Firma – og grupperejser

Rundt i Cuba

TURFORSLAG PÅ 9 DAGE

En rejse på Cuba er først og fremmest et møde med livsglæde og smittende salsarytmer, og overalt bliver du mødt med smil og venlighed. Selv om Cuba har åbnet døren til den store verden, så er alt næsten ved det gamle, og I kan stadig nå at opleve et land, hvor tiden på mange områder har stået stille. Men Cuba er også kontrasternes land, for Cuba er et moderne samfund med et udbygget sundhedsvæsen og et velfungerende uddannelsessystem. Man må blot være forberedt på, at ting tager tid, når man rejser i Cuba, men det er bare en ekstra charme.

På denne rejse får I et nuanceret billede af landet med oplevelser i det moderne og gamle Havana samt farverige og naturskønne oplevelser i Pinar del Rio-provinsen, når I besøger Las Terrazas, nationalparken Topes Collantes og Guanayara Park. I får et indblik i koloni- og revolutionshistorien i Trinidad, Sancti Spiritus og Santa Clara. Glæd jer også til romsmagning, salsalektion, besøg på en cigarfabrik og en dag i Hemingways fodspor.


VÆLG Cuba FORDI

den danske rejseleder sørger for alt det praktiske undervejs og giver en fantastisk indsigt i Cuba
vores helt unikke kendskab til Cuba sikrer, at I får det bedste indhold på en 100 % skræddersyet rejse
I oplever både Havanas gamle og nye bydel
der er besøg på cigarfabrik og romsmagning
I får et kig ind i Hemingways cubanske tilværelse
der venter en salsalektion i Trinidad og tur med amerikanerbiler
I får naturoplevelser i Las Terrazas og koloniatmosfære i Trinidad
VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV
Rejse ekspert Kamilla
SKRIV TIL OS HER
70 22 66 00

Cuba byder på et hav af spændende oplevelser

Dagsprogram for turforslaget

  • Dag 1 – Afrejse fra Danmark og ankomst til Cubas hovedstad, Havana

  • Dag 2 – Byvandring i Habana Vieja med Plaza Armas og romsmagning

  • Dag 3 – Naturoplevelser i Pinar del Rio, besøg på kaffefarm og dukkert i floden San Juan

  • Dag 4 – Byrundtur i det moderne Havana, besøg på cigarfabrik og besøg i Hemingways hus

  • Dag 5 – "Caribiens Perle", Cienfuegos og videre til Trinidad

  • Dag 6 – På sporet af kolonitiden i Trinidad, salsalektion og tur med amerikanerbiler

  • Dag 7 – Eksotiske naturoplevelser i nationalparken Topes de Collantes og Guanayara Park

  • Dag 8 – Kolonihistorie i Sancti Spiritus og revolutionshistorie i Santa Clara

  • Dag 9 – Ankomst til Danmark

VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV

RING TIL OS PÅ
Rejse ekspert Kamilla

VEJRET I Cuba

Dagstemperatur (℃)

Jan

26°

Feb

26°

Mar

27°

Apr

29°

Maj

30°

Jun

31°

Jul

32°

Aug

32°

Sep

31°

Okt

29°

Nov

27°

Dec

27°
Nedbør (mm)

Jan

73

Feb

50

Mar

50

Apr

58

Maj

117

Jun

171

Jul

124

Aug

141

Sep

151

Okt

170

Nov

78

Dec

60

VEJRET I Cuba

Dagstemperatur (℃)
Nedbør (mm)

Jan

26°
73

Feb

26°
50

Mar

27°
50

Apr

29°
58

Maj

30°
117

Jun

31°
171

Jul

32°
124

Aug

32°
141

Sep

31°
151

Okt

29°
170

Nov

27°
78

Dec

27°
60

PRAKTISKE OPLYSNINGER

  • Praktisk information ved bestilling af rejse

    På hjemmesiden er den praktiske information begrænset til det, der er nødvendigt og relevant for at træffe beslutning om en rejse og om rejsemålet.

    Når din rejse er bestilt, vil du sammen med din ordrebekræftelse og efterfølgende rejsedokumenter modtage ekstra information, gode råd samt vejledning, der forholder sig specifikt til din rejse.

    Læs mere i vores generelle rundrejsebestemmelser her.

  • Inden du rejser til Cuba

    Pas og visum

    Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Opbevar altid passet et sikkert sted på rejsen. Det anbefales desuden, at du altid har en kopi af dit pas med dig – enten i papirform eller på telefonen.

    Danske statsborgere skal have et gyldigt visum for at kunne rejse ind i Cuba. Visummet koster 300 kr. og skal bestilles samtidigt med rejsen. Visum udstedes med en gyldighed på 30 dage.

    Derudover skal du indhente en engelsksproget erklæring fra dit forsikringsselskab, der bekræfter, at rejseforsikringen er inkl. sygdomsforsikring og dækker ved indrejse til Cuba. På erklæringen skal der endvidere stå perioden for policens gyldighed samt navn og cpr- nummer på alle deltagere. Erklæringen skal medbringes på rejsen.

    For yderligere information se www.um.dk’s hjemmeside her.

    Mindreårige under 18 år, der ikke rejser sammen med begge forældre, bør medbringe skriftligt samtykke, fra de(n), der har forældremyndigheden, og dokumentation for en evt. voksen ledsagers relation til den mindreårige. Det kan også være aktuelt, hvis den mindreårige og de(n) ledsagende voksne ikke har samme efternavn. Dokumentationen kan f.eks. være fødselsattest, skilsmisseerklæring, dokumentation for værgemål, adoptionserklæring eller lignende. Dokumentet bør være på engelsk eller oversat.

    Pas, visum og den engelsksprogede erklæring vedr. rejseforsikring skal medbringes på rejsen.

    Toldregler

    De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

    Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

    Rejseforsikring

    På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Europæiske ERV, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

    Vaccinationer og medicin

    Kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccinations Service på www.sikkerrejse.dk for at få rådgivning om, hvilke vaccinationer, der er påkrævet eller anbefales i forbindelse med din rejse. Som grundregel bør du sikre dig, at du har en gyldig vaccination mod difteri, stivkrampe og hepatitis A.

    Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

    Krav til fysisk formåen

    Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

    Valuta og kreditkort

    Den lokale valuta hedder cubanske pesos (CUP). Cubanske pesos er den valuta, som cubanerne lønnes i. På grund af inflation og det faktum, at man på Cuba mangler international valuta, kan det være en fordel at tage Euro med i kontanter. Det er ikke længere muligt at anvende eller veksle amerikanske dollars på Cuba.

    Det er muligt at hæve penge med Visa-kort på Cuba, men du får udbetalt den lokale pesos til en meget dårlig vekselkurs. Der kan også betales med kreditkort som Visa og MasterCard flere steder, særligt på de større hoteller og restauranter, men vær opmærksom på, at der ofte opkræves høje gebyrer. Visa kan bruges alle steder, og MasterCard kun nogle steder.

    Det er altid en god idé at medbringe mere end ét kreditkort, så du er på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort. Undervejs er det desuden rart at have kontanter med til drikkepenge og mindre indkøb.

  • Lokale forhold

    Tidsforskel

    Cuba er seks timer bagud i forhold til Danmark. Cuba har sommer- og normaltid som Danmark, men der skiftes til sommertid to uger tidligere end i Danmark.

    Transport

    Busserne i Cuba har ikke samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden. Vejnettet i Cuba er ikke af bedste kvalitet, og nogle vejstrækninger kan derfor være meget ujævne.

    Drikkepenge

    Det er almindeligt at give drikkepenge på Cuba. Lønningerne i servicebranchen er generelt meget lave, så for mange af dem, der arbejder i servicebranchen, er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oven i prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 CUC pr. nat pr. rejsedeltager). Drikkepenge fra turister i CUC-valutaen giver den almindelige cubaner langt mere købekraft end den almindelige cubanske peso.

    På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotelpiccoloer. Det beløber sig ca. til 5,5 CUC pr. rejsedeltager pr. dag. Rejselederen vil i starten af rundrejsen lave en indsamling. Nærmere information vil blive tilsendt herom sammen med afrejsedokumenterne, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

    Hoteller

    Vi har valgt centralt beliggende 3-, 4- og 5-stjernede hoteller. Da hotellerne ikke er tildelt stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor standarden opleves lavere, og hvor beliggenheden i så fald har været afgørende for valget af hotel. Vi gør opmærksom på, at der kan der være begrænsning på det varme vand på hotellerne uanset standard.

    På vores rejser bruger vi også privat indkvartering i de såkaldte “casas particulares”, der er en cubansk form for mini-bed & breakfast. Alle værelser har eget bad og toilet og er pæne og rene. Indretningen er aldrig ens to steder, da vi jo her er hjemme i folks private hjem. Ikke alle værelser har vindue, da de cubanske huse er bygget til at holde varmen ude. Ikke alle cubanere taler lige godt engelsk, så vær forberedt på at bruge fingersprog og fagter, så skal det nok blive en god og sjov oplevelse. Et ophold i casa particular giver en god mulighed for at møde cubanerne og deres gæstfrihed og få et indblik i deres hverdag.

    Sikkerhed

    Det er generelt meget sikkert at opholde sig på Cuba, men almindelig forsigtighed anbefales naturligvis. Som mange andre steder i verden skal man udvise forsigtighed med hensyn til penge og værdigenstande og f.eks. undlade at medbringe værdifulde smykker på rejsen. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen eller allerhelst i en sikkerhedsboks på hotellet, og vær ekstra opmærksom, når du handler eller hæver penge. Det er en god idé at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i en sikkerhedsboks på hotellet.

    Elektricitet

    På Cuba benytter man 110 volt og bruger fladbenede stik som i USA. Vi anbefaler derfor, at du medbringer en adapter.

    Mobiltelefon og Wi-Fi

    Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Europa. Internettelefoni er den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

    Mad og drikke

    Det cubanske køkken er en blanding af det spanske og det afrikanske køkken. Grundingredienserne er ris, bønner, salat, rodfrugten yucca, kartofler, søde kartofler, kylling, svinekød, oksekød og ikke mindst fisk. Grønne bananer er også meget anvendt i madlavningen og er mindre søde og større end de velkendte gule bananer.

    Cuba er i øvrigt velsignet med alle slags tropiske og subtropiske frugter, og mange kender vi slet ikke på vores breddegrader. Nationalretten er moros y cristianos, som består af sorte bønner, ris og svinekød, og ajiaco, der er en sammenkogt grønsagsret med yuccarod, majroer, gulerødder og maniok. Man drikker almindeligvis vand og øl til maden, men på de fleste hoteller fås også rød- og hvidvin.

    Den cubanske rom er af høj kvalitet, og det er et must at prøve den, når man er på Cuba. Den drikkes enten ren eller blandet med andre drikkevarer. Prøv også en forfriskende iskold mojito, som består af rom blandet med sukker, danskvand, limejuice og knuste mynteblade.

    Man bør ikke drikke vandet fra hanen. Ligeledes frarådes isterninger. Vand på flaske kan købes de fleste steder.

    Rygning

    Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

  • Gode råd

    Bagage

    Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

    En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

    Vi anbefaler, på alle vores rejser, at man medbringer håndsprit, da hygiejnen og bakterierne kan være anderledes end i Danmark.

    Møde med en anden kultur

    Omverdenens embargo af Cuba og kommunismens bureaukrati har betydet, at Cuba på mange måder har stået stille. Selv om landet langsomt er under udvikling, er infrastruktur m.v. ikke af en standard, som vi er vant til. Programmet kan derfor i sjældne tilfælde blive justeret en smule pga. uforudsete ting. Er man som gæst åben og tålmodig over for lokale forhold, vil Cuba folde sig ud med al sin charme.

    Idéer til indkøb

    Populære souvenirs er rom og selvfølgelig cigarer. Køb ikke falske cigarer, som bliver tilbudt på gaden og på hoteller. Skal du være sikker på at købe ægte havannesere, skal du gøre det på cigarfabrikkerne. Andre interessante souvenirs er keramik, håndlavede smykker, billeder, kurveflet, broderier og den utroligt lækre cubanske kaffe. På markedet i Havana findes desuden mange spændende ting til billige penge.

  • Fakta

    • Statsform: Republik med etpartistyre.
    • Hovedstad: Havana med 2,1 mio. indbyggere.
    • Befolkning: 11,1 mio. indbyggere.
    • Religion: Kristne 59 %.
    • Sprog: Det officielle sprog er spansk. Tidligere lærte mange russisk som andetsprog, men i dag er det mest engelsk. Når man kommer ud på landet, er det dog de færreste, der kan tale andet end spansk, så det kan være en god idé at lære sig et par spanske gloser.
    • Areal: 110.860 km² (Danmark 43.094 km²).
    • Klima: Cuba ligger i det tropiske klimabælte. Øens specielle form og beliggenhed har givet den et klimatisk særpræg. Vindene fra havet kan nå ind til alle dele af øen. Den værste hede blæses bort, og klimaet er derfor mere behageligt end normalt i det tropiske område. På Cuba skifter årstiderne først og fremmest mellem tørtid og regntid. Tørtiden strækker sig fra november til og med april, hvor der dog falder lidt regn. Regntiden varer fra maj til oktober.