Firma – og grupperejser

Streetfood i Vietnam – når mad er mere end et måltid

Rumler din mave efter den velduftende streetfood, når du rejser i Asien? Næsen og øjnene fanger uundgåeligt den autentiske madbod, hvor hippe rejsende, formelle forretningsfolk og lokale handlende snupper et måltid i farten. Men er du lidt i tvivl om, hvad du kaster dig ud i? Hvad er streetfood egentlig? Hvorfor vælge streetfood på rejsen? Hvor finder du gadekøkkenerne? Hvilken betydning har de for de asiatiske lande? Og hvordan begiver du dig bedst ud i de kulinariske oplevelser som nybegynder?

Læs med her og få svar på dine spørgsmål, når rejseleder og uddannet kok Torben Folkmann fortæller om den vietnamesiske gademad.

Streetfood – mere end et måltid

Som arme, der omfavner et elsket barn, omfavner den lille streetfood-bod de spisende. Og det er uanset, om klokken er seks om morgenen, og gadens orkester af biler og motorcykler tager fat på ouverturen til dagens buldrende symfoni, eller når den samme tsunami af metal og mennesker vender tilbage sidst på dagen. De skyller som bølger tilbage til familien, fællesskabet, forældre og forfædre, søstre og brødre, kærligheden og nærværet, hos hinanden.

Midt i det svimlende landskab af bygninger, asfalt og motorcykler ligger gadekøkkener og boder som oaser. På en rejse til Vietnam må du ikke snyde dig selv for at smage gadekøkkenernes fortræffeligheder, som landet er særligt kendt for. Her frister banh mi, pho-suppe, xoi bap, banh cuon og mangosalat med tørret kød. og der langes retter over disken i omtrent samme tempo som trafikken på den anden side af kantstenen – lokal, sansepirrende gademad af ypperste karat.

Hvad er streetfood?

Streetfood er “hurtig mad”, men på ingen måde fastfood. Forskellen på gadekøkkenet og den industrielle fastfood er stor, cirka lige så stor som forskellen på Jaka Bov og lufttørret parmaskinke.

Gadekøkkenerne er præget af variation og forskellighed i udbud af retter og brug af råvarer, som atter tilberedes med forskellige tilberedningsteknikker. Maden er hjemmelavet, familiær og tro mod lokale gastronomiske traditioner. Råvarerne er friske og sæsonbestemte og for de flestes vedkommende indkøbt hos lokale producenter og leverandører. Ejerne er oftest enten individuelle eller familier. Og markedsføringen er primært omkostningsfri, da den foregår via mund til mund-metoden. Sidst, men ikke mindst, forbliver det økonomiske overskud i lokalområdet.

Hvorfor vælge streetfood?

Stemningen er så aldeles intens og vidunderlig. Grillrøg, dufte, dampende fade og skåle, sprællende fisk og friskslagtede kyllinger, spændstige krydderurter og de smukkeste grønsager. Gigantiske baljer med lige så gigantiske mængder af ris, smørbløde blæksprutter og silkebløde glinsende risnudler. Stemmer, smil, latter og koncentreret spisning. Måltidernes fællesskab er det kærlige omkvæd i den universelle fællessang om madens betydning for krop og sjæl. Streetfood er gademad og folkets mad. Her er lykken, at det handler om mennesker, mad og mæthed.

Hvilken betydning har gademaden i Asien?

Gadekøkkenerne er billige spisesteder og har derfor været med til at sikre mad og næring til mennesker i en økonomisk svær situation. Dette gælder både for leverandører og aftagere af maden. Men gadekøkkenerne har også medvirket til at opretholde faste holdepunkter, hvor måltidet og det sociale samvær smelter smukt sammen. Studier viser, at gadekøkkener i århundreder har spillet en væsentlig rolle i fødevareleverancer til befolkningen, især i storbyer. Men streetfood spiller også en afgørende rolle i beskæftigelsen af mennesker, især kvinder.

Gademadens betydning og funktion er lige så forskellig som de mennesker, der indtager den. Det eneste den og vi har til fælles er forskellighed.

Gademaden betyder ét for skoleelever på vej til skole, noget andet for de mange, som befolker storbyernes kontorer, og noget tredje for arbejderne på byens fabrikker og byggerier. Og gademadens betydning for disse er uendeligt fjern fra den betydning maden har for den stadigt stigende vrimmel af turister og besøgende i metropoler og storbyer.

Hvor finder du gadekøkkenerne?

Streetfood findes i alt fra de mindste, smukke landsbyer til de største, mest pulserende og intense metropoler verden over. En logisk konsekvens af gademadens forskellige betydninger og funktion er naturligvis, at de enkelte gadekøkkeners beliggenhed er forskellig. Men oftest befinder de sig i travle, offentlige rum: fortove, vejsider, stræder, ved markedspladser, ved skoler, bus- og togstationer, på strande, parker og i større byggerier og virksomheders nærhed. Altså der, hvor mennesker kommer vrimlende, som sneflokke kommer trimlende.

Hvordan opleves den lokale madkultur med streetfood?

Global ensartethed eller kulturel mangfoldighed? Gadekøkkener er en værdifuld formidler af madkultur. Her får man indblik i de lokale råvarer og tilberedningsteknikker. Og på gadekøkkenernes menu er derfor retter, der bærer på en lokal identitet og madhistorie. Et uvurderligt “bibliotek”, der bør passes rigtigt godt på.

Har du fået appetit på en rejse til smagfulde Asien?

Hvad end sulten kalder på vietnamesiske forårsruller, kinesiske dumplings eller en spicy indisk karryret, så finder du en rejse hos os, der tilfredsstiller sulten. Vi har rundrejser med dansk rejseleder til hele 11 lande i Asien, der lokker med hver sin spændende madkultur. 

Find din rundrejse med dansk rejseleder til Asien her.

Du er også altid velkommen til at kontakte os på 70 22 66 00 eller verden@risskovrejser.dk, så hjælper vores dygtige rejseeksperter dig med at finde den helt rigtige rejse til dig.

YouTube

Trustpilot