Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Island

Når du tager afsted på en rundrejse til Island med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Island.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Pas skal medbringes som ID ved fly- og færgeforbindelser, og man skal kunne billedidentificere sig ved indrejse. Danske statsborgere behøver ikke visum til Island.

Møntfoden er islandske kroner, som kan hæves i banker og automater. Internationale kreditkort accepteres stort set overalt. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre kortet.

Som bekendt er det blevet sværere at veksle kontanter når man er ude på rejse. Derfor anbefaler vi kreditkort samt at medbringe Euro på rejser i Europa, og Euro eller US dollars på oversøiske rejser.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Temperaturen og vejrliget kan svinge en del, så det anbefales at medbringe en varm jakke, skiundertøj, regnjakke og lignende.

Traditionel islandsk mad er kendetegnet ved primært at bestå af ingredienser, der kan opbevares gennem lange, mørke vintre uden brug af køleskab. Derfor var tørret fisk, heriblandt haj, fårekød – inklusive fåretestikler – samt pølser lavet af valle og blod, engang typisk kost for en islænding. Andre traditionelle retter er kogt fårehoved og syltetøj lavet på fårehoveder. Hvis du er nysgerrig, så snyd ikke dig selv for disse specialiteter på de islandske restauranter. De fleste restauranter har dog også okse- og svinekød, fjerkræ, vildt, vegetariske retter og alt godt fra havet.

Fastfood er ikke udbredt på Island, men ét særligt fastfood-måltid bør du alligevel prøve: En pylsa er en islandsk hotdog, som umiddelbart ikke lyder af noget særligt. Forskellen finder du i råvarerne: Islandsk lam, svine- og oksekød – ofte økologisk – gør de islandske hotdogs til en helt anden oplevelse end dem, vi kender fra pølseboderne i Danmark.

Det er sikkert at drikke postevand fra hanen i Island.

Tidsforskel
Tidsforskellen mellem Island og Danmark afhænger af, om vi har normal- eller sommertid herhjemme. Island bruger nemlig ikke sommertid. Ved sommertid er Island 2 timer bagud i forhold til Danmark, og om vinteren 1 time.

 

Drikkepenge
Drikkepenge gives som i Danmark efter hvilken service, man har fået, eller man runder op. Det anbefales at give et beløb til stuepiger på hoteller.

 

Sikkerhed
Brug sikkerhedsboks på værelset, eller få værdierne opbevaret i receptionen.

 

Elektricitet, mobil & Wi-Fi
Island benytter samme strømspænding og strømstik som i Danmark. Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

 

Rygning
Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 

Idéer til indkøb og museer
Island har en lang tradition for at lave uldsweatere og andre uldvarer i en høj kvalitet, og forretninger findes i alle større byer. Ligeledes skal man holde udkig efter lokalt produceret kunsthåndværk og design, som findes i rigt mål i Island. Flere steder er det også muligt at købe lammeskind af en høj kvalitet.

Hvis du har en sød tand, så prøv også at pakke nogle islandske lakridskugler med hjem i kufferten. De findes i en vid række af smagsvarianter og mærker.

Nogle museer giver rabat til studerende og personer over 65 år. Medbring derfor gerne billeddokumentation.

Islands kyster har subpolart kystklima. Generelt sørger den varme nordatlantiske strøm for en højere temperatur end de fleste andre steder på samme breddegrad på resten af kloden. Overordnet set er den sydlige del af Island varmere, fugtigere og med mere vind end den nordlige del.

  • Statsform: Selvstændig republik.
  • Hovedstad: Reykjavík med 122.853 indbyggere.
  • Befolkning: 343.518 indbyggere.
  • Religion: Luthersk-evangelisk (67,2 %), romersk katolsk (3,9 %), frikirke (4,8 %).
  • Sprog: Islandsk.
  • Areal: 103.000 km² (Danmark 43.094 km². Svalbard udgør 61.022 km².)