Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Albanien

Når du tager afsted på en rundrejse til Albanien med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Albanien.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Visum til Albanien er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når man rejser mindre end 90 dage. Derimod skal passet være gyldigt i mindst tre måneder fra udrejse fra landet.

Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

 

I Albanien er møntfoden albansk lek (ALL), mens man i Kosovo bruger Euro og i Makedonien er denar.

Vi anbefaler, at der medbringes et beløb i kontanter i euro, som veksles lokalt. Derudover kan der hæves penge i automater i de fleste byer, og alle større kreditkort – Visa, Mastercard og Eurocard – kan anvendes. Nogle butikker, restauranter og caféer tager dog ikke imod internationale kreditkort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé at medbringe flere kreditkort. Husk nødvendig information, hvis det bliver nødvendigt at spærre kortet.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

I Albanien oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj og lignende.

Det albanske køkken er inspireret af både tyrkisk, græsk og italiensk madkultur, men har samtidig også sit eget særpræg. Et typisk frokostmåltid kan bestå af strimlet og langsomt kogt kød samt kogte løse ris. Som tilbehør serveres der salat med olie-edikke-dressing og friske grønsager som f.eks. agurker, tomater, peberfrugt og oliven. Der spises meget fisk og skaldyr i de kystnære områder og ved søerne. Da Albanien fortrinsvis er et muslimsk land, vil der ikke blive serveret svinekød.

Det frarådes at drikke postevand. Køb derfor mineralvand på flaske. Undgå isterninger og vær sikker på, at juice ikke er blandet op med ufiltreret postevand. Mineralvand på flaske kan købes på alle hoteller, restauranter og i kiosker. Tjek, at flasken er uåbnet/forseglet inden brug. Brug ligeledes vand på flaske til tandbørstning.

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Albanien bruger 220 volt. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

Mobiltelefon og Wi-Fi

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger.  Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Tidsforskel

Albanien har samme tid som Danmark.

Drikkepenge

Det er almindeligt at give drikkepenge til personer, der arbejder i servicebranchen. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffør, lokalguide, piccoloer og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Sikkerhed

Albanien er et sikkert land at rejse i. Dog gælder almindelige forholdsregler. Opbevar værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Albanien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

Idéer til indkøb

Albanien er kendt for sit traditionelle kunsthåndværk. I bazaren i Kruja sælges typiske filtprodukter, kelimtæpper. Der findes ligeledes gode antikvitetshandlere. I Gjirokastras lille bazar findes et stort udvalg af kunsthåndværk og mere almindelige souvenirs.

Du vil opleve, at der sælges et hav af forskellige souvenirs, hvorpå den albanske tohovedede ørn optræder. Som et kuriosum kan du finde askebægere i form af de typiske albanske bunkers.

Ved besøg i moskéer og kirker forventes det, at skuldre er dækket, og at bukser, kjole eller nederdel dækker knæ, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen.

Fotografering er ikke altid tilladt i moskéer og kirker – spørg rejselederen eller de lokale. I landdistrikterne leves et mere traditionelt liv end i de større byer, og infrastrukturen er ikke så udbygget som i områderne omkring Tirana.

Mildt tempereret med kolde, overskyede og våde vintre samt varme, klare og tørre somre.

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Tirana med 421.000 indbyggere.
  • Befolkning 3 mio. indbyggere.
  • Religion: Muslimer 56 %, albanske ortodokse 6 %, romersk katolske 10 %. Den resterende del bekender sig som ateister.
  • Sprog: Det officielle sprog er albansk, men græsk, italiensk, vlach, romani og en række slaviske dialekter er også repræsenteret.
  • Areal: 28.748 km² (Danmark 43.094 km²).