Firma – og grupperejser
Udsigt over Pest-sidens bakkede landskab fyldt med bygninger

8 steder du skal opleve i Budapest

Ungarns hovedstad, Budapest, bliver tit undervurderet eller valgt fra til fordel for de større spillere i truppen af storbyer i Europa du skal besøge. Men byen, der er delt i Buda og Pest af den mægtige Donauflod, har nemlig meget mere at byde på end Gullaschsuppe og billige øl – og den er i den grad dit besøg værd! Her vil storslåede bygningsværker, spændende historie og ikke mindst en helt uimodståelig udsigt slå benene væk under dig.

Læs med her og bliv klogere på disse otte seværdigheder, som du skal opleve, når du besøger Donaus perle – Budapest:

  1. Sejltur på Donau-floden
  2. Ungarns Parlamentsbygning
  3. Matthiaskirken
  4. Fiskerbastionen
  5. Heltepladsen – Hosök Tere
  6. Vajdahunyad-slottet
  7. Széchenyi-badet
  8. House of Terror
Båd på Donau med det ungarske parlament i baggrunden
Oplev nogle af Budapests seværdigheder på en sejltur på Donau

1. Sejltur på Donau-floden

En sejltur på Donau er virkelig en oplevelse, som er værd at have med hjem, fra din tur til Budapest. Her kan du læne dig tilbage i sædet og nyde de smukke bygninger, der viser sig frem på begge sider af floden. På vandet fornemmer du hurtigt forskellen på Buda og Pest, som Donau deler byen i. Udsigten over Buda byder på historiske bygningsværker, kuperet terræn og skøn natur, da denne del af byen ligger på Gellertbjerget. Når du vender blikket mod Pest får du øje på et mere fladt område, hvor modebutikker, restauranter og ikke mindst Parlamentet fylder bybilledet.

Bådturen er både smuk om dagen, hvor du tydeligt kan se de imponerende bygningsværker og den skønne natur, og om aftenen, hvor byen bliver lyst op af tusinde lamper, som stjerner på nattehimlen.

Ungarns sandfarvede parlament med rustrød tag
Parlamentet i Budapest ligger langs Donauflodens østlige bred

2. Ungarns Parlamentsbygning

Ungarns parlamentsbygning, som du finder på Pest-siden er måske dét mest populære vartegn i Budapest. Med sin fantastiske beliggenhed langs Donauflodens østlige bred og sit detaljerige udseende, anses det af mange som værende byens smukkeste og mest imponerende bygningsværk. Du bliver derfor hurtigt betaget af bygningens imponerende arkitektur, hvor slanke tårne omkranser den voluminøse kuppel i centrum, på den 268 meter lange bygning. Med sin længde er Parlamentet både smuk tæt på, hvor du kan se alle detaljerne, men også fra Buda-siden eller en sejltur, som giver dig mulighed for at se det i fuld figur.
 
Den sandfarvede Mathiaskirke med det rombeformede farverige tag set nedefra
Matthiaskirken med sit ikoniske tag

3. Matthias-kirken

På Buda-siden finder du den farverige Matthiaskirke. Kirken er, med sit mønstrede tag og fantasifulde skulpturer, et af de mest bemærkelsesværdige vartegn i Budapest. Den blev opført i 1200-tallet, men er flere gange i historien blevet restaureret. Her kan du særligt lægge mærke til den gotiske byggestil fra 1500-tallet, som særligt præger de indvendige murer, hvorimod du kan se den mere moderne art nouveau-stil i det rombeformede mønster på taget, som dominerer det ydre. Udenfor kan du heller ikke undgå at få øje på det 80 meter høje klokketårn, som skyder op foran. Her har du mulighed for at tage de smalle trapper op til en malerisk panoramaudsigt over byens hustage.
To ud af de syv tårne ved fiskerbastionen

4. Fiskerbastionen

Ved siden af Matthiaskirken finder du Fiskerbastionen. Stedet har sit navn fra gammel tid, hvor lokale fiskere brugte stedet til at sælge deres fangst. Her får du hurtigt øje på de syv runde tårne, der skyder op bag den sandfarvede ydermur. Tårnene symboliserer de telte, som tilhørte syv høvdinger der tilbage i slutningen af 800-tallet erobrede området, som du i dag kender som Ungarn. Herfra får du også endnu en mulighed for at nyde udsigten over Pest-sidens storslåede bygningsværker langs floden, såsom Parlamentet.
Heltepladsen med en sølje i midten med mure udenom der danner en halvcirkel
Heltepladsen hedder på ungarsk Hosök Tere

5. Heltepladsen – Hosök Tere

På Pest-siden finder du den betydningsfulde Helteplads, Hősök Tere, der har været centrum for flere vigtige begivenheder i Ungarn. I midten af pladsen får du hurtigt øje på det himmelhøje monument, hvor ærkeenglen Gabriel troner på toppen. I sin højre hånd holder han den ungarske krone og i sin venstre et kors. I halvcirklen bag søjlen kan du se flere ungarske helte, konger og frihedskæmpere, som alle har en vigtig betydning i landets historie. Pladsen blev opført i 1896 i forbindelse med fejringen af Ungarns 1000-års jubilæum.
Slot gemt bag grønne træer
Vajdahunyad-slottet i Budapest er omgivet af frodig natur

6. Vajdahunyad-slottet

Ikke langt fra Heltepladsen finder du det unikke Vajdahunyad-slot. Slottet ligger i byparken og står som en perle indrammet af frodig natur. Det er en delvis kopi af Hunyadi-slottet i Transsylvanien, som blev bygget af den ungarske hærfører og nationalhelt János Hunyadi. Ved et nærmere blik kan du se, at slottet rummer et miks af stilarter som romansk, gotisk renæssance og barok. Når du træder ind i slotsgården, får du en øjebliksfølelse af at træde direkte tilbage i tiden til 1800-tallet fyldt. Herfra bliver slottets mange detaljer lyst op af farverige blomster og symmetriske buske.
Gul bygning der omkranser den udendørs pool
Széchenyi-badet er Budapests ældste termiske bad

7. Széchenyi-badet

I byparken finder du også Széchenyi-badet, som både er byens største og ældste termiske spa. Her kan du koble af i det naturligt opvarmede kildevand i badets forskellige bassiner. Udenfor finder du tre udendørs bassiner, hvor du frit kan flyde rundt i den azurblå pool og beundre de solskinsgule bygningsværker, der indrammer området. Badet blev udtænkt og designet tilbage i slutningen af 1800-tallet af den ungarske arkitekt og akademiker Gyozo Czigler. Han startede byggeriet tilbage i 1909, og badet åbnede i 1913. I Széchenyi-badet kan du derfor se frem til en afslappende oplevelse med et malerisk udsyn.

Teksten "Terror" står skåret i bygningens tag

8. House of Terror-museet

På Pest-siden finder du også museet ”House of Terror”, der tager dig tilbage til en barsk tid i den ungarske historie. Museet giver dig et tankevækkende indblik i, hvordan livet var tilbage i 1940- og 50-erne, hvor kommunismen herskede i landet. Her kommer du helt tæt på de skrækkelige hændelser under 2. Verdenskrig, og du oplever på tæt hold de forfærdeligheder, som nazister og kommunister påførte det ungarske folk i perioden.
Grønne træer langs en vej i Budapest

Skal du med på en rejse til Budapest?

Budapest byder på mange uforglemmelige oplevelser, der bare venter på din opmærksomhed. Hvis du er blevet nysgerrig på at opleve storbyen på egen krop,
kan du tage med på en tur med vores dygtige rejseledere, som byder på en perfekt kombination af planlagte udflugter og tid på egen hånd. På den måde har du mulighed for at udforske netop det, du vil af Donaus Perle, Budapest.
Du kan læse mere om Ungarn og en storbyferie til Budapest her. 

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på
70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot