Firma – og grupperejser
Smuk udsigt fra vandrerute i Europa

Smukke vandreruter i Europa du bare skal opleve!

Du skal ikke særlig langt væk fra Danmark, før der dukker bjergtagende landskaber op med dybe floddale, rislende vandløb, smukke bjergtinder og frodig natur. Alt sammen den perfekte kulisse for vandreferier. Europa er spækket med smukke vandreruter, som bare venter på at blive betrådt. Læs med her for at finde ud af hvilke europæiske lande, du skal tage til, næste gang du skal på vandretur.

Her får du et overblik over storslåede europæiske vandreruter:

  • Caminoen – en tur i pilgrimmenes fodspor i Spanien
  • Skønne vandreruter i Spaniens Andalusien 
  • Sentiero degli Dei – Gudernes Sti langs Amalfikysten i Italien
  • Via Francigena – Frankervejen i Italiens Toscana
  • Langs Donaus bredder i Østrig
  • Nationalpark Glen Coe i Skotland
  • Vandreruter langs Skotlands lochs

Spanien

Spanien indbyder i dén grad til, at du snører støvlerne og spænder tasken på ryggen. Landet har et væld af skønne vandremuligheder, men den absolut mest kendte må være pilgrimmenes rute, Caminoen.

Solnedgang over katedralen i Santiago de Compostela

Caminoen – en tur i pilgrimmenes fodspor

Den historiske Camino består faktisk ikke kun af én rute, men af et helt netværk af forskellige vandreruter i Europa, der alle ender i den spanske by Santiago de Compostela. Den mest kendte strækning er også den længste, nemlig Camino Francés på ca. 800 km. Turen starter i Frankrig og går tværs over Pyrenæerne til det nordlige Spanien og slutter ved den imponerende katedral i byen Santiago de Compostela, hvor det menes, at apostlen Jakob ligger begravet.

Caminoen betragtes som en af de vigtigste pilgrimsruter for kristne. I dag gås ruten dog langt fra kun af religiøse årsager, flere begiver sig ud på de lange kilometerstrækninger for at selvrealisere sig, prøve mentale og fysiske grænser af, eller for at nyde den smukke natur.

De færreste har tid til at vandre Caminoen fra ende til anden. Derfor udvælger mange en kortere del af strækningen. Det kan eksempelvis være Camino Portugues i Galicien, hvor du vandrer de sidste 115 km ad den portugisiske Camino. En rute, der både byder på charmerende historiske landsbyer og skøn natur med blandt andet grønne dale og eukalyptusskove. Ruten fører dig til pilgrimsfærdens slutmål i Santiago de Compostela, hvor du har mulighed for at opleve den ikoniske pilgrimsmesse.

Du kan læse mere om Camino Portugues.

Har du mod på en lidt længere strækning, kan du starte din vandreferie i Triacastela-provinsen Lugo. Herfra går du ca. 140 km gennem Galiciens smukke, kuperede landskaber, forbi små landsbykirker og flotte klostre og slutter i bedste pilgrimsstil i Santiago de Compostela.

Skønne vandreruter i Andalusien

Spanien som vandreland er meget andet end blot Caminoen. Tager du til Andalusien i det sydlige Spanien, finder du landets største nationalpark, bjergkæden Sierra Nevada. Om vinteren er nationalparken et skiparadis med stolelifter og tykke lag af knitrende sne, men om sommeren forvandles det til et område, der med sine mange bjergtoppe og små, hyggelige landsbyer indbyder til skønne dagsture på gåben.

Sørg endelig for at lægge vejen forbi La Alpujarra, når du skal lufte vandrestøvlerne. Området ligger billedskønt på Sierras Nevadas bjergskråninger og imponerer med alt fra blomstrende mandeltræer til dybe floddale, stejle kløfter og skæve klippeformationer. Her må du heller ikke snyde dig for byvandring gennem områdets små, hvidkalkede landsbyer med flade lertage og snørklede brostensbelagte gader. 

Byen Trevélez ligger i hjertet af Sierra Nevada og er med sine 1.476 meter over havoverfladen Spaniens højest beliggende landsby. Byen er kendt for sine smagfulde tørrede skinker, som hænger til tørre i den kølige bjergluft. Trænger du til at hvile de trætte fødder, er en frokostpause i Trevélez derfor ingen dum idé. Udover den appetitvækkende udsigt til skinker har du fra byen også et godt udsyn til det spanske fastlands højeste bjerg, The Mulhacén Peak på 3.478 meter, som det meste af året er dækket af et hvidt tæppe af sne. 

Du kan læse endnu mere om vandring i Andalusien.

Italien

Når du tænker på Italien, er det nok smuk renæssancearkitektur, smagfuld gastronomi og charmerende bygader, der dukker frem på nethinden. Men støvlelandet har også utallige imponerende landskaber, der gør Italien til en fremragende destination for vandreferier. 

Italien byder på vandreruter i alt fra høje bjergtoppe, til smukke kyststrækninger og historiske pilgrimsruter.

Udsigt over Amalfikysten fra Gudernes Sti

Sentiero degli Dei – Gudernes Sti

Du undrer dig sikkert over navnet til denne vandrerute – stien har fået sit navn, da den er placeret mellem himlen og havet. Vandreruten efterlader dig med intet mindre end en betagende oplevelse – et rent naturparadis.

Stien var i gamle dage en af de eneste muligheder for at komme til byerne, der ligger langs Amalfikysten, udover fra vandsiden. I dag er der hugget veje langs kysten, så det også er muligt at komme frem til byerne på anden vis.

Gudernes Sti er en af Italiens mest berømte vandreruter – hvilket ikke er uden grund. Stien lever op til dens unikke navn med det betagende landskab og den gudesmukke udsigt over Amalfikysten. Vandreruten starter i byen Bomerano og går igennem et smukt, stenrigt landskab, hvor du bliver mødt af næsten uberørt natur i form af skyggefulde egetræsskove, skønne jordbærtræer og en krydret duft af lyng og rosmarin – kun afbrudt af spektakulære klipper.

Den ca. 8 kilometer lange vandring ender i den fortryllende kystby Positano. Byen anses for at være den vigtigste på kyststrækningen, bortset fra Amalfi. Mest af alt ligner Positano et meget smukt maleri med sine farverige huse, der nærmest hænger på klippeskråningerne med den storslåede udsigt ud over Middelhavet.

Udsigt fra Frankervejen over det toscanske landskab

Via Francigena – Frankervejen

Via Francigena bliver på dansk kaldt Frankervejen. Vandreruten er en pilgrimsrute og var i middelalderen en af de mest betydningsfulde rejsedestinationer for pilgrimme.

Ruten strækker sig fra Canterbury i det sydlige England, ned gennem Frankrig, for derefter at begive sig ind i Italien med endedestination i Rom – en tur på hele 1.800 kilometer. Vandreruten er dog delt op i etaper, hvilket gør den noget mere spiselig.

På Frankervejen vil du opleve naturskønne områder – forestil dig de vidtstrakte grønne marker i Toscana, der er udsmykket med cypresser, små grusveje, olivenplantager og vinmarker, så langt øjet rækker. 

Ud over endeløse smukke naturoplevelser vil du undervejs møde kultur og historie bestående af levn fra romertiden samt forladte middelalderbyer tronende på bakketoppe med en fremragende udsigt ud over landskabet.

På vejen mod Rom vil du møde udsigten til Monteriggioni-slottet, som står majestætisk på en bakketop i det toscanske landskab. Det italienske flag vajer flot på toppen af slottets tårne, der bliver tydeligere, jo mere du nærmer dig.

Via Francigena var i gamle dage den rute, der forbandt Nordeuropa med Rom – hvilket i dag har ført til, at det er blevet til en uforglemmelig vandrerute i fodsporene af fortidens pilgrimsrejsende.

Østrig

Østrig har et væld af forskellige vandreruter, du kan begive dig ud på. Fælles for dem alle er, at det er et helt fantastisk sted at vandre og opleve de smukke bjerge, der så flot tårner sig op i horisonten.

Wachau-dalen med udsigt over Donau

Langs Donaus bredder

En fantastisk blanding af natur, kultur og historie får du på en vandretur langs Donau. Floden Donau er en af de mest betydningsfulde handelsruter i Europa og går igennem intet mindre end ti lande. 

Vandreruten, der strækker sig langs floden og igennem Wachau-dalen i Østrig, er en af de smukkeste, hvis du skal opleve Donau. Wachau-dalen er på UNESCOs verdensarvliste – hvilket bestemt ikke er uden grund. Igennem dalen vil du blive mødt af bakketoppe, en aroma af velduftende frugtplantager og vinmarker, der bevæger sig langs det bølgende landskab. På ruten kommer du også igennem hyggelige landsbyer og forbi gamle slotte, fæstninger og ruiner.

Mærk stemningen i landsbyerne, lyt til naturen med fuglenes kvidren og vandet, der fosser gennem floden, alt imens du har vandreskoene og rygsækken på og suger hele oplevelsen til dig.

Skotland

Skotland er et paradis for vandreentuasiaster. Det skotske højland byder på et storslået natursceneri med kilometervis af barske hedelandskaber, åbne vidder og spejlblanke søer. Alt sammen noget, der opleves allerbedst på gåben. Det gode ved Skotland er, at landet er så lille, at du kan nå at opleve mange af dets naturseværdigheder uden nødvendigvis at skulle sætte flere uger af til vandring.

Skønne grønne dale mellem Glen Coes bjerge

Nationalparken Glen Coe

En af Skotlands smukkeste nationalparker er Glen Coe, som ligger i Fort William, der også har fået tilnavnet “UK’s outdoor hovedstad”. Og det er ikke mærkeligt, for parken kan fremvise alt fra grønne dale, stejle bjergsider til brusende vandfald, der udgør en perfekt kulisse for de vandreglade. Nationalparken har så mange vandreruter, at det kan være svært at vælge. 

Et bud på en flot vandrerute er den nemme cirkulære vandrerute ”Two Lairigs”, som går forbi hjertet af Glen Coes flotteste bjergtoppe. Her kommer du gennem hele to bjergpas, nemlig Glen Coe og Glen Etive. På denne rute kan du være heldig at se store flokke med hundredvis af rådyr, der fredeligt græsser. Rutens højeste punkt findes i 489 meters højde, og herfra er der en dramatisk udsigt over de grønne højdedrag. På en klar dag kan du endda få et glimt af søen Loch Etive.

Skyerne spejler sig i Loch Affrich

Vandreruter langs Skotlands lochs

Netop lochs, eller søer som vi kalder det på dansk, er karakteristiske for Skotland. I landet finder du tusindvis af ferskvands- og saltvandssøer blandt andet Loch Affric og Loch Ness, hvoraf du sikkert har hørt om sidstnævnte. Begge søer er populære vandredestinationer, da de er omgivet af et råt, vildt naturlandskab. 

Loch Affric ligger i det vestlige højland og betegnes som en af de smukkeste ruter i Skotland. Ruten fører dig gennem birke- og fyrreskov og åbner sig op til et imponerende landskab med bjergsider, der troner op i kulissen. En absolut beundringsværdig naturoplevelse.

Loch Ness er heller ingen undtagelse. Her stimler folk sammen i håbet om at spotte det sagnomspundne Loch Ness-uhyre fra søens mørke dyb. Du kan komme helt tæt på Loch Ness’ mystik på vandreruten Loch Ness 360 grader. En rute på knap 130 km, der tager dig med hele vejen rundt om søen og fører dig gennem højtliggende skovstier, imponerende bjergtoppe og Great Glen. Sidstnævnte er en naturlig brudlinje, der opdeler Skotland fra kyst til kyst og danner en lang dal, hvoraf det meste er fyldt med vand. Netop det har dannet områdets lange lochs, blandt andet Loch Ness, som er Skotlands næststørste sø og indeholder mere ferskvand end alle søerne i England og Wales tilsammen. Al den smukke natur kan dog sagtens opleves på langt færre kilometerstrækninger. Hvis du kører rundt om søen, er det muligt at stoppe ind ved vandrestier, der indbyder til dejlige og mere overkommelige dagsture i det naturskønne område. 

Find din næste vandreferie i Europa

Har du fået lyst til at kridte vandreskoene og begive dig ud på Europas ikoniske vandreruter? Så se vores udvalg af oplevelsesrige vandreferier i Europa. På alle vandreferierne er du i selskab af en kyndig dansk rejseleder, der sikrer dig de allerstørste oplevelser på turen og et godt indblik i rejsemålet – både kulturelt, kulinarisk og historisk og selvfølgelig som førende vandredestination.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.

YouTube

Trustpilot