her.

YouTube

Trustpilot