Montecatini Terme blev for alvor berømt i 1700-tallet, hvor europæiske kongehuse, fyrster og grever valfartede til byen. Den storslåede og smukke neoklassicistiske arkitektur fra dengang er stadig med til at sætte et charmerende præg på byen.
I nyere tid – i 50’erne og 60’erne – var det berømte skuespillere og musikere, der strømmede til byen for at nyde kurbadene og den unikke atmosfære, og på dagens byrundtur går vi i fodsporene på berømthederne og tager på opdagelse i kurbyens to bydele – Montecatini Terme og Montecatini Alto. Vi følger byens hovedgade, Corso Matteotti, og på pladsen Piazza Popolo ser vi kirken Santa Maria Assunta. Pladsen er byens bankende hjerte med et væld af espressoduftende cafeer, fristende konditorier og isbutikker, der byder på italiensk is – gelato – så englene synger!
Gaden Via Verdi med byens smukke gamle rådhus fører til kurbadsparken “Il Parco delle Terme”, der dækker et kæmpe areal på 460.000 m² og har ni flotte kurbade, der stadig er i brug.
Vi slutter formiddagen med en tur med den lille røde kabelbane fra 1898, der bringer os op i 299 m højde til bydelen Montecatini Alto. Heroppe i den pittoreske gamle bydel er der et charmerende torv omkranset af små caféer og en fabelagtig udsigt – så her er det oplagt at slå sig ned og nyde en hed espresso eller et køligt glas hvidvin.
Undervejs på vores besøg i Montecatini Alto stifter vi også bekendtskab med de omgivende olivenlunde i det bakkede terræn. Vi får nemlig lov at se, hvordan arbejdet med at høste oliven foregår, når vi går en lille tur i olivenlunden. Her får vi også fortalt, hvordan man tester de høstede oliven via forskellige teknikker, og hvordan man producerer de berømte jomfruolivenolier – samt ikke mindst hvordan man spotter den ægte jomfruolivenolie. Vi kommer også på besøg i kælderen “cantinaen”, hvor vi ser, hvordan olien opbevares. Her prøvesmager vi også noget, der med garanti er nyt for de fleste – nemlig te lavet på olivenblade!
Efter at være blevet klogere på den lokale produktion af olivenolie, nyder vi en let frokost, hvor vi selvfølgelig får lov at smage på de forskellige olivenolier. Menuen består af flere små serveringer af lokalt producerede råvarer og et glas rødvin.