Firma – og grupperejser

Spaniens hjerte

Er I 10 personer eller flere, der skal af sted på firmarejse eller grupperejse, vil I ikke fortryde en rejse til Spaniens hjerte, Madrid. Regeringsby og center for kunst, kultur og mode. Det pulserende liv i gader og stræder, den uendelige summen af mennesker på tapasbarerne, den heftige trafik på de brede boulevarder – Madrid er en sand metropol midt i Spanien! Alligevel har Madrid i mange år stået lidt i skyggen af Barcelona, når det kom til at vinde turisternes gunst, men flere og flere er begyndt at opdage byens mange seværdigheder og charmerende beboere. Madrid har siden midten af 1500-tallet været hovedstad i det spanske imperium. Selv om Spanien ikke længere råder over et verdensomspændende imperium, bærer Madrid stadig præg af at være Spaniens centrum. De ca. 3,5 millioner madrilenere udgør livsnerven i en by, hvor der serveres tapas i døgndrift, og hvor majestætiske bygningsværker danner rammen om en livsstil, som levner plads til natteliv alle ugens dage. Med fodbold, flamenco, shopping og udflugter for de historieinteresserede keder man sig aldrig på en grupperejse eller firmarejse i Madrid.


VI ANBEFALER: SPÆNDENDE OPLEVELSER I Madrid

Den multikulturelle hovedstad emmer af en levende kosmopolitisk atmosfære
I kan besøge nogle af verdens mest besøgte kunstmuseer
Oplevelsesmulighederne favner alt fra autentisk flamencoshow til Real Madrids stadion Santiago Bernabéu

VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV

RING TIL OS PÅ
Rejse ekspert Kamilla
VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV
Rejse ekspert Kamilla
SKRIV TIL OS HER
70 22 66 00

HVAD SKAL MAN OPLEVE I Madrid?

Byrundtur

Uanset om I er på grupperejse til Madrid for at udforske byens imponerende foodie-scene eller på forretningsrejse for at besøge Spaniens modecenter eller beundre den pragtfulde lokale kunst og kultur, så vil I på en byrundtur igennem Madrids gader opleve mange af hovedstadens allerstørste attraktioner og seværdigheder. Tre af byens verdensberømte kunstmuseer, Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza udgør den gyldne trekant for kunst. Skal den verdensberømte kunst krydres med noget mere lokalt, byder byen også på skønne og gratis kunstgallerier. I bydelen La Latina kan I ose på loppemarkedet sammen med de lokale, og i gaderne omkring Gran Via kan I købe lidt af Madrid hjem i det store udbud af lokale specialbutikker og internationale modebutikker.

På Plaza Mayor oplever I byens største torv, der gennem historien har huset alt fra henrettelser til koncerter. Fortsæt tilbage igennem den spanske historie og oplev en af byens upåfaldende seværdigheder, nemlig den maurernes bymur, som stammer fra det 9. århundrede, og som spillede en vigtig rolle i grundlæggelsen af Madrid. Hos bymurens nabo, Det Kongelige Palads, fortsætter fortællingen om den spanske historie, og på San Isidro-museet kan I granske Madrids historie nærmere. I parken Quinta de Los Molinos kan I ved forårstid beundre det lyserøde flor af blomstrende mandeltræer, og i El Retiro Park kan I se det smukke glaspalads. Byens stolte fodboldhold, Real Madrid, kan besøges på Santiago Bernabéu. På det indbydende madmarked San Miguel finder kan I smage jer igennem de spanske delikatesser. Og ved Templo de Debod i Parque del Oeste kan I hilse på Ægypten, da landet forærede Spanien et ægyptisk tempel fra 200 f.Kr. , som nu troner på en bakketop. Herfra kan I også nyde den smukke solnedgang over hovedstaden. Sightseeing-turen kan passende rundes af med et forrygende flamenco-show med et glas af Spaniens krydrede vine.

Ældre spansk kunst på Prado-museet

På Prado-museet kan man ved selvsyn opleve den overflod af dygtige malere, Spanien har fostret. Velasquez’ malerier fra det spanske hof er skønne, og El Grecos ofte lidt mørke portrætter virker forud for sin tid med den hurtige penselføring. Men det helt store tilløbsstykke på museet er det lidt dunkle kælderlokale, hvor Fransisco Goyas såkaldte mørke malerier er udstillet. Belysningen er med til at iscenesætte de vanvittigt smukke og stemningsfulde malerier helt perfekt. Mest berømt er nok billedet af Saturn, der spiser sin søn.

Moderne spansk kunst på Reina Sofía

Byen huser flere store museer i absolut verdensklasse, og ud over Prado-museet må I ikke snyde jer selv for et besøg på Reina Sofía. Museet fokuserer på værker fra det 20. århundrede, og Miró og Dalí er stærkt repræsenteret her. Museet rummer også det nok mest berømte spanske kunstværk gennem tiderne, Picassos Guernica. Det kolossale maleri forestiller tyskernes bombardement af den spanske by Guernica under den spanske borgerkrig, men tilsat Picassos syrede billedsprog med tyre, heste og forvredne menneskeskikkelser.

El Retiro Park

I hjertet af Madrid ligger byens lunger, der giver ny energi til madrilenerne og byens turister, der trænger til en pause fra det travle metropolliv. Oprindeligt tilhørte El Retiro Park det spanske kongehus, men i dag er parken offentligt tilgængelig. Nyd en slentretur igennem den parken, hvor I kan nyde de grønne omgivelser med udsigt til flotte skulpturer, klukkende fontæner og blomstrende rosenhaver. I f.eks. kan tage en tur i robåd i den anlagte sø, leje cykler eller opleve verdens eneste statue dedikeret til djævlen selv, nemlig The Fallen Angel, der ikke tilfældig er placeret præcis 666 m over havet. En af parkens helt store seværdigheder er desuden det eventyrligt smukke glaspalads, Palcaio de Cristal, der ligger lige ned til en af parkens søer. Glaspaladset blev designet af Ricardo Velázquez Bosco som gigantisk væksthus, men bruges i dag til udstillinger.

Det Kongelige Palads

Skal jeres gruppe- eller erhvervsrejse have et pompøst islæt, så læg vejen forbi Det Kongelige Palads. I skal dog kigge langt efter den spanske kongefamilie, der ikke længere bruger paladset som deres officielle residens. I stedet er paladset åbent for offentligheden til glæde for både turister og byens borgere. Palacio Real rummer en svimlende sum af mere end 3.000 værelser, og på en tur igennem paladsets ekstravagante rammer kan I både opleve tronsalen, festsale, beboelsesafdelinger, køkkenet, det kongelige bibliotek, det kongelige apotek, de kongelige våbenkamre, og I kan udforske galleriet med kunst af bl.a. Velázquez, El Greco og Goya.

Santiago Bernabéu Stadium

Følger I åndeløst med i Champions Leage, eller nydes sommeren gladeligt med at sparke bolden i mål i baghaven, så er et besøg på hjemmebanen for den ikoniske fodboldklub Real Madrid sikker på at gå rent ind. Santiago Bernabéu har dannet rammen om utallige nervepirrende slutrunder og kan huse over 81.000 hujende fodboldfans. Stadionnet er fra 1947, fremstår helt moderne og er blevet tildelt højeste karakter af fodboldforbundet UEFA. Vil I svælge i fodboldbegejstringen, kan I tage med på The Bernabéu Tour, hvor en guide fremviser stadionnet fra både spillernes, trænerens og tilskuernes perspektiv. Her oplever I alt fra det eksklusive VIP-afsnit til spillernes omklædningsrum samt udstillingen af den storvindende klubs talrige skinnende trofæer.

Flamencoshow

Sprøde guitartoner, farverige flæsekjoler, rytmiske håndklap og spansk temperament. Flamenco-dansen har det hele, så det er ikke sært, at den siden sin oprindelse i Andalusien har taget Spanien og resten af landets besøgende med storm. Foreningen af sang, dans og musik er i dag indbegrebet af Spanien. Flamencoen stortrives i den spanske hovedstad med en pallette af muligheder for at opleve det ikoniske spanske danseshow. Her kan I se et traditionelt flamenco-show med spraglede kjoler og rytmiske kastagnetter. I kan også udforske flamencoens mange variationer, når den på spændende vis fusioneres med bl.a. jazz, blues, rock og pop.

Skudhuller og skyttegrave i nutidens Madrid

For de historieinteresserede er en gåtur igennem universitetets campus en spændende rejse tilbage til borgerkrigens år. Flere vægge bærer stadig skudhuller fra fascisternes storm på byen. Flere af Robert Capas ikoniske borgerkrigsbilleder blev taget netop her, og skarpe øjne vil stadig kunne spotte stederne på fotografierne. Herfra kan I passende gå hen til den store park Casa de Campo, hvor man stadig kan se fascisternes skyttegrave og gå en tur nede i dem. Herfra kunne de i fred og ro sønderskyde Madrid, indtil byens borgere overgav sig. Er I endnu ikke helt mættet af krigens blodige indtryk, så er det muligt at tage bussen i ca. en time fra centrum og ankomme til Valle de los Caidos, De faldnes dal. Her hviler, under et stort kors, Francisco Franco og falangisternes leder Primo de Rivera. Et interessant sted for de historieinteresserede, men ikke et sted, der af spanierne betragtes som et egentligt udflugtsmål.

SE FLERE OPLEVELSER HER

DET SIGER TIDLIGERE REJSENDE

”Vi har haft den skønneste tur. Alt var veltilrettelagt…….vi takker for god hjælp…..og håber at rejse gemmen jer en anden gang.”

Iris Gerlach, 12 personer i Barcelona, venner

VI ANBEFALER: GODE HOTELLER I Madrid

Hotel Arosa

Hotel Regente

Hotel City House Florida Norte

B&B Hotel Madrid Fuencarral 52

SE FLERE HOTELLER HER

VEJRET I Madrid

Dagstemperatur (℃)

Jan

Feb

Mar

13°

Apr

16°

Maj

20°

Jun

27°

Jul

31°

Aug

30°

Sep

25°

Okt

18°

Nov

12°

Dec

Nedbør (mm)

Jan

39

Feb

39

Mar

33

Apr

52

Maj

49

Jun

25

Jul

8

Aug

10

Sep

28

Okt

50

Nov

53

Dec

51

VEJRET I Madrid

Dagstemperatur (℃)
Nedbør (mm)

Jan

39

Feb

39

Mar

13°
33

Apr

16°
52

Maj

20°
49

Jun

27°
25

Jul

31°
8

Aug

30°
10

Sep

25°
28

Okt

18°
50

Nov

12°
53

Dec

51

PRAKTISKE OPLYSNINGER

 • Inden du rejser til Madrid

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at med- bringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på din smartphone.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad man må medbringe, se SKATs hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagage.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og cafeer tager ikke mod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kredit- kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du skal lukke kortet.

 • Værd at vide om Madrid … og Spanien

  Tidsforskel

  Spanien er i samme tidszone som Danmark.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik.

  På restaurant og cafe er drikkepenge sommetider inkluderet, men det er kutyme at runde lidt op eller give op til 10 %, hvis man er meget tilfreds. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 5-10 % oveni prisen er passende.

  Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen, så når du opholder dig i Madrid, skal du være forsigtig. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Pas især godt på tasker og lommer, når du færdes omkring Gran vía, Puerta del Sol og Fuencarral, hvor der er mange mennesker.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Spanien bruger 220v – 50 hz. – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Caféer i Madrid har gratis WiFi, og du har ofte også mulighed for at benytte dig af WiFi på det hotel, du bor på.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

  Åbningstider

  Forretninger: Mandag til lørdag 09.00 – 13.30/14.00 og 16/16.30 – 20/20.30. Søndag lukket.

  Banker: Mandag til fredag 08.30/09.00 – 14.00/14.30. Lørdag 09.00 – 13.00.

  Posthuse: Mandag – fredag 08.30-14.30 og 17.00 – 20.00/20.30. Lørdag 09.00/09.30 – 13.00/13.30.

  Der tages forbehold for ændringer og andre åbningstider i forbindelse med helligdage.

 • Gode råd og anbefalinger

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ofte ikke altid tilladt i kirker – hold øje med skiltningen på stedet.

  Transport

  Metroen i Madrid er fantastisk. Der er 12 metrolinier, som ofte fungerer som den bedste transportform i byen. Billetterne kan købes ved billetluger og i automater på stationerne. Husk, at du også nemt kan tage metroen fra lufthavnen til centrum af byen. Tag metro 8 til Nuevos Ministerios, hvorfra du kan skifte til én af de linjer, der kører ind til centrum (og nærmere dit hotel).

  Det er også nemt at benytte sig af taxaer i byen. De fleste chauffører taler kun spansk, men hvis du har din adresse skrevet ned på et stykke papir (eller har øvet den spanske udtale lidt), så kommer du nemt og sikkert frem. Vær dog opmærksom på, at trafikken i myldretiden kan være tætpakket, og det derfor ofte er hurtigere at tage en metro. Taxaer kan prajes på gaden.

  Seværdigheder

  Alle de store seværdigheder er beskrevet i diverse guidebøger og på nettet: Palacio Reál, Plaza Mayor, Puerta del Sol, Parque Retiro. Disse er must see-seværdigheder, men der er nogle, der fortjener mere opmærksomhed end andre. Palecio Reál er mest spændende udefra, og den tilhørende katedral (Catedral de la Almudena) er værd at se indefra. Vi vil også gerne slå et slag for Parque Retiro. Det er et pragteksemplar af en park og et af de steder, hvor du bedst kan opleve spanierne i deres rette element; spadserende i parken, mens der tales om stort og småt. Det er et dejligt sted at få luft og ro.

  Museerne i Madrid er en helt særlig klasse, og det er værd at bruge et par dage på at besøge de tre største museer: Prado, Thyssen-Bornemissza, og Reina Sofia. Af de tre er Prado den mest uoverskuelige, og stedet har Spaniens største samling af Velázquez og Goya (så vidt vi da ved), og det er her, du kan se det fantastiske Guernica, af selveste Picasso. De to andre museer er lettere at finde rundt i, selvom deres samlinger er enorme. Vi anbefaler, at du bruger tre timer på Prada fra tidlig morgen den første dag, og besøger de to andre dagen efter.

  Hvor Barcelona er kendt for sine mange middelalder-monumenter, har Madrid noget andet at byde på, når du går rundt i byen. Her finder du smukke boulevarder, palæer og plaza’er. Hvis du vil opleve fortiden, anbefaler vi en togtur til Toledo. Det er nemt, da der kører højhastighedstog fra Atocha-stationen hele tiden, og en dag i Toleo er det samme om at rejse tilbage til Spaniens storhedstid som katolsk inkvisitionsland.

 • Mad & drikke

  Madrid bugner af spisesteder, barer, caféer og knejper, og du skal derfor gå meget vild for at gå sulten og tørstig i seng, når du besøger byen. Generelt er byen også ganske fredelig, så du kan bevæge dig udenfor døgnet rundt. De forskellige distrikter har også deres egne karakteristika, hvilket du kan læse mere om længere nede.  Husk, at frokost spises i tidsrummet 13-15, mens aftensmaden spises fra kl. 22 og fremefter (allertidligst kl. 21).

  Madrilenernes madkultur præges af en god blanding af ægte, central-spanske skikke og en god portion indflydelse fra Spaniens vigtige havnebyer. Læg dertil en god portion indflydelse fra de gamle kolonier.

  Det traditionelle køkken repræsenteres af de fantastiske skinker (jamón), hvor især Jamón Ibérico er i særklasse. Oksehaler (Rabo del Toro) er en særlig specialitet, som ofte fås på restauranterne i La Latina. På trods af afstanden til havet, er fiskerestauranterne blandt Europas bedste, og udvalget er enormt. Den iberiske torskeret, bacalao, som både spaniere, portugisere og cataloniere erklærer ejerskab over er et kapitel for sig, og i Madrid findes der masser af gode varianter af denne klassiske tilberedelsesform.

  Hvis du ønsker at smage på kolonierne, er det oplagt at prøve nogle af de peruvianske eller argentinske restauranter. Det peruvianske køkken er ét af verdens mest anderkendte, og den berømte A&G Madrid er i den absolutte top. Et besøg i Madrid bør kombineres med en lækker oplevelse på denne fantastiske restaurant.

  Restaurantforslag

  Vi foreslår, at I prøver La Chata , der ligger i Calle Cava Baja i hjertet af det gamle Madrid (næ metroen ’La Latina’). Det er billigt, og rigtig godt!
  Nær Palacio Reál kan vi anbefale to steder på Plaza de la Marina Española: La Mi Venta (relativt billigt, men god skinke og fornuftig bordvin), samt La Taberna de Cascarajes (lækre madrilenske specialiteter i klassiske omgivelser, gode vine).

  Hvis det skal være mere lokalt, og samtidig dejlig simpelt, så kan vi  varmt anbefale, at du går op ad Calle San Bernardo (hold dig på højre side), og gå ind ad nogle af de små sidegader, over mod Plaza del 2 de Mayo. I det område er der masser af caféer og barer, der serverer glimrende tapas. Der er uordentligt, og en anarkistisk stemning (det er et meget venstreradikalt område på godt og ondt!). Vi synes, at det er fantastisk.

  Efter Plaza del 2 de Mayo kan du gå ned mod Chueca-området. Det er Madrids gay-område. Her er gader med transvestitter og meget andet underholdning (mildt sagt). Det er også ét af de mest populære steder for studerende at gå ud til drinks og tapas, så her er aldrig kedeligt! El Tigre er et klassisk sted i Calle de las Infantas.

  For begge disse områder gælder det dog, at de er bedst efter kl. 21 om aftenen, hvor der er fuld gang i den.

 • Fakta om Spanien

  • Statsform: Spanien er et konstitutionelt monarki.
  • Hovedstad: Madrid med 3,2 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 49 mio.
  • Religion: Hovedparten er katolikker.
  • Areal: 505.992 km² (Danmark 43.094 km²).
  • Sprog: 74 % castilansk (spansk), 17 % catalansk, 7 % galisisk og 2 % baskisk.
  • Højeste punkt: Det vulkanske bjerg Teide på 3.717 m.
  • Klima: Spanien har hele tre slags klima. Det nordlige Spanien har kystklima med relativt kølige somre og milde vintre. Det indre af Spanien har fastlandsklima med varme, tørre somre og relativt kolde vintre, mens den del af Spanien, der ligger langs Middelhavet, har subtropisk klima.