Firma – og grupperejser

Når rejsen går til Kroatien

Når du tager afsted på en rundrejse til Kroatien med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse i Kroatien.

Har du spørgsmål til dine rejsedokumenter eller de lokale forhold, sidder vi klar til at hjælpe, så du får en tryg og behagelig rejse.

Pas skal medbringes som ID ved flyrejser. Det anbefales at medbringe en kopi af pas og forsikringspapirer, evt. både i papirform og tilgængeligt på telefonen. Visum er ikke nødvendigt for danske statsborgere.

Møntfoden i Kroatien er kuna (HRK). De fleste internationale kreditkort accepteres i butikker, hoteller, restauranter og caféer. Selv om kriminalitet med kreditkort er begrænset, er det vigtigt at holde øje med sit kort. Det er en god idé at medbringe mere end ét kreditkort. På den måde er du på den sikre side, hvis der skulle opstå problemer med det ene kort. Husk de nødvendige informationer, hvis du får brug for at spærre dit kreditkort.

De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside her.

Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, endda selv om de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Derfor anbefaler vi, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.

Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information, som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer en beskrivelse af indholdet på engelsk. Kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.

Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke egnet for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.

På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til markedets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.

Ved evt. bagageforsinkelse er det en fordel at have de vigtigste ting ved hånden. Det er derfor en god idé at pakke f.eks. medicin, kontaktlinsevæske, tandbørste og et ekstra sæt tøj i håndbagagen.

I Kroatien rejser du rundt i en spændende og anderledes kultur, og standarder og forhold er derfor ikke nødvendigvis som i Danmark. Transportmidler vil være af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagage, som skal kunne stå under sædet, for hattehylden er forbeholdt overtøj og lignende.

Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor man vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.

Det kroatiske køkken er påvirket af mange af de omgivende landes madtraditioner. Kroatien er et lille land, men dets køkken er imponerende varieret, fordi det med sin geografiske placering og rige historie har fået lov til at udvikle sig i mange forskellige retninger. Mange kroatiske fester er uløseligt forbundne med mad, hvad enten begivenheden er privat – fødselsdag, bryllup eller dåb – eller om den er religiøs med fejring af lokale helgener eller jul. I Dalmatien er køkkenet præget af retter med fisk, skaldyr, grøntsager og middelhavsurter som rosmarin, salvie og laurbær, men her tilbederes også alverdens kød til den store guldmedalje – dog sjældent svinekød. Traditionelle dalmatiske restauranter kaldes konoba. Cevapcici er en ret, der er gået i arv fra tyrkerne og dengang de var del af det osmanniske imperium. Den er lavet af hakket oksekød, formet som en lille pølse serveret med f.eks. kajmak (et cremet mejeripordukt) og løg – ganske velsmagende.

I Kroatien anbefaler vi, at man køber vand på flaske. Vandet fra hanen kan godt drikkes, men det smager anderledes end i Danmark, fordi det renses med flere kemikalier og tilsættes klor.

Tidsforskel
Kroatien har samme tid som Danmark.

 

Drikkepenge
Det er almindeligt at give drikkepenge til dem, der arbejder i servicebranchen, da det for dem er en del af lønnen. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på denne skik. På restauranter og i taxaer lægger man typisk 10 % oven i regningen. Derudover giver man typisk lidt til piccoloen, der bærer bagage, til lokalguiden og til stuepigen. På rundrejsen vil der være tale om drikkepenge til buschauffører, lokalguider og restaurantpersonale ved de måltider, der er inklusiv i rejsens pris. Sammen med rejsedokumenterne sender vi information om, hvad vi vurderer som et passende beløb på den pågældende rejse, men det er naturligvis helt op til den enkelte, hvor meget man ønsker at give. Af denne grund har vi ikke inkluderet drikkepenge i rejsens pris, og det skal understreges, at drikkepenge er frivillige.

 

Sikkerhed
Det er en god idé at opbevare værdigenstande i en sikkerhedsboks på værelset eller i receptionen. Enkelte hoteller tager depositum for nøglen, og beløbet refunderes ved returnering. Lommetyve er primært et storbyfænomen – også i Kroatien. Gå derfor ikke med pengepung i baglomme, åben taske eller rygsæk.

 

Elektricitet, mobil & Wi-Fi
Husk opladeren til f.eks. kamera og mobiltelefon. Kroatien benytter strøm som i Danmark, og deres strømstik er de samme som de danske.

Det er sædvanligvis dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Danmark, bortset fra rejse i EU-lande, hvor der er indført roaming til hjemmetakst, således at du kan ringe, sende sms og bruge datatjenester uden ekstra omkostninger. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret.

Rygning
Rygning i bussen er ikke tilladt. Ligeledes vil der på de fleste restauranter, hoteller, strande og offentlige områder være rygeforbud. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.

 

Idéer til indkøb og museer
I den gamle bydel i Split finder du fine shoppinggader med moderne modebutikker, og næsten hver dag er der marked med kreative, originale kunstværker, hjemmelavede smykker og tøj med håndtrykt print. Splits store grøntsagsmarked bugner af frugt og grønt i sæson, og her kan du også finde en god olivenolie, ost eller et glas honning til at tage med hjem i kufferten.

Ved besøg i kirker forventes det, at skuldre og knæ er dækkede, da man ellers risikerer at blive afvist ved indgangen. Fotografering er ikke altid tilladt i kirker – spørg rejselederen eller lokale på stedet.

Kroatien har et varieret klima. I nord og øst er der fastlandsklima, ved kysten middelhavsklima og i landets sydlige og centrale dele er der højlandsklima.

  • Statsform: Republik.
  • Hovedstad: Zagreb med 800.000 indbyggere.
  • Befolkning: 4,3 mio. indbyggere.
  • Religion: Katolikker 86 %, ortodokse 4 %, muslimer 2 %.
  • Sprog: Kroatisk.
  • Areal: 56.594 km².