Firma – og grupperejser

Rejseeksperten fortæller: Derfor skal du rejse til Portugal

I det vestlige hjørne af Europa gemmer sig en storslået, farverig perle, nemlig Portugal. Landet bliver ofte husket for 1400-tallets opdagelsesrejsende, men hvad kan landet byde på udover en spændende historiefortælling? Vi har taget en snak med rundrejseekspert, Jonas Madsen, der har Portugal som en af sine absolutte favoritdestinationer. Jonas har selv rejst landet tyndt og arbejdet der som rejseleder. Og hans mange rejser til Portugal har medført, at den lille søfarernation har en helt speciel plads i hans hjerte.

“Portugal er fyldt med søde mennesker og er billigt at rejse i det er et stærkt undervurderet land”, fortæller Jonas begejstret om landet, der både i 2017, 2018 og 2019 blev kåret til det bedste rejseland i Europa ved Danish Travel Awards. 

Læs med her, når Jonas deler sine tre bedste grunde til, at Portugal bør stå øverst på rejse-ønskelisten.

Portugals kulinariske køkken

“For mig er maden en stor del af det at rejse”, smiler Jonas og fortsætter: “Og det betyder sgu rigtig meget, at man tør prøve det lokale mad. Det lokale køkken er bare det bedste, og så betyder det ikke meget, om det er et lille gadekøkken, eller om det er en lækker strandrestaurant bare det er lokalt!”, siger han.

Blandt Jonas’ egne favoritter er især det, der gemmer sig i Atlanterhavets dyb. “Fisk og skaldyr er bare en klassiker i Portugal det er billigt, og det er godt. Det kan anbefales!”, siger han. Rejseeksperten fremhæver cataplana, en simreret typisk bestående af en tomatsauce spækket med det bedste fra havets forrådskammer og smagt til med urter og vin. Retten serveres på traditionel vis i en dampende varm kobbergryde.

Et andet af havets dyr, som dukker op på mange portugisiske menukort, er klipfisk. “Klipfisk er meget klassisk man finder et væld af mærkelige og sjove retter med den tørrede torsk, og det smager bare skidegodt”, fortæller Jonas. Han fremhæver retten Bacalhau á Brás, der består af strimler af klipfisk, løg og tyndtsnittede, stegte kartofler vendt i en rørægmasse. Man skal ikke undervurdere den, i danske øjne, usædvanlige sammensætning, for klipfisk eller Bacalhau er yderst populær i Portugal og betragtes af mange som landets nationalret.

Er klipfisk ikke lige det, der får dit mundvand til at løbe, skal det ikke forhindre dig i at udforske menukortets lokale retter. Det portugisiske køkken er kendetegnet ved også at anvende mange andre af havets goder lige fra rejer til blæksprutte og skaldyr. Derudover er et portugisisk måltid ofte ret bastant og adskiller sig derfor meget fra nabolandet, hvor menukortet er fyldt med små tapasretter. 

En sidste traditionel specialitet, som Jonas fremhæver, er den smagfulde piri-piri-kylling. En ret, som består af flammegrillet kylling marineret i en stærk sauce af piri piri-peber, der gør den både saftig og rig på smag. “Det er bare en god portugisisk klassiker”, siger Jonas. Og denne anbefaling er hermed givet videre.

Den portugisiske ret cataplana
Cataplana er en lækker simreret fyldt med fisk og skaldyr

Et lille land med stor naturdiversitet

Man kan ikke tale om Portugal uden at nævne landets spektakulære natur, der har en stor diversitet af naturlandskaber. Og netop naturen er næste punkt på listen, der gør Portugal til et dejligt rejseland, ifølge Jonas. “Landet har bare en sindssygt smuk natur”, siger den garvede globetrotter.

Til spørgsmålet om, hvad der gør Portugals natur så bemærkelsesværdig, kommer svaret prompte: “strandene” og uddybes: “Det kan bare et eller andet. Det er ikke her, man ser det azurblå hav, men det, der gør det smukt, er de mange kontraster langs kyststrækningerne det har lidt af det hele”, siger han.

Jonas fortæller, at landet både byder på lange, rå sandstrande, som vi kender det fra Vesterhavet, men også gyldne strande med spektakulære okkerfarvede klippeformationer, som er ret ikoniske for Portugal.  

Klippeformationer på Portugals sydspids
Portugals sydspids er fyldt med grotter og spektakulære klippeformationer

Ved Algarve-området på Portugals sydspids finder du eksempelvis strandperlen Ponta da Piedade, hvor gemte grotter og klynger af finurlige klippeformationer stiger op af det blå hav. Vil du i stedet opleve dramatiske klippevægge, kilometerlange strandbredder og vinden blæse igennem håret, skal du en tur op langs Portugals vestkyst. Her fremhæver Jonas det europæiske fastlands vestligste punkt, Cabo da Roca. Ved udsigtspunktet har du et panoramisk syn over de forrevne klippevægge, der troner op af det brusende Atlanterhav og hvide skumsprøjt, der vælter ind over den barske klippestrækning. Det er noget helt særligt at stå her på kanten af Europa, på kanten af et kontinent.

Udsigtspunktet ligger kun en halv times kørsel fra bjergbyen Sintra, som man heller ikke må snyde sig selv for at opleve, bemærker Jonas. Byen ligger naturskønt placeret mellem tæpper af grønne fyrretræer og er kendt for blandt andet det eventyrlige, farverige Pena-palads og det iøjnefaldende nationalmuseum Palácio Nacional med kegleformede skorstene, der indtil starten af 1900-tallet var hjem for landets royale familier. Begge bygninger er enestående eksempler på portugisisk kulturarv, der har været med til at forme landets historie i århundrede.

Den portugisiske vestkyst
Dramatiske klippevægge snor sig langs landets vestkyst

Den portugisiske folkesjæl

Flere gange i løbet af interviewet italesætter Jonas de lokales imødekommenhed, og af samme grund havner de også på rejseekspertens liste over grunde til, at Portugal skal på rejse-ønskelisten. 

“De lokale er rigtig, rigtig søde mennesker, meget nede på jorden og imødekommende over for turister, hvilket ikke nødvendigvis er en selvfølge“, siger Jonas. Han fortæller også, at Portugal ikke er et land, der er overrendt af turister, og derfor kan du tydeligt mærke den portugisiske autenticitet, når du rejser rundt i landet.

Du kan ikke undgå at stifte bekendtskab med den portugisiske folkesjæl, når du slentrer gennem gaderne i små portugisiske byer. Her vil du nemlig ofte opleve melankolske og udtryksfulde toner strømme ud fra gadehjørnernes caféer og restauranter. Fado kaldes denne musik, som er en portugisisk genre, der oprindeligt var de fattige og udstødtes klagesang. Fado bliver ofte fremført med følelsesladede ansigtsudtryk og kropsbevægelser, der skal fremkalde følelsen af “saudada”, som bedst kan forklares som længsel. Den folkelige musik findes i forskellige stilarter og er en yderst interessant musikoplevelse at være vidne til.

Så hvis vi lige skal samle op på Jonas’ anbefalinger, så er Portugal langt fra et land, der kun kan byde på spændende historiefortællinger fra opdagelsestiden. Det er også en nation, der er rig på kulinariske madoplevelser, billedskønne naturmotiver og en venlig og imødekommende lokalbefolkning.  

“Portugal er et dejligt land på alle måder, og det bør man virkelig give sig selv muligheden for at opleve”, afslutter en tydelig passioneret rejseekspert.

Rejsebillede med Jonas
Jonas har rejst mange steder i verden, men Portugal er blandt hans absolutte favoritter

Skal Portugal krydses af på din rejse-ønskeliste?

Har du lyst til at forkæle smagsløgene med saftig piri piri-kylling og tørret klipfisk? Eller at opleve den imponerende udsigt over det vilde Atlanterhav ved Europas vestligste punkt? Eller måske få en god sludder med en portugiser? Så har du muligheden for at komme med på rundrejse i Portugal i selskab med en dansk rejseleder. Du kan læse mere om, hvilke oplevelser du har i vente på vores spændende rejser til Portugal her.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig. 

YouTube

Trustpilot