Ring til os 70 22 66 00

På grund af den nuværende situation i Iran har vi indstillet salget af rejser til landet. 

En rejse til Iran er en rejse gennem tiden til det gamle Persien og dette mægtige riges stolte og magtfulde kultur. Iran er en sand guldgrube af seværdigheder, for her i ”civilisationens vugge” blev der afsat imponerende kulturelle, arkitektoniske, videnskabelige og religiøse aftryk for eftertiden. Denne prægtige fortid som mægtigt storrige føles nærværende, for mange UNESCO-fredede bygninger og områder er velbevarede og vidner om rigets forhenværende mægtige rigdomme.

Ind under fordommene

Mange danskere har en holdning til Iran – ofte uden selv at have besøgt landet. De fleste har nok et ikke helt rosenrødt billede af Iran, som i 1979 etablerede et præstestyre, og gennem medierne er det sjældent solstrålehistorier, vi hører. Det er ærgerligt, for Iran har så meget mere at byde på, når blot man begiver sig ind under fordommene. Det iranske folk er utroligt gæstfri og ivrig efter at vise landet frem, og det gør det til en ren fornøjelse at tage på rundrejse i Iran.

Multietniske Iran

Iran deler grænser med Armenien, Aserbajdsjan og Turkmenistan mod nord, Irak og Tyrkiet mod vest og Afghanistan og Pakistan mod øst. De mange tilstødende lande spejler sig i landets befolkning, som består af mange forskellige territorialt baserede etniske grupper. Selv om langt de fleste iranere er muslimer, er jødedom, kristendom og zoroastrisme officielt anerkendte religioner, og sidstnævnte er særligt interessant på en rejse til Iran. Zoroastrisme er den første kendte monoteistiske (én-gudede) religion i verden, og i hele landet kan du stifte bekendtskab med den, f.eks. i Yazd i det centrale Iran, hvor ildtempler og “Stilhedens tårne” stadig kan besøges den dag i dag.

Isfahan på Silkevejen

Isfahan var engang et vigtigt stop på Silkevejen, og i 1500-tallet udnævnte shah Abbad byen til sin hovedstad. I den gamle bydel ligger den UNESCO-fredede Naqsh-e Jahan-plads, som er flankeret af nogle af landets vigtigste og smukkeste monumenter.

Chahar Bagh-avenuen er den mest berømte avenue i Iran, er seks kilometer lang og her finder man de to smukke paladser Hasht Behesht og Chehel Soutun. Hasht Behesht er rigt udsmykket med klassiske persiske motiver, og Chehel Sotoun er i dag på UNESCOs verdensarvsliste. Begge paladser er et must for den tilrejsende til Isfahan.

I 1600-tallet blev en del armenere fragtet til Isfahan for at opbygge den nye hovedstad. I dag bor mange armenske efterkommere stadig i det armenske kvarter, og den rigt fresko-udsmykkede Vank-katedral er stadig i brug som kirke. På en rejse til Isfahan må du heller ikke gå glip af den berømte basar, hvor alt mellem himmel og jord kan opdrives.

Prægtige Pasargardae og Persepolis

Irans historie er lang og begivenhedsrig, og området har været underlagt mange forskellige herskere gennem tiden. Kong Kyros erobrede i midten af 500-tallet f.Kr. Mederriget og forvandlede det til perserriget og spiller derfor en vigtig rolle i Irans historie. I Pasargardae finder du den mægtige kong Kyros’ gravmæle.

Persepolis er på mange måder det vigtigste levn fra det tidligere perserrige. Byen har dengang været respektindgydende for tilrejsende, og det er stadig muligt at få en fornemmelse af byens størrelse og betydning for befolkningen.

Fortid og nutid i Teheran

Teheran er Irans hovedstad. I Teheran findes der udgravninger af bopladser, som er mere end 8.000 år gamle, men først efter det 13. århundrede begyndte byen at ændre status fra landsby til reel by. I midten af 1900-tallet blev flere af de gamle paladser revet ned, fordi shahen ikke mente, at de ældgamle bygninger passede ind i en moderne storby. Mange af de gamle bygninger fik dog lov at overleve, og i dag kan man f.eks. stadig besøge det overdådige Golestan-palads.

Nedenfor kan du læse om vores helt nye rundrejse til magiske Iran.

Alle rejser

Alt det praktiske

 • Praktisk information ved bestilling af rejse

  På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

  Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

  Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

 • Inden du rejser til Iran

  Pas og visum

  Pas skal være gyldigt mindst 6 måneder ud over rejsens varighed. Opbevar altid passet et sikkert sted på rejsen. Det anbefales desuden, at du altid har en kopi af dit pas med dig – enten i papirform eller på telefonen.

  Danske statsborgere har visumpligt i Iran. Risskov Rejser sørger for at søge visummet for dig. Det koster 650 kr.

  Du kan ikke rejse ind i Iran, hvis du har israelske stempler i dit pas eller stempler fra grænseovergange til Israel.

  For yderligere information se www.um.dk’s hjemmeside her.

  Toldregler

  De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

  Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler o.l.) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

  Rejseforsikring

  På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Krav til fysisk formåen

  Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

  Valuta og kreditkort

  Den iranske valuta hedder rial (IRR) og toman (hvor 1 toman svarer til 10 rialer).

  Det er ikke muligt at bruge udenlandske kreditkort i Iran, hvorfor man skal medbringe enten Euro eller amerikanske dollars

  Lommepenge

  Da man ikke kan hæve penge i Iran med udenlandske kreditkort, er man nødt til at medbringe kontanter, enten Euro eller USD.
  Men hvor meget skal man medbringe ?
  Alle måltider er inkluderet, så det I skal betale for er drikkevarer og eventuelle souvenirs.
  Til køb af vand, drikkevarer på restaurant samt te og kaffe vil vi anbefale, at man medbringer 10-15 USD pr. dag.
  Souvenirs kan koste fra 1 USD op til flere tusind. Hvis man afsætter et par hundrede USD til souvenirs kan man gøre nogle gode køb. Et persisk tæppe koster fra 1500,- USD og op.
  Man er 10 dage i Iran, så hvis I medbringer 500 USD har I nok kontanter med til drikkevarer og indkøb. Det vigtigste er, at I har kontanter nok med.

  Det kan være en god ide at medbringe 1000 USD, så man ikke står i en situation uden kontanter.

  Alkohol

  Det er strengt ulovligt at medbringe alkohol til Iran – det kan medføre afvisning ved grænsen, hvis man medbringer det.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Iran er 2,5 timer foran i forhold til Danmark. Iran skifter også mellem normal- og sommertid, dog på andre tidspunkter end Danmark. Den 22. marts sættes urene i Iran frem med 1 time og tilbage igen den 22. september. Det betyder, at der mellem 22. september og dansk normaltid vil være 1,5 times tidsforskel, mens der mellem 22. marts og dansk sommertid vil være 3,5 times tidsforskel.

  Transport

  Busserne i Iran har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden. Det samme gælder på togrejser.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oven i prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 amerikansk dollar pr. nat pr. rejsedeltager). På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Hoteller

  Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Benyt sikkerhedsboks på værelset, eller få opbevaret værdigenstande i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, hvor beløbet refunderes, når man afleverer den igen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Iran. Hold værdigenstande tæt til kroppen, og gå ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Iran bruger 230 volt. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & Wi-Fi

  Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

  Mad og drikke

  Irans madkultur har mange fællestræk med de omkringliggende arabiske landes. Landets jordbundsforhold er generelt ugunstige til dyrkning af fødevarer, så mange råvarer importeres. Iran er kendt for sine glimrende risretter og bruger, modsat flere af dets nabolande, mange grøntsager, frugter og krydderurter. Ofte består en salat blot af en blanding af flere forskellige finthakkede og velduftende krydderurter. Mange udskæringer og farskød serveres i en velkrydret sauce. Prøv f.eks. en koresht med kylling i citron- og valnøddesauce eller lam i granatæblesauce med karamelliseret pilaf.

  Det frarådes at drikke vand fra hanen, og isterninger skal man også undgå. Vand på flaske kan købes mange steder. Tjek, at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

  Rygning

  Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 • Gode råd

  Bagage

  Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

  Bemærk, at der om aftenen kan være markant køligere. Medbring derfor en jakke.

  En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

  Møde med en anden kultur

  Det er vigtigt, at både kvinder og mænd klæder sig passende på besøg i Iran. Kvinder skal altid, når de færdes uden for deres hotelværelse, tildække håret med et tørklæde eller et sjal, som også dækker nakke og hals. Hårnåle kan være et godt redskab til at holde tørklædet fast. Kvinder skal bære lange ærmer, og tøjet må ikke være stramtsiddende. Bukser er acceptable, hvis de er lange og akkompagneres af en lang, løs bluse eller kjole. Restriktionerne for mænds påklædning er mere enkle: Undgå kortærmede skjorter, t-shirts og shorts. Slips er en sjælden og ikke altid velset beklædningsdel. Jeans bruges af både mænd og kvinder.

  Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller de lokale. Spørg også, inden du tager billeder af lokale.

  Idéer til indkøb

  Hvis du køber tæpper eller antikviteter, er det vigtigt at få et certifikat på købet. Det fås der, hvor du køber varen. Gamle eller dyre tæpper (f.eks. af dyre materialer) vil ofte være svære at føre ud af landet. Krydderier – især safran – er et godt køb i Iran.

 • Fakta

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Teheran med 8,8 mio. indbyggere (metropolområde 13,8 mio. indbyggere).
  • Befolkning: 83 mio. indbyggere.
  • Sprog: Officielt persisk, men der tales også bl.a. azeri-tyrkisk, tyrkiske dialekter og kurdisk.
  • Religion: Shiamuslimer 90-95 % og sunnimuslimer 5-10 %.
  • Areal: 648.195 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Klima: Irans klima er hovedsageligt tørt eller halvtørt, men langs kysten til det Kaspiske hav er det subtropisk. Iran har varme somre og kolde vintre.

Trustpilot