Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Armenien & Georgien

Når du tager afsted på en rundrejse til Armenien og Georgien med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse til Georgien og Armenien.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når rejsen er på mindre end 180 dage. Derimod skal passet være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

Visum i Georgien er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når man opholder sig i landet mindre end et år. Passet skal kun være gyldigt under selve opholdet i landet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen.

Valutaen i Armenien hedder dram (AMD. Valutaen i Georgien hedder lari (GEL).  Man skal ikke veksle til georgisk eller armensk valuta i Danmark. Derimod medbringes amerikanske dollars eller euro, som veksles ved ankomsten i de respektive lande. Det er muligt at betale med kreditkort på hoteller og i større forretninger. Mod gebyr er det muligt at hæve på sit kreditkort i bankernes hæveautomater, som findes i alle større byer. Husk at medbringe pas ved enhver veksling. Det kan anbefales at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at lukke dit kreditkort.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

Bemærk, at der om aftenen og i Kaukasus-bjergene kan være markant køligere. Medbring derfor en jakke. Det anbefales desuden at medbringe praktisk fodtøj.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Busserne i landene har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

Vejnettet i Armenien kan i visse områder forekomme misligholdt.

Køkkenerne i Armenien og Georgien er præget af de omkringliggende lande, men har begge bibeholdt en tydelig nationalkarakter. For begge lande gælder det, at der serveres nybagt brød til alle måltider.

Det georgiske køkken er præget af de omkringliggende lande, men har bibeholdt en stærk nationalkarakter. I det georgiske køkken bruges ofte valnødder og granatæblekerner, både i salater og i kødretter. Overalt i Georgien findes restauranter, der har specaliseret sig i kødfyldte dumplings, og den nationale streetfood er de fyldte ostebrød khachapuri. Den klassiske varme salat ajapsandali består af peberfrugter og aubergine. Linsesalater er og grillet kød på spyd, mtsvadi, er også klassiske georgiske retter.

Georgien var et af de første lande i verden, hvor man begyndte at lave vin. Ethvert hjem med respekt for sig selv laver deres egen vin på traditionel vis, hvor vinen gærer i store nedgravede kar. Derudover sælges en lang række vine lavet på moderne vis.

Det armenske køkken er stærkt præget af det persiske køkken. Køkkenet består for det meste af lam eller oksekød, enten grillet, servet i en suppe eller i en gryderet. Her er retter som ”shashlik” eller ”bozbash” nogle af de populæreste. Eksotiske salater og et hav af små retter udgør ligeledes en stor del af køkkenet.

I sovjettiden var Armenien producent af brandy, og denne tradition har man bibeholdt. Der findes derfor flere store brandydestillerier i Jerevan.

Drik ikke vandet direkte fra hanen. Drik i stedet mineralvand på flaske, som kan fås på alle hoteller, restauranter og i kiosker.

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Georgien bruger strømstyrke 220 volt, mens Armenien bruger 230 volt. Stikkontakterne i begge lande er de samme som de danske, så det er ikke nødvendigt med en adapter.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger.  Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Tidsforskel

Armenien har afskaffet sommertid. Fra marts til oktober vil Georgien være tre timer foran dansk tid, og Armenien vil være to timer foran. Resten af året er det tre timer for begge lande.

Drikkepenge

På restauranter og caféer er det kutyme at runde op eller give 10 %. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider, piccoloer og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusive i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Sikkerhed 

Begge lande er generelt sikre lande at rejse i, men man skal selvfølgelig passe på sine ejendele. Benyt værdiboksen på værelset, eller få opbevaret værdigenstande i receptionen. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Armenien og Georgien. Hold værdigenstande tæt til kroppen og gå ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

Ideér til indkøb

I både Armenien og Georgien sælges der religiøse souvenirs, som for eksempel nylavede ikoner.

I Georgien kan man med fordel købe filtvarer lavet i Kaukasus-regionen og georgisk vin.

I Armenien findes der store indkøbsmuligheder. På det store marked i Jerevan kan købes tørret frugt, krydderier og nødder. I Jerevan findes det store udendørs Vernisage marked, hvor der bliver solgt alt fra traditionelt kunsthåndværk over souvenirs fra sovjettiden til t-shirts med det armenske flag. Vernisage markedet er det bedste shopping sted på rejsen.

En hovedregel er altid at ”gøre som de lokale gør”. Ved besøg i kirker og andre hellige bygninger forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Det forventes desuden, at kvinder dækker deres hår med et tørklæde ved besøg i kirker. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger. Vi anbefaler derfor, at man spørger rejselederen eller de lokale. Spørg også om lov, inden du tager billeder af lokale.

Armeniens klima er udpræget kontinentalt. I Armenien vil man opleve store svingninger i temperaturen mellem nat og dag. Om sommeren er det ekstra varmt, og om vinteren er det ekstra koldt.

Georgiens klima er meget varieret. I den vestlige del af Georgien er der subtropisk klima, men i den østlige del af Georgien minder det mere om et kontinentalt klima.

Armenien

 • Statsform: Republik.
 • Befolkning: 3 mio.
 • Hovedstad: Jerevan.
 • Areal: 29.743 km² (Danmark 43.094 km²).
 • Religion: Armensk-ortodokse 95 %, andre kristne 4 %.
 • Sprog: Officielt armensk, men der tales også i høj grad russisk.

Georgien

 • Statsform: Republik.
 • Befolkning: 4,9 mio.
 • Hovedstad: Tbilisi.
 • Areal: 69.700 km² (Danmark 43.094 km²).
 • Religion: Ortodokse kristne 83 %, muslimer 11 %, armensk-apostolske 4 %.
 • Sprog: Officielt georgisk, men der tales også aserbajdsjansk og armensk.