Firma – og grupperejser

Rejser til Iran

På grund af den nuværende situation i Iran har vi indstillet salget af rejser til landet. 

En rejse til Iran er en rejse gennem tiden til det gamle Persien og dette mægtige riges stolte og magtfulde kultur. Iran er en sand guldgrube af seværdigheder, for her i ”civilisationens vugge” blev der afsat imponerende kulturelle, arkitektoniske, videnskabelige og religiøse aftryk for eftertiden. Denne prægtige fortid som mægtigt storrige føles nærværende, for mange UNESCO-fredede bygninger og områder er velbevarede og vidner om rigets forhenværende mægtige rigdomme.

Ind under fordommene

Mange danskere har en holdning til Iran – ofte uden selv at have besøgt landet. De fleste har nok et ikke helt rosenrødt billede af Iran, som i 1979 etablerede et præstestyre, og gennem medierne er det sjældent solstrålehistorier, vi hører. Det er ærgerligt, for Iran har så meget mere at byde på, når blot man begiver sig ind under fordommene. Det iranske folk er utroligt gæstfri og ivrig efter at vise landet frem, og det gør det til en ren fornøjelse at tage på rundrejse i Iran.

Multietniske Iran

Iran deler grænser med Armenien, Aserbajdsjan og Turkmenistan mod nord, Irak og Tyrkiet mod vest og Afghanistan og Pakistan mod øst. De mange tilstødende lande spejler sig i landets befolkning, som består af mange forskellige territorialt baserede etniske grupper. Selv om langt de fleste iranere er muslimer, er jødedom, kristendom og zoroastrisme officielt anerkendte religioner, og sidstnævnte er særligt interessant på en rejse til Iran. Zoroastrisme er den første kendte monoteistiske (én-gudede) religion i verden, og i hele landet kan du stifte bekendtskab med den, f.eks. i Yazd i det centrale Iran, hvor ildtempler og “Stilhedens tårne” stadig kan besøges den dag i dag.

Isfahan på Silkevejen

Isfahan var engang et vigtigt stop på Silkevejen, og i 1500-tallet udnævnte shah Abbad byen til sin hovedstad. I den gamle bydel ligger den UNESCO-fredede Naqsh-e Jahan-plads, som er flankeret af nogle af landets vigtigste og smukkeste monumenter.

Chahar Bagh-avenuen er den mest berømte avenue i Iran, er seks kilometer lang og her finder man de to smukke paladser Hasht Behesht og Chehel Soutun. Hasht Behesht er rigt udsmykket med klassiske persiske motiver, og Chehel Sotoun er i dag på UNESCOs verdensarvsliste. Begge paladser er et must for den tilrejsende til Isfahan.

I 1600-tallet blev en del armenere fragtet til Isfahan for at opbygge den nye hovedstad. I dag bor mange armenske efterkommere stadig i det armenske kvarter, og den rigt fresko-udsmykkede Vank-katedral er stadig i brug som kirke. På en rejse til Isfahan må du heller ikke gå glip af den berømte basar, hvor alt mellem himmel og jord kan opdrives.

Prægtige Pasargardae og Persepolis

Irans historie er lang og begivenhedsrig, og området har været underlagt mange forskellige herskere gennem tiden. Kong Kyros erobrede i midten af 500-tallet f.Kr. Mederriget og forvandlede det til perserriget og spiller derfor en vigtig rolle i Irans historie. I Pasargardae finder du den mægtige kong Kyros’ gravmæle.

Persepolis er på mange måder det vigtigste levn fra det tidligere perserrige. Byen har dengang været respektindgydende for tilrejsende, og det er stadig muligt at få en fornemmelse af byens størrelse og betydning for befolkningen.

Fortid og nutid i Teheran

Teheran er Irans hovedstad. I Teheran findes der udgravninger af bopladser, som er mere end 8.000 år gamle, men først efter det 13. århundrede begyndte byen at ændre status fra landsby til reel by. I midten af 1900-tallet blev flere af de gamle paladser revet ned, fordi shahen ikke mente, at de ældgamle bygninger passede ind i en moderne storby. Mange af de gamle bygninger fik dog lov at overleve, og i dag kan man f.eks. stadig besøge det overdådige Golestan-palads.

Nedenfor kan du læse om vores helt nye rundrejse til magiske Iran.

Vores rejser

Vores rejser

Alle rejser
Foto
Kort

her