Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Kina

Når du tager afsted på en rundrejse til Kina med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Kina.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Der er visumpligt til Kina. Cirka seks uger inden afrejse vil du modtage en officiel invitation fra vores agent i Kina, og det anbefales, at man senest ansøger om visum en måned inden afrejse.

Visum kan søges direkte gennem det kinesiske Visa Application Service Center i København. Vejledende pris er pr. okt. 2018 kr. 962,50 som betales direkte til ambassaden. Alle ansøgere skal på forhånd udfylde ansøgningsskema via centrets hjemmeside her. Udfyld, print og underskriv det online ansøgningsskema og medbring det til det kinesiske Visa Application Center i København, hvor du også skal afgive biometriske data (fingeraftryk). Tider til personligt fremmøde på centret bookes ligeledes via centrets hjemmeside. Husk at medbringe pas, rejsedokumenter (inkl. flybilletter), pasfoto, den officielle invitation samt betaling.

Risskov Rejser har indgået samarbejde med CTHI VisaService ApS for at hjælpe vores rejsedeltagere på bedst mulige vis med eventuelle spørgsmål eller hjælp til udfyldelse af selve visumansøgningen. CTHI kan hjælpe med at lave et gruppevisum, såfremt man er minimum to personer, der rejser sammen. Med et gruppevisum er det muligt at ansøge om visum uden at tage til ambassaden i København. Du kan udfylde gruppeansøgningen her eller kontakte CTHI direkte for nærmere information på tlf. 53 58 82 09 eller skrive til info@CTHI.dk. Ønsker du at bestille Gruppevisum (min. 2 personer) via Risskov Rejsers samarbejdspartner er prisen kr. 1.250 pr. person (ekskl. forsendelse med UPS kr. 295).

Den kinesiske valuta har flere betegnelser, der er både renminbi (RMB) og kinesiske yuan (CNY). Det er muligt at veksle til CNY hjemmefra eller ved ankomst til lufthavnen i Kina. Det kan ikke længere betale sig at veksle fra amerikanske dollars til yuan.
Man kan hæve kontanter på sit kreditkort i de store banker, hoteller og lufthavne, men der er flere og flere hæveautomater, der kun tager imod kinesiske kreditkort.
Det kan anbefales at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler o.l.) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccinations Service på www.sikkerrejse.dk for at få rådgivning om, hvilke vaccinationer, der er påkrævet eller anbefales i forbindelse med din rejse. Som grundregel bør du sikre dig, at du har en gyldig vaccination mod difteri, stivkrampe og hepatitis A.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen. Vi anbefaler desuden altid, at værdigenstande såsom kamera, smykker og penge samt livsnødvendig medicin medbringes i håndbagagen. Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.

En del flyselskaber tillader ikke, at man medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.

Busserne i Kina har ikke helt samme standard som i Europa, men vi har naturligvis valgt den bedste kategori med aircondition. Bemærk, at der er begrænset plads til håndbagage på busrejsen. Håndbagagen skal kunne stå under sædet eller være på hattehylden.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Det kinesiske køkken består hovedsageligt af ris og/eller nudler, serveret med enten fisk, kylling, svine- eller oksekød og grøntsager. Det er en god idé at øve sig lidt hjemmefra med spisepindene. Selv om det på mange restauranter er muligt at få en ske eller en gaffel, så spiser man med pinde i Kina, og maden er tilberedt med henblik herpå. Det er nemt at finde gode spisesteder, og der er utroligt mange billige restauranter. De serverer god og sund mad, og hygiejnen er som regel god. Nogle restauranter har spisekort på engelsk eller med billeder af de forskellige retter. Til maden drikkes te eller øl.

Man bør ikke drikke vandet fra hanen, og ligeledes frarådes isterninger. Vand på flaske kan købes de fleste steder.

Tidsforskel
Kina er 6 timer foran dansk sommertid og 7 timer foran dansk vintertid.

 

Drikkepenge
Det har ikke tidligere været kutyme at give drikkepenge i Kina, men i takt med, at turismen i Kina er øget, er lønnen i servicebranchen også i højere og højere grad baseret på drikkepenge. Det er derfor nu blevet kutyme, at man betaler drikkepenge til lokalguider og chauffører.

Er man afsted på egen hånd, vil man opleve, at flere restauranter og caféer tilskriver regningen 10-15 % i servicegebyr, så her skal du ikke lægge yderligere oveni.

På rundrejserne i Kina vil der bl.a. være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og hotel-piccoloer. Det beløber sig til ca. 35 yuan pr. dag pr. rejsedeltager. Rejselederen vil i starten af rundrejsen lave en indsamling, som vil ske i yuan. Nærmere information vil blive tilsendt herom sammen med afrejsedokumenterne, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris.

 

Sikkerhed
Det er ganske sikkert at færdes i Kina, også efter mørkets frembrud. Kvinder kan også roligt færdes alene. Det er i Kina – som alle andre steder – ikke klogt at udstille sine eventuelle rigdomme. Opbevar penge, pas og kreditkort tæt på kroppen og vær ekstra opmærksom, når du handler. Det er en god idé at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i en sikkerhedsboks på hotellet.

 

Elektricitet, mobil & Wi-Fi
Kina bruger 220 volt, men ofte har stikkene flade ben som i USA. Vi anbefaler derfor, at du medbringer en adapter.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Europa. Internettelefoni er den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.

Vær opmærksom på, at man ikke kan benytte Facebook, Google og Messenger i Kina. Så har du f.eks. en Gmail-konto, kan du ikke bruge denne i Kina. Brug derfor en anden mailadresse som f.eks. Yahoo eller lignende. Man kan med fordel downloade app’en WeChat, da det er en kinesisk app til gratis kommunikation.

 

Rygning
Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

Vær opmærksom på, at der er forbud mod E-cigaretter i Kina. Undlad derfor at medbringe E-cigaretter, E-væske og vandpiber. Disse elementer vil blive konfiskeret ved ankomst, og man risikerer at få en bøde eller fængselstraf, hvis man findes skyldig.

 

Idéer til indkøb
Kina er kendt for at producere billige varer i alle tænkelige genrer, og der findes nok ikke et dansk hjem uden utallige aggregater og dimser med påskriften ”Made in China”. Med andre ord: Alt, hvad dit shoppinghjerte kan begære, findes i Kina. Silke- og broderivarer og alskens tekstiler, lakvarer, jade- og porcelænsarbejder, etniske smykker og pynt er typiske kinesiske souvenirs.

Kineserne er meget gæstfrie, nysgerrige og glade – turister bliver mødt med smil og venlighed. Det ligger ikke til kineserne at rette på folk, og de går ud fra, at man som gæst selv har sat sig ind i, hvordan man opfører sig i landet. F.eks. må man aldrig klappe et barn på hovedet eller røre dem.

Kineserne lægger stor vægt på, at man er stand til at kontrollere sine følelser, og det er vigtigt at huske på, hvis du føler dig dårligt behandlet. På restauranter er det vigtigt at huske på, at man aldrig placerer spisepindene lodret ned i risskålen, da det associeres med død og ulykke. Det forventes, at man respekterer helligdomme og skikke med ærbødighed og korrekt påklædning.

Man tager skoene af, før man betræder et tempel og pege eller vender aldrig fodsålerne mod buddhafigurer eller helligdomme, idet fødderne betragtes som urene. Man poserer heller ikke foran buddhafigurer. Ikke alle steder er det tilladt at fotografere, så vær opmærksom på påbud. På markeder og i boder er det helt normalt at prutte om prisen, og nogle kinesere vil endda anse det som uhøfligt, hvis du ikke prøver.

Kun på de større hoteller og restauranter kan man forvente toiletforhold som i Danmark. Jo længere ud på landet man kommer, jo lavere bliver standarden. De såkaldte pedaltoiletter er udbredte, og der er ikke altid toiletpapir til rådighed. Medbring derfor selv toiletpapir fra hotellet eller vådservietter og evt. desinfektionsgelé til hænderne.

Klimaet er meget varieret – fra tropisk i syd til subarktisk i de nordlige dele af landet.

  • Statsform: Kommunistisk republik.
  • Hovedstad: Beijing med 21,5 mio. indbyggere (metropolområde 24 mio. indbyggere).
  • Befolkning: 1,38 mia. indbyggere
  • Religion: Shenister 22 %, buddhister 18 %, kristne 5 %, muslimer 2 %.
  • Sprog: Det officielle sprog i Kina er mandarin, men der findes et utal af forskellige dialekter, der har karakter af selvstændige sprog.
  • Areal: 9.596.961 km² (Danmark 43.094 km²).