Kun Toscana har en by som Siena. Byen er en smuk og sansepirrende perle af en middelalderby beliggende på tre bakker i et kuperet terræn. I 1100-tallet blev Siena grundlagt som bystat, og befolkningen tog magten fra kirken. Byen udviklede sig derfra til at være en af Europas største og mest velhavende middelalderbyer, og den dag i dag er det som om, at Siena inden for bymuren er ét stort levende middelaldermuseum.
Vi oplever Italiens smukkeste plads “Il Campo”, der har form som en muslingeskal, og hvor det berømte og dramatiske hestevæddeløb “Il Palio” afholdes to gange om året. På pladsen ligger også byens rådhus, som gav Martin Nyrop inspiration til Københavns Rådhus. Via byens hovedgade når vi frem til domkirken, der regnes for en af de smukkeste gotiske kirker i Italien. Facaden er en lovprisning af Jomfru Maria, der er byens skytshelgen, og indenfor er det effekten med at bruge skiftevis sort og hvid marmor og marmorgulvet med de betagende mønstre, der gør indtryk.
Fra Siena tager vi tilbage til nutiden og besøger det familiedrevne agriturismo, “Poggio Alloro”. Værterne viser rundt på gården, og vi ser bl.a. verdens største kvægrace, Chianina, der vokser forholdsvist langsomt og derfor er leveringsdygtig i ekstra smagfulde bøffer. Vi får også indblik i stedets vinproduktion og nyder Chianti-vin og smager lokalproducerede pølser og oste. På Poggio Alloro bliver der også produceret Vernaccia di San Gimignano, som er en hvidvin lavet på druen Vernaccia. Optegnelser viser, at denne vin har været produceret i området siden 1286 – og naturligvis får vi en smagsprøve.
Fra gården kan man se San Gimignanos karakteristiske tårne i horisonten – og det er dagens næste oplevelse. Det er netop de 14 tårne, der gør San Gimignano til en særlig oplevelse. Oprindelig var der i byen 72 tårne fra 1200 – 1300-tallet. Tårnene var datidens statussymbol – jo højere jo bedre – da det var en bekostelig affære at bygge tårne, men samtidig kunne tårnene bruges i en forsvarssituation. Både etruskerne og romerne har efterladt spor i San Gimignano, og i middelalderen var det ikke uden betydning, at byen lå ved Via Francigena, som var pilgrimsruten, der forbandt Nordeuropa og Rom.
Vi nyder eftermiddagen bag bymuren i den lille by og ser bl.a. den smukke sydport, Porta San Giovanni, fra 1262 og Piazza della Cisterne med den smukke brønd. Efter besøget i San Gimignano kører vi tilbage til Montecatini Terme.