Firma – og grupperejser

“Montagna” – vulkanen Etna

I dette blogindlæg giver vi ordet til vores garvede rejseleder Torben Folkmann, der har været rejseleder hos os i mere end ti år. Torben har forelsket sig i Italien, og han er en utroligt vellidt rejseleder, der altid er positiv og i godt humør, og gør meget for at sikre, at rejsen bliver rig på oplevelser.

God fornøjelse med at læse Torbens beskrivelse af vulkanen Etna på Sicilien.

Der er oplevelser, som ikke kan beskrives, uanset om man skriver eller fortæller om dem, eller for den sags skyld viser utallige billeder. De skal blot opleves, i al deres enestående storhed og er ofte i kategorien en oplevelse for livet – et ubestridt ”must see”.

En af de ypperste af slagsen på Sicilien er det smukke bjerg vulkanen Etna, som kan oversættes til ”brændende”. Ordet vulkan stammer fra Vulcanus, den romerske gud for ild.

Etna er oprindeligt skabt af to vulkaner og er mildest talt ikke et nyt modefænomen. Den første vulkan blev dannet for ca. 500.000 år siden af sandsynligvis flere forskellige vulkanske aktiviteter over og under vandet. Oprindeligt var der en stor bugt, hvor vulkanen er nu, og den anden skabelse fandt sted for ca. 35.000 år siden.

Beliggende på et ”sår”, hvor den afrikanske og europæiske jordplade mødes i varme, voldsomme og heftige favntag og skaber brudlinjer i undergrunden. Afrika skubbes bogstaveligt talt ind under Europa med ca. 2 cm om året, og så har vi balladen – vulkanudbrud og jordskælv.

Europas største vulkan og Italiens femtehøjeste bjerg på 3.323-3.350 svimlende og betagende meter – højden kan variere med få meter pga. udbruddene.

Den står solidt og trygt på Sicilien – også kaldet Trinacria – smukke østlige hjørne og fra 1987 blev den erklæret nationalpark og inddelt i 4 zoner, som dækker ikke mindre end 1.190 smukke og fascinerende kvadratkilometer.

Ad snoede veje går det opad, opad, opad mod toppen igennem små og større landsbyer, og undervejs passerer man igennem varierede zoner med forskellige former for vegetation. Først er der klassisk middelhavsvegetation og fristende plantager med citron- og appelsintræer og oliven, så et bælte som bla. byder på vinstokke, og efterfølgende er det et skovbælte med eg, birk, pinje og utallige kastanjetræer og sidst, men ikke mindst, byder de sidste meter fra 1.900 m mod toppen på “månelandskab”, hvor der stort set ikke en blomst eller et træ at se.

Vel ankommet til parkeringsområdet ved Silvestri-kraterne i 1.981 m. højde går det igen opad, opad, opad. Med svævebane til ca. 2.500 m. højde og så videre igen opad  til svimlende 2.920 meters højde og lige så svimlende og bjergtagende nærhed – blot ca. 400-550 m – fra vulkanens top, en helt og aldeles fantastisk og storslået oplevelse. Her tager erfarne og rutinerede naturguider imod og viser rundt på en del af vulkanen – et besøg som er ubetinget afhængig af vulkanens aktuelle status og humør.   

Sicilianerne kalder vulkanen ”Montagna”, et hunkønsord som dækker over, at det for dem simpelthen er ”bjerget” eller ”nostra signora” – vores frue. Sidstnævnte udtrykker både et kærlighedsforhold og et ”mor-barn”-forhold til vulkanen, at den simpelthen er en siciliansk ”mama”, som giver dem mad og økonomisk sikkerhed, men også i ny og næ opdrager sine børn for at skabe respekt om sig med større og mindre udbrud.  Vulkanen er også blevet kaldt ”Mongibello”, det smukke bjerg fra den tid, hvor araberne var på øen, udledt af ordet ”gibel” som betød bjerg.

Magmaen inde i vulkanen – lava uden for vulkanen – flyder med 10-30 km/t. Hvid røg er vanddampe og gasser og fortæller, at der ingen fare er på færde – sort røg, så er der udbrud af lava på vej! Lidt lige som pavevalget!

Et udbrud er altid spektakulært at opleve – især om natten, hvor lavaen gløder. Udbruddet kan stå på i flere dage med forløbere som drøn og rumlen fra vulkanen, men især små rystelser i undergrunden. Rystelser som ikke kan mærkes, men udelukkende registreres af Catanias Vulkanobservatorium mange målestationer, som nøje overvåger vulkanen døgnet rundt.

Udbrud er oftest ”kaskader” af lava fra kraterne og sidekraterne, og lava som løber i store fede strømme ned af bjerget. Lavaen flyder ned af vulkanen i et langsomt tempo, som er bestemt af hvilken sammensætning, lavaen har i det aktuelle udbrud, noget lava løber altså langsomt og anden lava hurtigere.

Vulkanen Etna Sicilien

Der er flere muligheder for at besøge ”damen”, hvor sydsiden er det mest brugte. Et besøg kan byde på flere niveauer af spektakulære oplevelser: Området ved Rifugio Sapienza hvor Silvestri-kraterne kan opleves, og der er utallige boder, spisemuligheder osv. Det er også her, Funivia dell Etna kører op til niveau 1, hvor man kan få storslåede oplevelser af vulkanen, både undervejs op, men også i området ved endestationen. Endeligt er der den ultimative oplevelse: med terrænkørende små busser og rutinerede vulkanguider kan du nå op til ca. 400-500 m. fra hovedkrateret.

Vi er i kategorien ”en oplevelse for livet”, som man ikke må være foruden. Et storslået, smukt og stærkt argument for at tage til Sicilien – og hver en euro værd !     

Oplev vulkanen Etna på vores rundrejse til Sicilien – Middelhavets skatkammer, hvor Torben Folkmann selvfølgelig er rejseleder. 

YouTube

Trustpilot