Firma – og grupperejser

TOP 5: Her er de 5 bedste oplevelser i Jordan

Jordan er et land, der byder på utallige oplevelser. Lige fra storslåde Petra til den imponerende Wadi Rum-ørken. Gemt mellem Det Døde Hav i nord og Det Røde Hav i syd. En rejse til Jordan er en oplevelse, du aldrig glemmer.

Læs med og få en liste over de 5 bedste oplevelser, du ikke må gå glip af i Jordan.

Solnedgang over Wadi Rum-ørknen

1. Petra – Et af verdens 7 vidundere

Gemt langt væk mellem smukke røde sandstensklipper findes Petra – et af verdens 7 vidundere.

Ude midt i Jordans øde ørken finder du Petra. Ruinerne af en oldtidsby, som er hugget ind i de kæmpe røde sandstenklipper. Det er en oplevelse, du ikke må gå glip af.

Når du besøger Petra, er det første, der møder dig ørkenens røde sand, hvorfra store klippemassiver tårner mægtigt mod himlen. Men gemt bag de tilsyneladende uinviterende og ufremkommelige klipper venter et imponerende syn. Du bevæger dig langs den smalle vej gennem kløften ”El Siq, hvor de 200 meter høje røde sandstensklipper skaber en hemmelig passage gennem landskabet. Ved kløftens ende finder du det fantastiske syn af det berømte skatkammer Al-Khazne.

Skatkammerets formål er stadig et mysterie i dag. Nogle arkæologer mener, at det har været et tempel, mens andre tror, det har været brugt til at opbevare vigtige dokumenter for datidens civilisation. Dog har nye udgravninger fundet forskellige grave under skatkammeret hvorfor en nyere teori er, at det mægtige skatkammer måske snarere har været en gravplads og et sidste farvel med denne verden.

Historien om Petras oprindelse kan spores mange år tilbage i tiden. Byen blev først grundlagt af det nomadiske folk nabatæerne, som levede i området for 2.500 år siden. Byen levede og udviklede sig godt gennem handel, grundet dens strategiske lokation på Silkevejen mellem Rom og Kina.

Petras storhedstid varede indtil 300-tallet, hvor handlen på Silkevejen begyndte at blive overtaget af skibshandel frem for karavanehandel gennem ørkenen. Derudover blev området ramt af et voldsomt jordskæld i år 363, som ødelagde store dele af byen. Derefter mistede Petra sin betydning og rigdom gennem de næste par hundrede år. I midten af 600-tallet var Petra forladt og glemt af omverdenen.   

Efter at have været glemt af verden i mange år blev Petra genopdaget i 1812 af den schweiziske eventyrer Johann Burckhardt. Og den glemte oldtidsbyen er siden da blevet kendt af hele verden. Petra er nu udnævnt til et verdens 7 vidundere.  

Skatkammeret Al-Khazne i Petra

2. Flyd i Det Døde Hav

Det er faktisk næsten umuligt at svømme i Det Døde Hav. I stedet vil du opleve, at du flyder på overfladen, en helt fantastisk og underlig oplevelse.

Det Døde Hav ligger 430 meter under havets overflade. Dette gør det til verdens lavestliggende område på Jorden. På trods af at det bliver kaldt for et hav, så er det faktisk en sø. Det Døde Hav strækker sig 67 kilometer langs grænsen mellem Jordan of Israel. 

Det, der gør Det Døde Hav så specialt, er den store mænge af salt i søen. Saltindholdet er nemlig næsten 9 gange større end i havet. Det høje saltindhold er faktisk hele grunden til, at du flyder i Det Døde Hav.

Det høje saltindhold også årsagen til søens navn. Grundet det høje saltindhold er der er nemlig ingen planter eller dyr, som kan lave i vandet. Derfor har søen fået navnet Det Døde Hav.

Solopgang ved Det Døde Hav

3.Oldtidsbyen Jerash

Når du besøger oldtidsbyen Jerash, vil du blive imponeret over de store ruiner af de gamle romerske bygninger. Ruinerne i Jerash er nemlig nogle af de bedst bevarede romerske bygninger i hele verden. Jerash giver dig derfor et rigtig godt indblik i, hvordan bygningerne har set ud i deres storhedstid tilbage i år 300 f.Kr.

Byen skabte sin rigdom gennem karavanehandelen i området, hvor Jerash var en vigtig handelsstation på Silkevejen mellem Kina og Romeriget. Dog ændrede tiderne sig i løbet af 300-tallet. Her begyndte karavanehandlen at blive erstattet af skibshandel. Det betød, at Jerash begyndte at miste sin betydning, hvorfor byen blev forladt igennem de næste par hundrede år.

I 1806 blev en lille del af byen genopdaget, men det var først i 1925, den blev udgravet. Her blev man overrasket over, hvor velbevaret byen stadig var. Dette skyldes, at byen var blevet begravet i sand, som havde beskyttet ruinerne.

Ruinerne af romerbyen Jerash

4. Smag klassiske arabiske retter

Jordans køkken er fyldt med lækre madretter, som kan være svære at finde hjemme. Her er nogle af de retter, du bliver nødt til at smage, når du rejser til Jordan.

Mansaf

Jordans nationalret, Mansaf, består af ris serveret på et tyndt lag brød. Dertil bliver der tilføjet lam og en sovs lavet på yogurt. Lammekødet starter med at blive kogt for sig selv, derefter bliver det lagt i yoghurtsovsen, og så koges det færdigt sammen.

Retten bliver serveret på et stort fad, som alle spisende tager af. Normalt spises retten med hænderne, men det er også i orden at spise med en ske.

Jordans nationalret, Mansaf

Maqluba

Maqluba består af ris og kylling eller andet kød, der bliver kogt i en gryde sammen med forskellige krydderier. Efter retten er blevet kogt, bliver der tilføjet persille sammen med forskellige nødder.

Det er oftest en ret, jordanerne laver i deres private hjem, men du kan heldigvis også finde retten i mange restauranter i Jordan.

Klassisk ret fra Jordan, Maqluba

Fladbrød

Til stort set alle de retter, du bestiller i Jordan, vil der blive serveret friskbagt brød til. Det nybagte brød smager fantastisk og bliver oftest benyttet til at spise det dyppelse, som bliver serveret til retten, f. eks. hummus.

Mellemøstligt fladbrød

5. Wadi Rum-ørknen

I den sydlige del af Jordan findes den helt utrolige ørken Wadi Rum. Når du står ude midt i den øde ørken, vil du se imponerende lodrette klipper i flotte røde farver. Klipperne er blevet eroderet af vejret igennem millioner af år, og nogle af dem kan være op til 1.000 meter høje.

Det imponerende ørkenlandskab har tiltrukket meget interesse fra filmverdenen, hvor mange film er blevet optaget her. Wadi Rum blev først opdaget af filmverdenen, da filmen ”Lawrence of Arabia” blev filmet her i 1926. Sidenhen har den smukke ørken været med i mange store film som Star Wars, Aladdin og The Martian.

Den bedste måde at opleve Wadi Rum på er ved en jeeptur igennem det øde ørkenlandskab. Når du kører i jeepen, kommer du nemlig til at opleve så meget som muligt af den fantastiske Wadi Rum-ørken.

Wadi Rum-ørknenens røde sanddyner

Skal du opleve imponerende Jordan?

Jordan er et land fyldt med fantastiske oplevelser, ældgammel historie, velbevarede ruiner og uforglemmelig natur. Hvis du er nysgerrig på at opleve Jordan med egne øjene, kan du tage med på et ørkeneventyr til Jordan med en af vores dygtige rejseledere. Se vores rejse til Jordan her.

Du er også altid velkommen til at ringe til en af vores dygtige rejseeksperter på 70 22 66 00 eller kontakte os på verden@risskovrejser.dk. Vi glæder os til at høre fra dig.  

YouTube

Trustpilot