Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Borneo

Når du tager afsted på en rundrejse til Borneo med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Borneo.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Passet skal være gyldigt under opholdets varighed og stemples ved ankomst til landet. Det er vigtigt, at du kontrollerer, at det sker. Opbevar altid passet et sikkert sted på rejsen. Det anbefales desuden, at du altid har en kopi af dit pas med dig – enten i papirform eller på telefonen.

Malaysia og dermed Borneo er visumfrit indtil 90 dage med dansk pas.

Den lokale valuta hedder maylaisiske ringgit (MYR). Man kan medbringe euro og amerikanske dollars, som veksles ved ankomsten. Der er hæveautomater i de større byer. Dog er det en god idé altid at have kontanter på sig, også gerne mindre sedler, da det kan være svært at få byttepenge. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at lukke dit kreditkort.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler o.l.) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

Kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccinations Service på www.sikkerrejse.dk for at få rådgivning om, hvilke vaccinationer, der er påkrævet eller anbefales i forbindelse med din rejse. Som grundregel bør du sikre dig, at du har en gyldig vaccination mod difteri, stivkrampe og hepatitis A.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Vi anbefaler desuden altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen.
Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

Busserne på Borneo har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Det malaysiske køkken er en skøn blanding af britisk, thailandsk, indisk, kinesisk og malaysisk mad. Hovedingredienserne er ris og nudler, der serveres med fisk, kylling og kød. Tilberedningen varierer meget fra region til region, men maden er altid spændende krydret og meget smagfuld. Der serveres mange lækre slags frugtjuice i Malaysia. Vil man drikke øl, er Carlsberg (som brygges i landet) det foretrukne mærke. Bemærk det er ikke alle restauranter der servere alkohol.

Drik ikke postevand fra hanen og vær også opmærksom på, om isterningerne i din drink kommer fra postevand. Køb i stedet vand på flaske.

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Der bruges 230 volt som i Danmark, men stikkontakterne har tre firkantede ben. Medbring derfor en adapter.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Europa. Internettelefoni er den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Tidsforskel

Borneo er syv timer foran dansk normaltid og seks timer foran sommertid.

Drikkepenge

På vores rejser kommer du i kontakt med hverdagslivet og landets skikke. Der kan være forhold, du ikke er vant til, som for eksempel skikken med drikkepenge. Det er kutyme at give lidt for en god service til servicepersonale, chauffører og lokalguider. Dog vil serviceafgift ofte være inkluderet på menukortene, ellers vil jeres rejseleder informere om passende beløb.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Sikkerhed

Det er generelt sikkert at opholde sig på Borneo, men almindelig forsigtighed anbefales naturligvis. I de større byer bør man holde sig til de større gader og til turistområderne. Pas på ejendele i lufthavne og i større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Det er en god idé at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i sikkerhedsboks på hotellet.

Ideér til indkøb

Kulturperler er en af de mest populære souvenirs fra Borneo. Type, kvalitet og pris varierer meget – hvis du leder efter god kvalitet, så gå efter perler fra veletablerede perleforretninger. Alverdens musikinstrumenter er også glimrende køb på Borneo. Måske har du lyst til at øve dig i at spille på sompoton? Sabah-te fås i otte forskellige varianter og kan både købes i butikker og direkte fra plantagerne. Borneo er også kendt for sin bestand af aber, så plyssede orangutanger, fjogede næseaber og langarmede gibbonaber i bamseform fås overalt.

Malayerne er afslappede, fyldt med livsglæde og hviler i sig selv. Vi skal som gæster især være opmærksomme på passende påklædning på gaden, og når vi besøger templer og andre hellige steder. Landets religion sætter på mange måder standarden for, hvordan livet leves, og derfor bør kvindelige turister undgå meget korte shorts og meget korte og nedringede kjoler. Også, når det gælder fotografering, er det vigtigt at vise hensyn. Lokalbefolkningen har som regel intet imod at blive fotograferet, men spørg først og giv evt. et lille beløb til gengæld.

Kun på de større hoteller og restauranter kan man forvente toiletforhold som i Danmark. Jo længere ud på landet man kommer, jo lavere bliver standarden. De såkaldte pedaltoiletter er udbredte, og der er ikke altid toiletpapir til rådighed. Medbring derfor selv toiletpapir fra hotellet eller vådservietter og desinfektionsgelé til hænderne.

Borneo har tropisk regnklima, og dagstemperaturerne ligger på omkring 30 °C i sommermånederne. I april-juli er der generelt tørt, men enkelte byger kan forekomme. Regnsæsonen er fra november til februar.

  • Statsform: Konstitutionelt monarki.
  • Hovedstad: Kuala Lumpur 1,6 mio. indbyggere.
  • Befolkning: 18,6 mio.
  • Religion: Islam er den mest udbredte religion. Yderligere er der buddhisme, daoisme og hinduisme.
  • Sprog: Bahasa malaysia.
  • Areal: 41.285 km² (Danmark 43.094 km2).

Vores rejser til Borneo

Vores rejser

Alle rejser
Foto
Kort

her