Fra Tórshavn sejler vi til Suðuroy – den sydligste af Færøerne – og sejlturen er i sig selv en oplevelse. Vi passerer tæt forbi Sandoy, Store Dimon og Lille Dimon. Lille Dimon er et 400 m højt pyramideformet fjeld kun beboet af får, der bliver sejlet dertil om foråret og hejst op ad de stejle klipper. Suðuroy byder på en storslået natur og autentisk kultur i de små bygder, og efter at være ankommet til Suðuroy kører vi til Akraberg, der er Færøernes sydligste forbjerg, hvorfra der er et fantastisk udsyn i skyfrit vejr.
Vi når en del, imens vi er på øen, og ser bl.a. handelsbyen Vágur og kirken Porkeri – en af de karakteristiske trækirker fra den store kirkebygningsperiode 1830-1850.
Kvinderne i Porkeri på Suðuroy er kendt for at lave Færøernes fineste og mest overdådige kagebord, som vi selvfølgelig smager, mens vi nyder eftermiddagskaffen.
Inden vi tager med færgen, ser vi arbejderbyen Tværoy, med den Kgl. Handels gamle bygninger, der i 1856 blev overtaget af den foretagsomme københavnerkøbmand Thomsen, som grundlagde en stor handelsvirksomhed her. Stedet er desværre lukket den dag i dag, da familien desværre er gået fallit. Sidenhen er Færøernes mest moderne fiskefabrik blevet bygget foran bygningen.
Hvis tiden er til det, besøger vi også byen Fámjin, som er Færøernes eneste vestvendte bygd. Bydgen er omgivet af høje fjelde og var indtil 1939 uden vejforbindelse – det er derfor en af de mest isolerede bygder på Suðuroy.
Vi spiser aftensmad ombord på færgen.
På afgangen 25/7 har du på denne dag mulighed for at opleve den færøske nationaldag Olai eller ólavsøka, hvor færingerne fejrer deres nationalitet og kultur. Dagen fyldes med farverige optog i nationaldragter, og særligt i hovedstaden er en livlig atmosfære, hvor folk deltager i koncerter, sportsbegivenheder og forskellige kulturelle arrangementer. Dagen markeres også ved en officiel åbning af Tinget, Færøernes parlament, og en fornøjelig samling omkring mad og drikke med familie og venner.
Dagen efter er også en vigtig dag, hvor flere tusinde bl.a. synger sammen ved midnatssangen, hvorefter der er kædedans med mindst lige så mange mennesker. Alle de færøske traditioner kommer til live i disse to døgn, og som gæst er det fascinerende at overvære.