Firma – og grupperejser

Det her SKAL du smage i Andalusien – rejseleder Henrik Normanns favoritter

Andalusien er Spanien, når det er allerbedst. Rejseleder Henrik Normann kalder ligefrem Andalusien for ”det sande Spanien” – en titel, der er lige så befriende ubeskeden som andalusierne selv. For andalusierne er et stolt folkefærd, som værner om deres historiske arv og kultur og opfatter sig selv som værende indbegrebet af spanskhed. Vi tog en snak med Henrik om alt det, der gør Andalusien til et spændende rejsemål, og snakken kom hurtigt til at dreje sig om et særligt emne: det smagfulde andalusiske køkken! Vi inviterer dig derfor her med til at få en forsmag på alt det, der får dine næsebor til at dirre af fryd og mundvandet til at løbe løbsk, når turen går til Andalusien.

Henrik Normann tager dig med på en rejse gennem Andalusiens køkken

Henrik bor i spanske Andalusien og elsker at vise sit nye hjemland frem. På vores rundrejse Andalusien – et spansk eventyr viser han dig de største attraktioner i regionen – bl.a. broen over den 120 meter dybe kløft i Ronda, udsigt til Afrika fra den 450 meter høje The Rock i engelske Gibraltar, havnebyen Cadiz på den smalle landtange i Atlanterhavet, den berømte moské-katedral i Cordoba, sultanpaladset Alhambra i Granada og meget, meget mere… Men de store seværdigheder er kun den halve fornøjelse af rejsen – den anden halvdel står de kulinariske oplevelser for. Henrik fortæller:

”Olivenolie. Det er et gennemgående og heldigvis også utroligt velsmagende tema, der går igen på enhver andalusisk restaurant. Når du sætter dig til bords på en restaurant eller en café i Andalusien, står der altid en flaske ekstra jomfruolivenolie til fri afbenyttelse. Foruden at stege i olivenolie hælder spanierne nemlig den fine olie på alt, også på brød. Et let ristet brød, typisk flutes” (“barra de pan”) med frisk flået tomat og rigelig olivenolie er den foretrukne morgenmad på disse kanter. Hertil gerne en kop kaffe med mælk,” tilføjer Henrik.

Et typisk andalusisk landskab med oliventræer

Spanien er verdens største producent af olivenolie, og Andalusien står for halvdelen af denne produktion. Når Henrik tager dig med på en rejse til Andalusien, kan du derfor være sikker på at se olivenmarker så langt, som øjet rækker. Bogstaveligt talt! Det samme med vinmarker, som bidrager til områdets produktion af bl.a. sherry. Det er en drik, som de fleste måske styrer udenom:

”Ja, de fleste danskere forbinder nok sherry med gamle tanter og cerutter,” griner Henrik og fortsætter:

”Men sherry er meget andet end alt for sød hedvin. Verdens tørreste vin er faktisk også en sherry. Den hedder Sherry Fino og er meget velegnet til fisk og andre lettere retter. Faktisk findes der sherry i alle mellemtoner fra ekstremt tør til ekskremt sød. Alle sherryvine har dog tre fællestræk: Druesorterne, lagring efter solera-systemet og området i Andalusien, hvor druerne dyrkes og vinene fremstilles. Det gør de helt præcist i det vestlige Andalusien i ”sherry-trekanten” mellem byerne Puerto Santa Maria, Sanlucar de Barrameda og Jerez de la Frontera. Hvis vinen ikke er lavet her, må den ikke hedde sherry.”

Und dig selv at bestille en omgang tapas, når du er i Andalusien

Tapas er et begreb, som de fleste danskere efterhånden har stiftet bekendtskab med. I hele Spanien er tapas en tradition, men i Andalusien er det en livsstil, fortæller Henrik:

”De lokale sidder i timevis sammen med venner og familie på fortovsrestauranterne og lader den ene tapasret afløse den anden. Der er ingen vej udenom. Det bliver du også nødt til at prøve. Jeg kan anbefale lufttørret skinke (”jamón de bellota”), russisk salat (som i Andalusien er en kartoffelsalat med rejer), langtidsmodnede oste, oskehalestuvning (”rabo de toro”) og ”croquetas” med rejer eller skinke. Udvalget er uendeligt, så prøv dig frem.”

Når snakken går på det spanske køkken, kommer man heller ikke uden om paella. Risretten er verdensberømt og alfa og omega på en rundrejse i Andalusien. Den skal dog laves på den rigtige måde, og Henrik tilføjer med et smil: ”Og den rigtige måde kan spanierne så diskutere i timevis, hvad er. Men alle kan blive enige om, at der skal ægte safran i – ellers er det snyd.”

Malaga, Spanien - Risskov Rejser
Málaga er perfekt placeret ned til havet

På rundrejsen Andalusien – et spansk eventyr kommer du bl.a. til Málaga, som har hovedstadsstemning med masser af kulturliv og en overflod af restauranter og caféer. Desuden ligger stranden Malagueta i gåafstand fra det historiske centrum. Henrik anbefaler en strandtur med besøg på en af de mange strandbarer, hvor der steges fisk over trækul i gamle robåde:

”Den mest emblematiske ret i Malaga er et grillspyd med sardiner. Her på egnen siger man dog grill-sværd. Du skal altså bestille et ”espeto de sardinas” og en iskold fadøl. Når du har drysset lidt havsalt på sardinerne, er du klar til en traditionel og meget forfriskende kulinarisk oplevelse. Malaga har ansøgt UNESCO om at få retten  ”espeto de sardinas” på verdens kulturarvliste. Jeg krydser fingre,” griner Henrik.

Har du fået smag for mere Andalusien? Så klik på linket og læs mere om rundrejsen Andalusien – et spansk eventyr her. Du kan også få et overblik over alle vores rejser til Spanien

Du er også meget velkommen til at ringe til os på 70 22 66 00 eller sende en mail på verden@risskovrejser.dk, så får du fat i en af vores dygtige rejseeksperter.

YouTube

Trustpilot