Ring til os Åbent nu 70 22 66 00

Et portugisisk eventyr

Er I mindst 10 personer, og skal I have firmarejse eller grupperejse, der tager kegler? Så sæt kurs mod Lissabon, der flere gange er løbet med prisen som bedste rejsemål for en miniferie i Europa. En rejse til Lissabon er et interessant bekendtskab. Her kommer I på en rejse i kølvandet af søfarernationen, som fostrede opdagelsesrejsende som Vasco da Gama og Ferdinand Magellan, der opdagede nye verdensdele. Den nye verden betød nye rigdomme, hvoraf en stor del blev brugt til at opbygge Lissabon som kongefamiliens fornemme residensstad. Lissabon har i dag bevaret fortidens charme og kosmopolitiske præg, og alle vegne pryder smukke bygninger, kirker og paladser gadebilledet som vidnesbyrd om landets storhedstid. Stemningen i de smalle gyder og på de levende pladser er uovertruffen, og I vil ofte føle jer hensat til en helt anden tid, når I betragter Lissabons skønne gotiske og barokke mesterværker, der ligger strøet ud over hele byen med rund hånd. På gader og veje er der plantet oliventræer, palmer og citrontræer, som er en fryd for øjet. Lissabon er i sandhed en by, der skal opleves til fods. Eller fra en af de fine gamle sporvogne, der bumper af sted over hele byen. Når I vandrer ned ad de brostensbelagte stræder, vil I ofte blive lokket til at sætte jer på en af de hyggelige fortovscaféer og beundre det lokale leben, mens I samler energi til Lissabons skønne seværdigheder og attraktioner.


VI ANBEFALER: SPÆNDENDE OPLEVELSER I Lissabon

Byen er flere gange kåret som det bedste europæiske rejsemål for en miniferie
I oplever spændende kontraster mellem gammelt og nyt i en eksotisk stemning
Der venter masser af udflugtsmuligheder til atmosfærefyldte og maleriske byer i omegnen af Lissabon

VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV

RING TIL OS PÅ
Rejse ekspert Kamilla
VI SKRÆDDERSYR REJSEN LIGE EFTER DINE BEHOV
Rejse ekspert Kamilla
SKRIV TIL OS HER
70 22 66 00

HVAD SKAL MAN OPLEVE I Lissabon?

Byrundtur

I det 15. århundrede blev Portugal betragtet som traditionsrig og succesfuld søfartsnation. Og Lissabon blev betragtet som hele verdens hovedstad – en status, der også er tydelig i byens imponerende monumenter, kirker og borganlæg. Det vil I opleve, på en byrundtur igennem hovedstadens skønne gader og seværdigheder. I kan starte jeres rundtur i Baixa-bydelen, hvorefter I kan spadsere videre ind i byens historiske hjerte, arabernes gamle kvarter, Alfama. Her vil føle jer hensat til en helt anden tid. I Alfamas charmerende gader møder I gadesælgere med grøntsager og små autentiske madboder. Her er tildækkede kvinder og farverige blomster på torve og pladser. Her hænger duftende vasketøj, og små fortovscaféer og lokalt kunsthåndværk pryder gadebilledet. Ægte autentisk og stemningsfuld atmosfære. Et absolut must på byrundturen er desuden Lissabon Katedralen. Katedralen startede som et forsvarskompleks i det 12. århundrede, hvilket udformningen af tårnene og væggene tydeligt bærer præg af.

Sjælfuld fado-koncert

Nyd en aften i hinandens selskab på jeres erhvervsrejse eller grupperejse og smag samtidig på en mundfuld af den portugisiske folkesjæl. Med en aften i fadoens tegn oplever I den specielle melankolske portugisiske musik, som stadig den dag i dag er en del af portugisernes liv. Fado fremføres normalt af en mandlig eller kvindelig sanger ledsaget af tonerne af en portugisisk og en klassisk guitar. Musikformen trækker sine spor tilbage til 1820’ernes Portugal og pryder i dag UNESCOs kulturelle verdensarvsliste. I Lissabon er det nemt at opspore en fado-koncert. Der bliver nemlig spillet og sunget på de fleste barer om aftenen – så sæt jer til bords, spis en god middag og lyt til den sjælelige fado-sang.

Udflugt til Sintra, Cascais og Estoril

Selvom Lissabon byder på en pallette af oplevelser og attraktioner til en oplevelsesrig erhvervsrejse eller grupperejse, kan det også anbefales at tage på udflugt uden for bygrænsen. Her kan I f.eks. sætte kursen mod byerne Sintra, Cascais og Estoril. I den romantiske middelalderby Sintra er højdepunkterne byens verdensberømte kager, maurernes borgruin, Castelo dos Mouros og Pena National Palace. Vejen op til sidstnævnte er ikke for sarte sjæle og fødder. Men vælger man alligevel at gå, er slutmålet dog hele turen værd! Efter Sintra kan I køre tilbage langs Atlanterhavskysten og passere Europas vestligste punkt, Cabo da Roca, og fortsætte til Portugals solkyst og byerne Cascais og Estoril. Begge byer var farverige fiskerbyer, der nu er udviklet til mondæne feriebyer. Byerne ligger lige ud til Atlanterhavet med dejlige strandpromenader, hyggelige bymidter, indkøbsmuligheder og afslappet feriestemning.

I kølvandet på opdagelsesrejsende i Belémkvarteret

Portugal er kendt for sine opdagelsesrejser, der skaffede landet kolonier og rigdom, og Portugals koloniimperium er Europas ældste og mest langvarige. I Belémkvarteret finder I det imponerende monument til minde om Portugals opdagelsesrejsende, der blev opført i 500-året for Henrik Søfarerens fødsel. Her ses også Belém Tårnet – et mesterværk fra det 16 århundrede, der skulle forsvare Tejo-floden. Besøg også det prægtige Jerónimos Kloster, der blev bygget for at hylde Vasco da Gamas fund af søvejen til Indien. Turen kan I afslutte med et besøg i Lissabons mest berømte konditori “Pastéis de Belém“. I finder det fortryllende sted på duften og på kunderne, der kommer ud med de berømte linse-kager, som Jeronimus-munkene gjorde til deres levebrød i 1837 i forbindelse med, at alle religiøse ordener blev opløst i Portugal.

Den maleriske middelalderby Óbidos

Óbidos er en af Portugals perler og et oplagt udflugtsmål på en grupperejse til Lissabon. Byen ligger malerisk på en bakke, der rejser sig fra et smukt slettelandskab bestående af vinmarker, gammeldags vindmøller og små gårde. Her kan I spadsere en tur i middelalderbyen med den velbevarede bymur, hvor I oplever den særlige stemning i de smalle brostensbelagte gyder, der snor sig mellem traditionelle portugisiske huse med rustikke hvidkalkede facader. På byrundturen kan I opleve Óbidos’ renæssancekirke Santa Maria, som gør et flot indtryk med de specielle kakler fra det 17. århundrede. Kirken har også gravkamre og malerier af kunstneren Josefa de Óbidos.

Portugals vidundere i Batalha og traditionsrige Nazaré

En oplevelsesrig udflugt på en foreningsrejse eller specialrejse kan gå nordpå til byerne Batalha og Nazaré. I Batalha ligger middelalderklosteret Mosteiro da Batalha, som både er at finde på UNESCO’s verdensarvsliste og på listen over Portugals syv vidundere. Klosteret er et af de fineste eksempler på gotisk arkitektur i Portugal og et symbol på en af de vigtigste begivenheder i landets historie – sejren over Castilien, der sikrede Portugals uafhængighed i 1385. Efter oplevelser i Batalha er turen nået til den maleriske fiskerby Nazaré. Byen er omkranset af gyldne sandstrande mod vest og grønne landskaber mod øst. Fra stranden kan I skue ud til de traditionelt dekorerede træbåde, der vugger på Atlanterhavets bølger. Og i byens gader kan I opleve de gamle portugisiske traditioner, når I møder byens enker, der altid er klædt i sort for at markere deres sorg.

Forkæl smagløgene med portugisiske køkken

Lissabons restauranter er først og fremmest kendt for masser af delikate retter med fisk og skaldyr. En tallerken jomfruhummere, muslinger eller stegt fisk, skyllet ned med en flaske iskold grøn vin, det er selve indbegrebet af Lissabons fantastiske køkken. Husk endelig at prøve den lokale hofret bacalhao; tørsaltet torsk, der kan tilberedes på 365 forskellige måder, en ret til hver dag på året. Skal aftenen rundes af med en lille en, så ty endelig til et glas af den lokale portvin. Er det i stedet kaffen, der trækker, så bestil roligt. Kaffebønnerne stammer nemlig ofte fra den tidligere koloni Brasilien, og kaffen fås ikke bedre mange steder i verden.

SE FLERE OPLEVELSER HER

DET SIGER TIDLIGERE REJSENDE

”Jeg sender hermed den største buket roser til jer – hold nu op – alt var bare i vinkel! Specielt tak for vores søde guide Sara – hende skal I være stolte af – hun var virkelig god og sød! Alt klappede for os, flyet var der til tiden, busserne var der til tiden, guiden var sød, og man kunne virkelig mærke, at hun kunne lide sit job – morgenmaden på hotellet var god – så alt i alt en virkelig god oplevelse! Vi vil bestemt vende tilbage, når vi skal have lavet en tur til Rom.”

Marianne, og de glade rejsere fra Undløse, 12 personer i Porto, veninder

VI ANBEFALER: GODE HOTELLER I Lissabon

Mundial Hotel

SANA Reno Hotel

Travel Park

SE FLERE HOTELLER HER

VEJRET I Lissabon

Dagstemperatur (℃)

Jan

13°

Feb

14°

Mar

17°

Apr

18°

Maj

20°

Jun

23°

Jul

25°

Aug

26°

Sep

24°

Okt

21°

Nov

17°

Dec

14°
Nedbør (mm)

Jan

62

Feb

60

Mar

43

Apr

52

Maj

42

Jun

15

Jul

6

Aug

6

Sep

24

Okt

71

Nov

81

Dec

75

VEJRET I Lissabon

Dagstemperatur (℃)
Nedbør (mm)

Jan

13°
62

Feb

14°
60

Mar

17°
43

Apr

18°
52

Maj

20°
42

Jun

23°
15

Jul

25°
6

Aug

26°
6

Sep

24°
24

Okt

21°
71

Nov

17°
81

Dec

14°
75

PRAKTISKE OPLYSNINGER

 • Inden du rejser til Portugal

  Pas & visum

  Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

  Toldregler

  For aktuelle regler om, hvad man må medbringe – se Skats hjemmeside www.skat.dk og søg på ”toldregler på rejsen”.

  Rejseforsikring

  Det er mere nødvendigt end nogensinde at tegne en rejseforsikring. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under ophold i et EU-land og i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Med kun det blå EU-sygesikringskort i hånden får du samme behandling som borgerne i det pågældende land. Det vil sige, at der ofte vil være tale om egenbetaling på 30-40 %. Der vil ikke være hjemtransport, og der vil ikke være en dansk alarmcentral, der kan hjælpe dig, hvis du kommer til skade.

  For at få mest mulig tryghed på rejsen anbefaler vi, at du tegner en rejseforsikring. Vi samarbejder med Europæiske ERV, da deres forsikringsprodukter hører til markedets bedste. Kontakt en af vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

  Vær opmærksom på, at der kan være særlige betingelser for personer over 70 år.

  Medicin

  Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

  Valuta & kreditkort

  Møntfoden er euro, som kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

 • Lokale forhold

  Tidsforskel

  Portugal er en time bagud i forhold til Danmark.

  Transport

  I Portugal oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj o.l.

  Drikkepenge

  Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restaurant og café er drikkepenge inkluderet, men det er kutyme at runde op eller give 10 %. Taxachauffører forventer også drikkepenge, og 10 % oveni prisen er passende. Stuepigerne på hotellerne sætter også pris på drikkepenge. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører og hotelpersonale, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi derfor ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

  Lidt om hotellerne

  Hotellerne er kategoriseret med stjerner efter lokal standard. Der vil ikke være dyner som i Danmark, da man bruger lagner og tæpper som sengetøj. Tæpperne finder man i et skab på værelset ellers kan de fås i receptionen. Hvis man vil have rene håndklæder hver dag, skal de brugte efterlades på gulvet, men man kan vælge at tænke på miljøet og bruge håndklæderne mere end én dag. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

  Sikkerhed

  Det er en god ide at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Portugal. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

  Elektricitet

  Portugal bruger 220v – 50 hz – medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

  Mobiltelefon & internet

  Ved opkald til Danmark tastes landekoden +45. Alle større byer har internetcaféer.

  Mad & drikke

  Det var portugisiske opdagelsesrejsende, der i det 15. og 16. århundrede rejste over havet og bragte eksotiske krydderier såsom peber, koriander, karry og muskatnød til Portugal – og siden til resten af Europa. Endnu i dag bærer madkulturen stort præg af landets beliggenhed ved Atlanterhavet. Af populære portugisiske fiskeretter kan bl.a. nævnes Bacalhau à Brás (klipfisk svitset med løgringe, hvidløg, æg m.m.), Cataplana de tamboril (dampet havtaske i tomatkød, olivenolie, hvidvin m.m.) og Caldeirada à Fragateira (gryderet lavet af flere slags fisk).

  Derudover er der især to andre elementer, som præger det portugisiske køkken: olivenolie og supper. Mange portugisere spiser suppe dagligt som forret, og på alle restauranter tilbydes sopa do dia (dagens suppe). Portugisiske supper består hovedsageligt af forskellige typer grøntsager eller bønner, der koges, og som ofte bliver pureret. Hertil lidt olivenolie og eventuelt én eller to skiver chouriço til at intensivere smagen.

  Udover portvinen er portugisiske vine ikke så velkendte i Danmark, men Portugal producerer faktisk både rød- og hvidvine i store mængder, og af god kvalitet. Lokale vine bliver oftest tilbudt ved restaurantbesøg. Vi anbefaler, at man køber vand på flaske. Man kan drikke vandet i Portugal, men det kan smage anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier end i Danmark.

  Rygning

  Det er ikke tilladt at ryge på offentlige steder og arbejdspladser.

  Åbningstider

  Butikker:
  Mandag – fredag: 09.00-19.00. Lørdag: 09.00 – 13.00, og søndag er der lukket.

  Banker:
  Mandag – fredag: 08.30-15.00. Lørdag og søndag: lukket.

  Posthuse:
  Mandag – fredag: 09.00-18.30. Lørdag: 09.00-13.00.

  Museer:
  Hverdage: 10.00-17.00, dog lukket mandage samt helligdage.

  Slotte:
  Lukket tirsdage og helligdage.

 • Gode råd

  Møde med en anden kultur

  Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er tildækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker. Vi anbefaler, at man spørger rejselederen eller lokale på stedet.

 • Fakta

  • Statsform: Portugal er en republik.
  • Hovedstad: Lissabon med 831.500 indbyggere.
  • Befolkning: 10,8 mio. indbyggere inkl. Madeira og Azorerne.
  • Religion: Katolikker 92 %, protestanter 2 %, muslimer 1 %, andre 5 %.
  • Sprog: Portugisisk.
  • Areal: 92.100 km² inkl. Madeira og Azorerne (Danmark 43.094 km²).
  • Højeste punkt: Torre da Estrela på 1.993 m.
  • Klima: På grund af højdeforskellene i Portugal varierer landets klima meget. Den nordlige del af Portugal ligger i det tempererede klimabælte, mens den sydlige del har subtropisk klima. Ved kysten er der kystklima, mens det indre af Portugal har fastlandsklima. I bjergene i det nordøstlige Portugal ligger middeltemperaturen på 7 grader om vinteren, men man oplever ofte streng frost, og bjergtinderne er snedækkede i perioder. Om sommeren kan temperaturerne nå op på 20 grader i de lavere dele af bjergene. Nedbøren falder om vinteren. Det regner mest i bjergene i den nordlige del af landet og mindre, jo længere man kommer mod syd. Lavlandet i Portugal har milde fugtige vintre og varme (25 – 28 °C) og tørre somre.