Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Bosnien-Hercegovina

Når du tager afsted på en rundrejse til Bosnien-Hercegovina med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Bosnien-Hercegovina.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Visum til Bosnien-Hercegovina er ikke nødvendigt for danske statsborgere, når man rejser mindre end 90 dage. Derimod skal passet være gyldigt i mindst tre måneder fra udrejse fra landet.

Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

 

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

I Bosnien-Hercegovina er møntfoden convertible mark (BAM). Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er en god idé, at medbringe flere kreditkort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre et kort. Der kan være en begrænsning på, hvor meget man må hæve på kreditkort, og beløbet afhænger af den enkelte bank og det enkelte kort.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

I Bosnien-Hercegovina oplever du en anderledes kultur, og standarder er ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Forretter på Mostar består typisk af meze, som er en række småretter som de spanske tapas. Det kan være forskellige slags kød – ofte lamme-, svine- og oksekød – gerne suppleret med små ostefyldte peberfrugter og ajvar, som er en smagfuld pasta lavet på soltørrede tomater og peberfrugter. Kød er i det hele taget en vigtig del af det serbiske måltid, og portionsstørrelsen er gerne så stor, at den for en dansker virker overvældende. Hvis der er plads i maven efter det store festmåltid, så bestil en baklava, som er en sød filodej-kage, som ofte ledsages af en kugle vaniljeis.

Vi anbefaler, at man køber vand på flaske i stedet for at drikke postevand. Man kan drikke vandet i Bosnien-Hercegovina, men det smager anderledes end dansk postevand, fordi det tilsættes klor og renses med flere kemikalier, end vi er vant til.

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Bosnien-Hercegovina benytter 220 volt, og stikkene er de samme som i Danmark.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

Tidsforskel

I Bosnien-Hercegovina er der samme tid som i Danmark.

Drikkepenge

Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og i taxaer lægger man typisk 10 % oven i regningen. Derudover giver man typisk lidt til piccoloen, der bærer bagage, til lokalguiden og til stuepigen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Sikkerhed

Opbevar værdigenstande i sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Bosnien-Hercegovina. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

Ideér til indkøb

Ottomanerne bragte glæden ved kobber til området, og i dag er forskellige kobbervarer glimrende køb på et besøg i Bosnien-Hercegovina. Der er mange uægte kobbervarer i omløb, så køb kun ved butikker eller boder, hvor der er kobberværksted tilknyttet, og du kan se varerne blive forarbejdet. I Bosnien tager man sine sko af, når man træder ind i et privat hjem, og træder i stedet ned i et par hjemmesko eller slippers. Du kan finde dem i uld eller skinnende og farvestrålende og med udsmykninger og detaljer på de fleste markeder.

Ved besøg i kirker og andre religiøse bygninger, forventes det, at skuldre og knæ er dækkede. Hvis ikke, risikerer man at blive afvist ved indgangen. Ved besøg i moskeer må hverken mænd eller kvinder være iført shorts eller sko. Kvinder skal desuden bære langærmet bluse og hovedtørklæde. Fotografering er ikke altid tilladt i religiøse bygninger – spørg rejselederen eller de lokale til råds.

Bosnien-Hercegovina har varme somre og kolde vintre. Ved kysten er vintrene milde og regnfulde.

  • Statsform: Bosnien-Hercegovina består af to autonome stater: en muslimsk-kroatisk føderation og en serbisk republik.
  • Hovedstad: Sarajevo med 697.000 indbyggere
  • Befolkning: 3,9 mio. indbyggere
  • Religion: Muslimer 50 %, ortodokse 31 % og romerskkatolske 15 %.
  • Sprog: Bosnisk, serbisk og kroatisk er alle officielle sprog.
  • Areal: 51.1597 km² (Danmark 43.094 km²).