Ring til os 70 22 66 00

Kunst, kultur og la dolce vita

En firmarejse i Firenze må nødvendigvis stå i kunstens og skønhedens tegn. Byen er en ældgammel perle midt i Toscanas smukke landskab. Den er blevet kaldt renæssancens vugge, og den gamle bykerne kan da også næsten virke som ét stort friluftsmuseum med skøn arkitektur og kunst, hvor end blikket falder. Alle de spændende seværdigheder ligger inden for gåafstand, og Firenze er bestemt en by, der skal opleves til fods. På den måde får man også bedre de skønne detaljer, der er spredt ud over hele byen, med, samt den hyggelige stemning og den fantastiske charme, som middelalderbyens smalle stræder og fine pladser byder på. Blot en times kørsel fra Firenze ligger desuden de charmerende byer Siena, San Gimignano og Lucca, som er skønne udflugtsmål på en erhvervsrejse til Firenze. Læg dertil Italiens himmelske køkken, vidunderlige vine og friskbryggede espresso – der er lagt i ovnen til en oplevelsesrig rejse til den toscanske hovedstad.


VI ANBEFALER: SPÆNDENDE OPLEVELSER I Firenze

Her findes et væld af kunstskatte, og byen kaldes ikke uden grund for renæssancens vugge
Byens seværdigheder ligger tæt i bykernen og kan nemt nås til fods
I har gode udflugtsmuligheder i Toscana-området – kun en kort køretur fra Firenze

VI SKRÆDDERSYER REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV

RING TIL OS PÅ
Rejse ekspert Kamilla
VI SKRÆDERSYER REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV
Rejse ekspert Kamilla
SKRIV TIL OS HER
70 22 66 00

HVAD SKAL MAN OPLEVE I Firenze?

Byrundtur

En smuk legende fortæller, at Firenze er opkaldt efter de store sletter med blomster, der tidligere lå, hvor denne fantastiske by nu er. Tag på en byvandring i byen, hvor I bl.a. passerer Santa Croce med Dante-statuen og Mediciernes familiekirke, San Lorenzo. Kirken ligger lige ved det gamle lædermarked, og den danske videnskabsmand Niels Steensen ligger begravet her. Fortsæt videre forbi den imponerende domkirke med Brunelleschis store kuppel samt den smukke kirke Santa Croce. På Piazza Repubblica står monumentet, der markerer byens status som hovedstad for det gamle kongedømme. Herfra kan I fortsætte forbi det berømte Uffizigalleri. Intet besøg i Firenze er fuldendt uden et besøg ved den smukke gamle guldsmedebro Ponte Vecchio, så den skal I naturligvis også gå over.

Renæssancekirken Duomo

Byens kendte vartegn er renæssancekirken Duomo, der med sin kolossale røde kuppel og en facade i hvid, grøn og lyserød marmor, giver byens besøgende et helt særligt indtryk af den høje kvalitet, som hele byen er bygget i. Kirkens ydre er utrolig smuk, men meget af den indre udsmykning er blevet flyttet over i det nye Duomo-museum, hvor I passende kan bevæge jer over efter at have set kirken. Det er også muligt at bevæge sig ned i krypten, hvor I kan se udgravningen af kirken Chiesa di Santa Repata, der oprindeligt lå på stedet.

Galleria degli Uffizi

Et must på jeres firmarejser i Firenze er at besøge Galleria degli Uffizi, der huser den største samling af italiensk renæssancekunst i hele verden. Mængden af berømte kunstnere, der er udstillet her med deres mest berømte værker, er imponerende. Alligevel er det den store sal fyldt med værker af Sandro Botticelli, der har flest besøgende. Og her hænger da også et af de mest berømte renæssancemalerier i verden; det skønne ”Venus’ fødsel”, hvor den afklædte gudinde skylles op på stranden i en muslingeskal. Andre berømte værker inkluderer Pierro della Francescas portrætter af hertugen og hertuginden af Urbino, der er malet i profil, fordi hertugen havde mistet det højre øje. Hertuginden er helt hvid og grå i ansigtet og med god grund; hun var nemlig død, da portrættet blev malet. Herudover er Michelangelo, Caravaggio, Leonardo og Raphael udstillet her. Det er en god idé at sætte minimum fire timer af til et besøg. Bliver I træt i benene, så ligger der en hyggelig café på taget af bygningen med en storslået udsigt.

Smag på La dolce vita

Firenzes placering i Toscanas frodige vinland sørger for, at de liflige dråber, der serveres på byens restauranter, er blandt verdens bedste. De lokale i Toscana holder meget af brød, og det er et af de bedste steder i landet at købe crostini, små hapsere på brød med f.eks. kyllingelevermousse, eller bruschetta. Herefter vil de kødglade sætte stor pris på den særlige okseudskæring bistecca alla fiorentina, der minder mest om en ekstra stor T-bone steak, smidt på grillen til den er godt branket udenpå, men stadig rød og blodig indeni.

Betragt byens folkeliv med en espresso

Floden Arno løber igennem Firenze, og er I blevet udmattede af alt den skønne kunst, de charmerende middelalderkvarterer og den gode mad, så er det oplagt at sætte sig på en af de små caféer langs floden og hvile benene. Med en espresso ved sin side, og måske en lille grappa, kan I nu indtage byens herlige leben i ro og mag, mens I lader op til nye højdepunkter.

Middelalderstemning i Siena

Godt en times kørsel fra Firenze finder I Siena. Kun Toscana har en by som Siena. Byen er en smuk og sansepirrende perle af en middelalderby beliggende på tre bakker i et kuperet terræn. I 1100-tallet blev Siena grundlagt som bystat, og befolkningen tog magten fra kirken. Byen udviklede sig derfra til at være en af Europas største og mest velhavende middelalderbyer, og den dag i dag er det som om, at Siena inden for bymuren er ét stort levende middelaldermuseum.

Oplev Italiens smukkeste plads “Il Campo”, der har form som en muslingeskal, og hvor det berømte og dramatiske hestevæddeløb “Il Palio” afholdes to gange om året. På pladsen ligger også byens rådhus, som gav Martin Nyrop inspiration til Københavns Rådhus. Via byens hovedgade når I frem til domkirken, der regnes for en af de smukkeste gotiske kirker i Italien. Facaden er en lovprisning af Jomfru Maria, der er byens skytshelgen, og indenfor er det effekten med at bruge skiftevis sort og hvid marmor og marmorgulvet med de betagende mønstre, der gør indtryk.

San Gimignano og de 14 tårne

Byen ligger ca. 1 times kørsel fra Firenze. San Gimignanos karakteristiske tårne kan ses i horisonten – og det er netop de 14 tårne, der gør San Gimignano til en særlig oplevelse. Oprindelig var der i byen 72 tårne fra 1200-1300-tallet. Tårnene var datidens statussymbol – jo højere, jo bedre – da det var en bekostelig affære at bygge tårne, men samtidig kunne tårnene bruges i en forsvarssituation. Både etruskerne og romerne har efterladt spor i San Gimignano, og i middelalderen var det ikke uden betydning, at byen lå ved Via Francigena, som var pilgrimsruten, der forbandt Nordeuropa og Rom. Gå en tur ind bag bymuren i den lille by og se bl.a. den smukke sydport, Porta San Giovanni, fra 1262 og Piazza della Cisterne med den smukke brønd. Sørg også for at have tid til at slå jer ned på en af de mange caféer og nyd de middelalderlige omgivelser sammen med en ægte italiensk cappuccino eller italiensk is, der får englene til at synge.

Lucca

Omtrent en times kørsel fra Firenze ligger Lucca. Det er en rigtig middelalderperle, men byens historie går faktisk helt tilbage til romertiden, hvor byen var garnisonsby. På Piazza del Mercato lå der dengang et romersk amfiteater, og dér, hvor kirken San Michele in Foro i dag ligger, lå et romersk forum. Det gamle middelalderlige centrum er omringet af et fæstningsværk med byporte, voldgrave og tårne. Fæstningsværket er 12 m højt og 30 m bredt, og det anbefales at starte oplevelserne med en tur på bymuren, som stammer fra omkring 1500-tallet. Inden for bymuren kan I gå på opdagelse i kvarteret omkring Piazza San Michele og hovedgaden Via Fillungo. Her kan I se kirken San Michele in Foro og gå forbi komponisten Puccinis fødehjem. Herfra kan I fortsætte til domkirken San Martino, der er bygget i den typiske Pisa-stil og berømt for sin asymmetriske facade.

SE FLERE OPLEVELSER HER

VI ANBEFALER: GODE HOTELLER I Firenze

Hotel Pitti Palace

Delle Nazioni

Machiavelli Palace

SE FLERE HOTELLER HER

VEJRET I Firenze

Dagstemperatur (℃)

Jan

10°

Feb

Mar

14°

Apr

19°

Maj

23°

Jun

28°

Jul

32°

Aug

32°

Sep

25°

Okt

19°

Nov

13°

Dec

11°
Nedbør (mm)

Jan

69

Feb

67

Mar

71

Apr

69

Maj

67

Jun

51

Jul

35

Aug

60

Sep

73

Okt

77

Nov

114

Dec

76

VEJRET I Firenze

Dagstemperatur (℃)
Nedbør (mm)

Jan

10°
69

Feb

67

Mar

14°
71

Apr

19°
69

Maj

23°
67

Jun

28°
51

Jul

32°
35

Aug

32°
60

Sep

25°
73

Okt

19°
77

Nov

13°
114

Dec

11°
76

PRAKTISKE OPLYSNINGER

 • Inden du rejser til Italien

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

  Toldregler

  For aktuelle regler om hvad man må medbringe, se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin mm. Under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30 – 40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade. For at få mest mulig tryghed på rejsen, anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov. Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er Euro, som kan hæves i automater i de fleste byer, men i mange restauranter, caféer og butikker skal man betale med kontanter. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Der er samme tid som i Danmark.

  Transport

  I Italien rejser du rundt i en spændende og anderledes kultur, og standarder og forhold er derfor ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er det en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På enkelte restauranter er drikkepengene inkluderet, ellers lægger man typisk 10 – 15 % oveni regningen. Mange restauranter beregner stadig et mindre beløb til brød og opdækning ”pane e coperto”, – typisk 1-2 € pr. person. På mange cafeer og barer skal man bestille og betale ved kassen inden servering, og prisen stiger, hvis man vælger at sidde ned i stedet for at stå ved baren. Vær opmærksom på at man skal betale for at komme på WC (0,50€-1,00€). Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge (1 euro pr. nat).  På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset, eller fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end en dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er generelt sikkert at opholde sig i Italien, men pas på ejendele i lufthavne, offentlig transport og større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Lommetyve er dog primært et storbyfænomen – også i Italien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Det er en god ide at opbevare værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, som refunderes ved returnering.

  Elektricitet

  Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Italien benytter strøm som i Danmark, men mange steder er stikkontakterne anderledes. Da ikke alle hoteller har adapter til udlejning, anbefaler vi derfor at man selv medbringer en.

  Mobiltelefon & Internet

  Ved opkald til Danmark tastes 0045 før telefonnummeret. Husk at slå dataroaming fra på mobiltelefonen. Alle større byer har internetcafeer. De fleste af vores hoteller har også Wi-Fi.

  Mad & drikke

  Det italienske køkken er et af Europas bedste. Det er smagsfuldt, rustikt og veltillavet. Pasta og pizza er velkendte lokalretter, men også andre delikatesser kommer fra Italien. I Umbrien og Piemonte findes trøfler, i det sydlige Italien laves bøffelmozzarella, og Risotto er en typisk norditaliensk ret. Italien er kendt for desserten Tiramisu og verdensberømt for is. Af italienske oste kan nævnes parmesan, grana padano, mozzarella, pecorino (fåreoste) og gorgonzola. Prøv også småretterne anti-pasti – den italienske version af de spanske tapas. Kaffe, der minder om den danske, hedder ”cafe lungo” eller ”cafe americano”. Italien producerer også noget af Europas bedste vin, og er kendt for Amarone og Barolo fra Norditalien, Brunello og Chianti fra Toscana, den søde dessertvin Vin Santo fra Toscana, den lette hvidvin Frascati fra Lazio og dessertvinen Marsala fra Sicilien. Man kan drikke vandet i Italien, men man kan komme ud for, at det smager anderledes, fordi det bliver renset med langt flere kemikalier end herhjemme og tilsat klor. Vi anbefaler, at man køber vand på flaske som ”frizzante” med brus eller ”naturale” uden brus.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge indendørs på offentlige steder.

  Åbningstider

  Butikker: mandag – lørdag 09.30 – 13.00 og 16.00 – 20.00. Lukket søndage og mandag formiddag. Supermarkeder har døgnåbent men tit lukket om søndagen.

  Da benzinstationer ikke har kiosk, kan det være svært at købe ind om søndagen.

  Banker: mandag – fredag kl. 08.30 – 13.30 og 15.00 – 16.00 og lukket i weekenden.

  Posthuse: mandag – lørdag kl. 08.30 – 13.30 og søndagslukket.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen.

  Indkøb og museer

  Frimærker og tobak købes på posthuset eller i ”Tabacchi” – hvor der udenfor er et skilt med et stort T. Mange museer giver rabat eller gratis adgang, hvis man er under 18 år eller fyldt 65 og medbringer billeddokumentation.

 • Fakta

  • Statsform: Italien er en republik.
  • Hovedstad: Rom (3,5 mio.).
  • Befolkning: 62,1 mio. indbyggere.
  • Religion: Altovervejende romersk katolsk, ca. 98 %.
  • Sprog: Italiensk.
  • Areal: 301.230 km² (Danmark 43.000 km²).
  • Højeste punkt: Mont Blanc (Monte Bianco) 4.807 m (på grænsen til Frankrig).
  • Klima: Italien er meget værdsat for sit milde klima, der skyldes placeringen midt i den tempererede zone, hvor Middelhavet varmer og Alperne beskytter mod de kolde vinde i nord. Minimumtemperaturer varierer fra –20 grader i alpedalene til 10 grader i kystområderne og Syditalien. Maksimumtemperaturer ligger omkring 24-25 grader i hele Italien, dog med udsving på op til 40 graders varme.