Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Baltikum

Når du tager afsted på en rundrejse til Baltikum med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse til Baltikum-landene Estland, Letland og Litauen.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Pas og visum

Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere. Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder ud over opholdet. Det anbefales at medbringe en kopi af pas, vaccinationskort og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefon.

 

 

 

Valutaen i Estland, Letland og Litauen er euro (EUR) og kan hæves i automater i de fleste byer. Enkelte butikker, restauranter og caféer tager ikke imod internationale kreditkort. Derfor anbefaler vi, at man medbringer lidt kontanter hjemmefra. For alle tre lande gælder, at selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.Da vejret er omskifteligt som i Danmark, anbefales det at medbringe en let regnjakke eller en paraply.

Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

 

Køkkenet er præget af kartofler, rødbeder, svampe og kål. Til de fleste måltider serveres kød, pølser eller fisk til hovedret. Fisk udgør en stor del af diæten i Estland på grund af landets store fiskeriflåde. Desuden spises en del sauerkraut. I Estland findes flere gode lokale øl og vodka i alle prisklasser.

Det klassisk lettiske køkken er primært baseret på svinekødretter som ofte serveres med kartofler og sovs.

Litauens køkken er præget af de russiske, polske og tyske. De fleste retter er baseret på kartofler, rødbeder, svampe og kål. Til de fleste måltider serveres kød, pølser eller fisk til hovedret. I Litauen serveres der ofte dumplings og pirogger. Derudover har man i Litauen en forkærlighed for kager, bl.a. træstammekagen sakotis.

Man kan drikke vandet i Baltikum, men det smager markant anderledes end dansk postevand, da det tilsættes klor og renses med flere kemikalier end i Danmark. Vi anbefaler derfor, at man køber vand på flaske.

 

Elektricitet, mobil & Wi-Fi

Estland, Letland og Liatuen bruger alle 220 volt. Medbring en adapter, da stiktyperne kan variere.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Rejser du uden for EU, er internettelefoni den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Tidsforskel

Estland, Letland og Litauen er én time foran i forhold til Danmark.

Drikkepenge

Det er almindeligt at give drikkepenge til personer, der arbejder i servicebranchen. På restauranter lægger man typisk 10-15 % oven i regningen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

Rygning

Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Sikkerhed

Det er en god idé at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager betaling for brug af sikkerhedsboks. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Baltikum. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort, og det er ligeledes en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

Ideér til indkøb og museer

I Baltikum findes et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk som keramik, tekstiler, hatte, smykker, læderindbundne bøger og lædermapper, glasvarer og træskærerarbejder.

Nogle museer giver rabat til studerende og ældre, medbring derfor gerne billeddokumentation. Aldersgrænsen kan variere.

Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, ellers risikerer man at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker og andre religiøse bygninger – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

Estland ligger på grænsen mellem tempereret kystklima og fastlandsklima. Vestenvinden fra Østersøen gør vinteren relativt mild med -2 °C i gennemsnit i januar, mens østlige vinde kan forårsage isvintre. Nedbøren er ret jævnt fordelt over hele året.

Vinteren i Letland er mild pga. Østersøen (ned til -5 °C), og forår og sommer er lidt koldere end i Danmark (op til 18 °C). Om vinteren kan Finske Bugt og Riga-bugten være spærret af is.

Der er kyst- og fastlandsklima, og der er relativt mildt. Gennemsnitstemperaturer i januar er -2,5 °C ved kysten og -6 °C i Vilnius. Der opleves ned til -20 °C næsten hver vinter, men der er målt helt ned til -43 °C i den østlige del af Litauen. I juli er gennemsnitstemperaturen 16 °C, men temperaturen kan nå helt op på 30-35 °C.

Estland

 • Statsform: Republik med parlamentarisk demokrati.
 • Indbyggere: 1,2 mio.
 • Hovedstad: Tallinn med 426.500 indbyggere.
 • Sprog: Det officielle sprog er estisk, men der tales også russisk og engelsk.
 • Religion: Befolkningen består af luthersk-evangeliske og russisk-ortodokse.
 • Areal: 45.228 km2 (Danmark: 43.094 km2).

Letland

 • Statsform: Republik.
 • Hovedstad: Riga med 698.500 indbyggere.
 • Befolkning: 1,9 mio. indbyggere
 • Religion: Befolkningen består bl.a. af luthersk-evangeliske 19 %, russisk-ortodokse 15 % og romersk-katolske 1 %.
 • Sprog: Det officielle sprog er lettisk, men der tales også russisk.
 • Areal: 64.589 km² (Danmark 43.094 km²).

Litauen

 • Statsform: Republik.
 • Hovedstad: Vilnius med 544.400 indbyggere.
 • Indbyggertal: 2,8 mio. indbyggere.
 • Religion: Katolske 80 %, russisk ortodokse 4 % og protestanter 2 %.
 • Sprog: Det officielle sprog er litauisk, men der tales også russisk, polsk og ukrainsk.
 • Areal: 65.300 km².