Se mere: privatlivspolitik
Når du tager afsted på en rundrejse til Malaysia med dansk rejseleder, er der nogle praktiske oplysninger, som du skal have styr på både før, under og efter rejsen. Nedenfor finder du et overblik over al den relevante praktiske information såsom pas- og visumregler, lokale skikke og gode råd til din rejse gennem Malaysia.
I Malaysia er opholdet visumfrit i maksimal 90 dage. Passet skal være gyldigt i 6 måneder fra ankomstdagen. Vær opmærksom på, at passet skal stemples ved ankomst til lufthavnen, og at det er vigtigt, at du kontrollerer, at det sker. Det anbefales, at du medbringer en kopi af dit pas og dine forsikringspapirer – enten i papirform eller på telefonen. Du kan læse nærmere på Udenrigsministeriets rejsevejledning.
Rejser du til Malaysia med børn, skal du være opmærksom på særlige indrejseregler. Barnets fødselsattest skal medbringes. Hvis barnet rejser alene eller kun med den ene forælder, skal der medbringes dokumentation for henholdsvis eneforældremyndigheden eller fuldmagt fra begge forældre. Se i øvrigt Udenrigsministeriets vejledning om rejse med børn.
I Malaysia anvendes valutaen Malaysisk Ringgit (MYR), som kan hæves i lufthavnen i Kuala Lumpur og i hæveautomater. Her accepteres kreditkort som Mastercard og Visa. Husk de nødvendige informationer i tilfælde af, at du får brug for at spærre kortet. Du kan også anvende disse kreditkort i indkøbscentre, større restauranter og hoteller, men det anbefales at betale med kontanter i almindelige butikker.
De aktuelle regler for, hvad du må bringe med hjem fra udlandet, kan du læse om på www.borger.dk’s hjemmeside.
Vær opmærksom på, at væsker (drikkevarer, parfume, toiletartikler og lignende) kan blive konfiskeret ved flyskift, også selvom de er blevet plomberet ved indkøb i foregående lufthavne. Vi anbefaler derfor, at du venter med toldfrie indkøb til den sidste lufthavn inden ankomstlufthavnen.
Kontakt egen læge eller Danske Lægers Vaccinations Service på www.sikkerrejse.dk for at få rådgivning om, hvilke vaccinationer, der er påkrævet eller anbefales i forbindelse med din rejse.
Det er en god idé at informere rejselederen om specielle sygdomme – en information som naturligvis bliver behandlet fortroligt. Tager du livsvigtig medicin, anbefaler vi, at du medbringer et medicinpas med en beskrivelse af indholdet på engelsk. Denne kan fås hos egen læge eller på apoteket. Husk at pakke medicinen i håndbagagen.
Som udgangspunkt skal alle rejsende være selvhjulpne. Vores rejser er generelt ikke for gangbesværede, da mange seværdigheder opleves til fods og kræver, at du er i stand til at gå min. 5 km dagligt.
På enhver udlandsrejse har du behov for en god rejseforsikring, som dækker i forbindelse med akut opstået sygdom mv. Risskov Rejser samarbejder med Gouda, som er specialiseret i rejseforsikringer og tilbyder produkter med dækninger, som hører til landets bedste. Kontakt vores rejsekonsulenter – de kan rådgive dig, så du får en forsikring, der passer til dit behov.
Vi anbefaler altid, at værdigenstande såsom livsnødvendig medicin, kamera, smykker og penge opbevares i håndbagagen. Det kan også være en god ide at pakke et ekstra sæt tøj og tandbørste i håndbagagen, så de vigtigste ting er ved hånden ved en eventuel bagageforsinkelse.
Rejser I to sammen, kan det være en fordel at fordele bagagen 50/50.
En del flyselskaber tillader ikke, at du medbringer batterier eller batteridrevne enheder i den indleverede bagage. Disse skal i stedet medbringes i håndbagagen. Det gælder eksempelvis bærbare computere, tablets, power banks etc.
Vi har som hovedregel valgt 3- og 4-stjernede hoteller på vores rundrejser, men da udenlandske hoteller ikke tildeles stjerner efter dansk standard, kan der være hoteller, hvor du vil opleve en anelse lavere standard. Vi gør opmærksom på, at der i sjældne tilfælde kan forekomme hotelændringer undervejs på rejsen. Eventuelle ændringer vil tilstræbes at være af tilsvarende standard.
Busserne er af god turiststandard efter lokale forhold. Bemærk, at der på busrejser er begrænset plads til håndbagagen, som skal kunne stå under sædet, da hattehylden er forbeholdt overtøj.
Det malaysiske køkken er et kulinarisk mekka, der har hentet inspiration fra hele verden. Derfor vil du sikkert kunne genkende smage fra blandt andet det thailandske, indiske og kinesiske køkken, som især har sat sine præg på de malaysiske retter.
“Malaysias madhovedstad” er tilnavnet, som George Town har fået. Den lille by, som ligger på øen Penang, er kendt for at servere noget af landets bedste mad. Den bedste måde at stifte bekendtskab med det malaysiske køkken er ved at bestille maden fra et hawker-center. Her finder du mange forskellige madboder med hver deres kulinariske specialiteter og kokke, der står klar til at lange velduftende måltider over disken.
Noget af det første, du bør kaste dig over i det malaysiske køkken, er nasi lemak, der også kan betegnes som Malaysias uofficielle nationalret. Retten, som spises døgnet rundt, består af ris kogt i kokosmælk toppet med eksempelvis kyllingevinger, friturestegte ansjoser, hårdkogte æg og den stærke chilisovs sambal.
En anden ret, du ikke kan komme uden om, er laksa, en blanding af kinesisk nudelsuppe og malaysisk curry lavet på kokosmælk og fyldt med eksempelvis fisk eller skaldyr. Retten findes i mange forskellige versioner, men du kan med fordel prøve Penangs lokale variant penang assam laksa, hvor kokosmælken er byttet ud med den syrlige tamarind-sauce.
Trænger du til at få stillet den lille sult på farten, kan du bestille et satay-spyd. Så vil du få serveret et bambusspyd med kyllingestykker marineret i en lækker peanutsauce. Uanset om du er til kyllingespyd eller nudelsuppe, bør du kunne finde noget for enhver smag i de malaysiske køkkener, det gælder bare om at gå på opdagelse.
Det anbefales at købe vand på flaske i Malaysia, da vandet ikke er rent nok til at kunne drikkes.
Tidsforskel
Malaysia er 7 timer foran dansk vintertid og 6 timer foran dansk sommertid.
Drikkepenge
I Malaysia er det god skik at give drikkepenge til både chauffører, hotelansatte, guider og ansatte på restauranter.
Elektricitet, mobil, Wi-Fi
Der anvendes 220-240 volt i stikkontakten i Malaysia. Du bør dog selv medbringe en adapter, da stikkontakterne i Malaysia er anderledes end dem, vi bruger i Danmark. Adapteren kan købes i lufthavnen eller i elektronikbutikker.
Det er ofte dyrt at bruge en dansk mobiltelefon uden for Europa. Internettelefoni er den billigste løsning, og der er adgang til gratis Wi-Fi på de fleste hoteller. Landekode til Danmark ved opkald fra udlandet er +45 før telefonnummeret. Vi anbefaler altid, at du kontakter din abonnementsudbyder, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan bruge tele- og datatjenester uden ekstra omkostninger på din rejsedestination.
Sikkerhed
I Malaysia kan du sikkert opholde dig som turist, men almindelig påpasselighed anbefales, især efter mørkets frembrud. Gadekriminalitet som lomme- og tricktyve kan forekomme i storbyer som Kuala Lumpur, og du bør derfor passe på dine ejendele i større menneskemængder, og hav gerne vigtige dokumenter og kontanter tæt på kroppen. Undgå at bære kostbare smykker, og hold lav profil med dyre kameraer og mobiltelefoner. Det kan være en god idé at opbevare værdigenstande, der ikke medbringes på udflugter, i sikkerhedsboksen på hotellet.
Rygning
I Malaysia er der rygeforbud i offentlig transport, og det er strafbart at ryge på alle restauranter, caféer og madboder, både indendørs og udendørs. Ligeledes er der ofte også rygeforbud på hoteller, kulturelle steder og offentlige områder. Rejselederen vil naturligvis informere om de aktuelle rygeregler ved ankomst.
Ideer til indkøb
I Malaysia kan du ikke undgå at lægge mærke til farvestrålende batik på markeder og i små lokale butikker. Batik er en gammel teknik, hvor stoffet farves med bivoks og naturlige farver fra planteblade og blomster. Du kan finde de flotte stoffer i mange forskellige farver og mønstre, men vær opmærksom på, at nogle er håndlavede, og andre blot er med print.
En sjov souvenir er det traditionelle bordspil congkak, som minder om et kalaha-spil, hvor det gælder om at få kugler flyttet over i sin egen skål på spillebrættet.
Skal der være noget til den søde tand, kan du gå på jagt efter dodol, som er en sød karamellignende konfekt lavet på palmesukker. Karamellerne fås i mange forskellige smage, og har du mod på at prøve en meget lokal variant, findes dodol med den tropiske durian frugt, der er berygtet for sin markante lugt.
Møde med en anden kultur
Malaysia er et overvejende muslimsk land, og du bør derfor respektere de lokale skikke og kultur. Uden for turistområder bør kvinder ikke bære for stramt tøj og skal have tildækkede skuldre og knæ, mens mænd bør være iført lange bukser. Skal du besøge helligdomme som templer og moskéer, bør du ligeledes være anstændig klædt.
Homoseksualitet tolereres ikke i Malaysia og kan føre til anholdelse. Undgå derfor at vise kærtegn offentligt.
Når det gælder fotografering, er det vigtigt at vise hensyn. Lokalbefolkningen har som regel intet imod at blive fotograferet, men spørg først og giv evt. et lille beløb til gengæld.
I Malaysia er det kutyme at bruge tommelfingeren. Brug eksempelvis tommelfingeren til at pege med, da det anses som værende krænkende kun at bruge pegefingeren. Det er også mere respektfuldt, hvis du bruger hele hånden, frem for blot fingeren, til at tilkalde en tjener.
Malaysia har et tropisk klima, hvor vejret afhænger af hvilket område, du befinder dig i. Fra november til februar er det regntid på østkysten, hvorimod der forekommer nedbør på vestkysten fra maj til oktober.
Temperaturerne ligger mellem 25-35 grader, og der er en høj luftfugtighed, men oppe i højderne ved eksempelvis Cameron Highlands vil du ofte opleve, at det er køligere.
Vores rejser
her
Når du rejser med os
Bliv inspireret
Åbningstider
Randers
Østergade 10A,
8900 Randers
København
Store Kongensgade 62,
1264 København K
© Risskov Rejser A/S 2023