Firma – og grupperejser
Kolibri er ved at lande i en orange blomst i Costa Ricas jungle

Costa Ricas utrolige dyreliv

Costa Rica er en skatkiste fyldt med de mest utrolige dyr. Her finder du alt fra farverige fugle og krybdyr til brølende aber og sovende tapirer. På din rejse til Costa Rica oplever du dyr, som ikke lever mange andre steder i verden. Her emmer af et mangfoldigt dyreliv, hvad end du befinder dig på en sejltur gennem mangrovens kanaler, går en tur langs de smukke paradisstande, eller er på eventyr i den vilde jungle. 

Læs med her, og bliv klogere på nogle af de fantastiske væsner, du kan møde på en rejse til Naturrige Costa Rica

Quetzal-fuglen med sin farverige fjerdragt i rød og turkis
Den lille Quetzal

Quetzalen

I Costa Ricas trætoppe bor over 875 registrerede fuglearter. Højt på mange fugleinteresseredes ønskeliste står den lille quetzal, hvis farvestrålende fjerdragt, gør den til en af de mest ikoniske fugle i Sydamerika. Den lever både af planter, hvor særligt avocado er en livret, og smådyr som insekter og firben. Du kan kende forskel på hunnerne og hannerne ved at kigge på deres lille næb. Hunnerne har nemlig et sort næb, hvorimod hannens er orange.

 

Et dovendyr i Costa Ricas grønne trætoppe

Dovendyret

Oppe mellem trætoppene i Costa Ricas jungle lever det pelsede dovendyr. Du ser det ofte dingle i arme og ben under en gren, hvor det med ryggen nedad bevæger sig roligt frem. Dovendyret lever næsten udelukkende af friske blade. Den ensformige kost indeholder begrænset næring og er svær at fordøje for dyret. Det er derfor ikke tilfældigt, at dovendyret er kendt for at sove meget, da det hjælper den med at spare på energien. Hvis du studerer det langsomme dyrs fingre, får du øje på 10 centimeter lange kløer, som den bruger som forsvar mod eventuelle fjender. Selv om dovendyret har fået sit navn på grund af sit langsomme tempo, kan det reagere lynhurtigt, hvis detbliver angrebet.

Så bøj nakken bagover, kig op, og betragt det dyr, der har allermest tid i verden til bare at dovne den.

En baby-havskildpadde er på vej ud i vandet
En baby-havskildpadde har nået vandet i Tortuguera National Park i Costa Rica

Havskildpadden

I det azurblå hav, langs Costa Ricas strande, møder du havskildpadden, som anslås at stamme helt tilbage fra dinosaurtiden. Særligt kysten langs Tortuguero er kendt for at være hjemsted for den svømmende padde. Det er derfor heller ikke mærkeligt, at Tortuguero direkte oversat betyder ”fyldt med skildpadder”. Havskildpadden kan, modsat sin fætter landskildpadden, ikke trække sig ind i sit skjold. Det gør den mere smidige, når den svømmer rundt i de sydamerikanske farvande, hvor den tilbringer størstedelen af sin tid. Minimum en gang om året kan du dog være heldig at opleve hunnerne møve sig op på de hvide sandstrande for at lægge æg. De bevæger sig dog først op af vandet, når mørket er faldet på, da det er det tidspunkt, hvor de er mindst i fare for rovdyr. Her graver de et 40-60 centimeter dybt hul, som de forsigtigt lægger deres æg ned i, og dækker det til, før de igen møver sig tilbage ud i vandet. Cirka to måneder efter æggene er blevet lagt, kan du være heldig at se, de små babypadders kamp for at nå ned til havet i tide – det er en oplevelse, du sent glemmer!

Kølnæbbet tukan sidder på en gren i Costa Ricas jungle
Den kølnæbede tukan i Costa Rica er kendt for sit ikoniske næb

Tukanen

I Costa Rica findes flere arter af tukaner. Den 30-66 centimeter store fugl er særligt kendt for sit enorme næb. Fuglenæbet er ofte prydet af kontrastfulde farver, og du kan tydeligt se de enkelte farver, som dominerer det store gab. Næbet fungerer også som et indbygget klimaanlæg, der sørger for at køle blodet i kroppen. Det gør at tukanen kan holde til det varme klima i junglen, hvor den lever. Særligt den kølnæbede tukan er en af de arter, du kan spotte i Costa Ricas tågeskove. Dens farverige næb står nemlig i stor kontrast til fuglens sorte fjerdragt og gule mave. Tukanen lever for det meste af frugter, bær og nektar fra blomster, men spiser indimellem også insekter og små krybdyr, som firben og frøer.

Lille farverig rødøjet løvfrø på et blad i Costa Rica
Den lille farverige løvfrø med de ikoniske røde øjne

Den rødøjede løvfrø

På din tur i Costa Ricas tætbevoksede regnskove kan du være heldig at møde en lille fætter med blodrøde øjne. Men du skal have et vakst øje for at få øje på den rødøjede padde, da den om dagen ofte tager sig en lur på de grønne blade. Her sørger den nemlig for at gemme de ellers blå, lilla og orange farver på dens ben og fødder, som ellers gør frøen til en iøjnefaldende fyr. Du skal dog ikke blive forskrækket, hvis frøen pludselig slår øjnene op – den bruger nemlig sine blodrøde øjne til at forbavse mulige fjender. På den måde kan den lille frø skynde sig i sikkerhed og fortsætte sin lur på et andet blad. Løvfrøen er mest aktiv om natten, hvor den bruger tiden på at fange fluer, orme og andre små insekter til sin aftensmad.

brølende brøleabe i trætoppene i Costa Rica
En brøleabe i gang med sit ikoniske brøl

Brøleaben

Selv om Costa Ricas tågeskove er hjemsted for flere hundrede dyrearter, er det ikke alle, der er lige så højtråbende som brøleaben. Den 40-90 centimeter lange abe har nemlig ikke fået sit navn helt tilfældigt. Du kan nemlig kende den på det høje brøl, som den bruger, når den skal i kontakt med andre grupper. Indimellem afholder aberne også hylekoncerter for at jage andre abeflokke væk fra deres territorium. Her kan du, selv på lang afstand høre de mange aber hyle om kamp.  Brøleaben kan rulle den yderste del af halen op, og den fungerer derfor lidt som en ekstra arm for den pelsede fætter. Halen er nøgen på undersiden, hvilket gør det nemmere for aben at gribe fat, når den svinger sig fra gren til gren mellem de tætbevoksede trætoppe. Nogle gange kan du se aben hængende i halen, når det kræver mere end én hånd at nå de lækre frugter og blade.

Hvis ikke du kan spotte den brølende abe i Costa Ricas jungle, så kan du i hvert fald høre den.

En sovende tapir på jordbunden i Costa Ricas jungle
En tapir tager sig en lur i Costa Ricas jungle

Tapiren

I Costa Rica lever også det plantespisende dyr med den sjove snude. Men tapirens snabel er ikke kun til pynt. Dyret bruger den nemlig som en snorkel til at trække vejret, når det svømmer rundt i junglens søer og floder. Tapiren er en dygtig svømmer, og du kan derfor ofte spotte den i vandet. Her tilbringer den nemlig meget af sin tid, når den ikke lige trasker rundt på den mudrede skovbund og leder efter føde. Det buttede dyr med de små ben, lever for det meste af den grønne buffet som for eksempel vandplanter, blade, grene og frugter – alt hvad Costa Ricas jungle lige byder på. Tapiren er en enspænder og fortrækker at færdes på egen hånd. Derfor ser du oftest kun en ad gangen.

To vilde dødningehovedaber i Costa Rica
To vilde dødningehovedaber i Costa Ricas jungle

Skal du opleve de fantastiske dyr i Costa Rica helt tæt på?

Costa Rica byder på et hav af eksotiske dyr, og du har en helt unik mulighed for at opleve dem helt tæt på. Hvis du er klar til at snøre vandrestøvlerne, bruge sanserne og kaste dig ud på et eventyr du sent glemmer, så følg med på en rejse til Costa Rica, med en af vores dygtige rejseledere. Her oplever du på tæt hold rygende vulkaner, krystalblå kyster og de mange forskellige dyr, som lever i landet.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk, hvis du vil vide mere. Vi glæder os til at høre fra dig!

YouTube

Trustpilot